BŘEZNOVÝ ZPRAVODAJ NDM JIŽ NYNÍ ON-LINE!
16.2.2024
Právě vychází březnový zpravodaj Národního divadla moravskoslezského, ve kterém Vám přehledně představíme program v Divadle Antonína Dvořáka, Divadle Jiřího Myrona i Divadle „12“.
 
Před námi je mimořádná událost této sezóny i celého roku 2024! Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 bude slavnostně zahájen v sobotu 2. března 2024 operou BRANIBOŘI V ČECHÁCH, v den výročí dvě stě let od narození českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany.
 
První cyklus slavnostně uzavřeme 10. března 2024 premiérou opery LIBUŠE v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Půjde o koncertní provedení ne zcela v duchu Smetanova záměru „živého obrazu“, jeho scénickou podobu vytvoří Jiří David ve spolupráci s Martinem Dostálem, který se rovněž postará i o scénickou realizaci titulu. Dílo s Janáčkovou filharmonií Ostrava a Pražským filharmonickým sborem hudebně nastuduje a dirigovat bude Robert Jindra.
 
V rámci doprovodného programu vás zveme na populární historický podcast Martina Gromana a Michala Stehlíka Přepište dějiny, ve kterém se tentokrát v živém natáčení zaměří na osobnost Bedřicha Smetany, na realitu druhé poloviny 19. století, ale i na obraz skladatele a jeho díla během století následujícího. PŘEPIŠTE DĚJINY: Friedrich nebo Bedřich? uvedeme v pátek 1. března 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 proběhne ve dvou uvedeních: od 2. března (den 200. výročí narození Bedřicha Smetany) do 10. března a od 4. května do 12. května (den 140. výročí jeho úmrtí) 2024.
 
Soubor činohry připravuje premiéru komedie PRAVDA o vztazích, nevěrách i o tom, jestli si máme říkat krutou pravdu, nebo si raději ohleduplně lhát. Pravda patří k nejlepším hrám dramatika Floriana Zellera. Autor se řadí k nejhranějším současným dramatikům a je ověnčen řadou literárních cen, tou nejprestižnější je pak udělení ceny Oscar za scénář k filmu Otec, který vznikl přepracováním Zellerovy divadelní hry. Premiéra 15. března 2024 v 19 hodin v Divadle „12“.