EXTRA AKCE
PAMĚTNÍ DESKA SOUROZENCŮ KUBLOVÝCH
Premiéra 12.5.2024, 13:30 hodin
.
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

PAMĚTNÍ DESKA SOUROZENCŮ KUBLOVÝCH - Premiéra 12.5.2024

Premiéra 12.5.2024, 13:30 - .

Pamětní deska připomene „českého Carusa“ Richarda Kublu

logoInformace
Národní divadlo moravskoslezské se opět zasloužilo o připomenutí další významné osobnosti spojené se svou operní scénou. Rozhodlo se tak učinit formou pamětní desky, a ne náhodou v Roce české hudby a současně u příležitosti 80. výročí úmrtí významného smetanovského pěvce. Nový originální artefakt bude zdobit fasádu rodného domu ostravského rodáka a patriota, světoznámého tenoristy Richarda Kubly (1890-1964). A současně připomene i jeho sestru Marii (1891-1974), která po řadu let vyučovala v domě na klavír a svému bratrovi byla celoživotní oporou. Díky Marii a následně rodině Svobodobých z Těrlicka se dochovala i Richardova pozůstalost. Tu muzikolog Viktor Velek dokázal promítnout do česko-německy psaných dvou knih mapujících život, dílo a memoáry.  Právě v jeho výzkumu podpořeném Ostravskou univerzitou a Nadací Český hudební fond má kořeny i myšlenka pamětní desky, čímž došlo ke spolupráci fakulty s divadlem, majitelkou domu a památkovým odborem.

Slavnostní odhalení proběhne v neděli 12. května 2024 ve 13.30 hodin u rodného domu v Českobratrské ulici č. 1276/9 (Mirror Pub).

Půjde o realizaci vítězného návrhu ze soutěže studentů Katedry sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity, vedení se ujal vedoucí katedry doc. Jaroslav Koléšek. Dílo tvoří dva kruhové segmenty z umělého kamene (bílý cement lehce tónovaný do teplejšího krémového odstínu): první představuje reliéfně modelovaná a sochařsky stylizovaná ústa, druhý je plošný s reliéfem krátkého doprovodného textu o Richardu a Marii Kublových. Motivika není jen symbolem pojmů zpěv, komunikace, mezilidské vztahy, pedagogika apod., ale odkazuje jednoduchou formou na pevný svazek obou sourozenců.

V neděli se pro mě definitivně uzavře jedno velké badatelské téma. Zmapoval jsem Kublovu kariéru, formou rozhlasového pořadu představil nahrávky jeho zpěvu, v komponovaném pořadu Kublu jako filmového herce a všestrannou osobnost (tramping, fotbal, turistika apod.). Ostravskému muzeu jsem zprostředkoval nákup Kublovy pozůstalosti, podílel jsem se na vydání pamětí jeho otce Jana (Vzpomínky na starou Moravskou Ostravu) a v monografii jsem zvěčnil i Richardovu první manželku Lídu Maškovou, významnou janáčkovskou operní pěvkyni v době mezi světovými válkami. Dál už nelze jít,“ doplňuje s úsměvem a ulehčením Viktor Velek, který spolu s ředitelem divadla Jiřím Nekvasilem krátce připomene Kublův význam, život a dílo. Slavnostní akt doplní i reprodukce historických nahrávek, čímž jindy rušná Českobratrská ožije alespoň na chvíli zpěvem a mluvou toho, kdo zde strávil dětství a mládí a později se sem rád vracel domů.

logoRealizační tým
logoPředstavení
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
12.5.202413:30.Premiérazobrazit detail
logoSouvisející