JAROSLAV BŘEZINA
tenor
 
Pražskou konzervatoř absolvoval u Zdeňka Jankovského, soukromě se pak dále zdokonaloval u Václava Zítka. V průběhu studia se stal členem vokální skupiny Dobrý večer kvintet. Bohatá je jeho koncertní činnost, především v projektech barokního a klasického repertoáru, vystupuje na koncertních pódiích v Japonsku, Rakousku, Norsku, Itálii (provedení Dvořákova oratoria Stabat Mater v Římě a Pise), Německu, Francii a Španělsku. Spolupracoval s dirigenty J. Bělohlávkem, Ch. Mackerrasem, O. Dohnányim, S. Baudem, G. Albrechtem, T. Netopilem aj. Od roku 1993 je sólistou Opery Národního divadla v Praze, kde vytvořil mnoho rolí domácího i světového repertoáru, mezi něž patří mj. Mozartův Don Ottavio (Don Giovanni), Tito (La clemenza di Tito), Tamino (Kouzelná flétna), Pedrillo (Únos ze serailu) a Ferrando (Così fan tutte), Hrabě Almaviva (Rossini: Lazebník sevillský), Dancairo (Bizet: Carmen), Fenton (Verdi: Falstaff), Alfredo (La traviata) a Macduff (Verdi: Macbeth), Beppe (Leoncavallo: Komedianti), Zinovij Borisovič Izmajlov (Šostakovič: Lady Macbeth Mcenského újezdu), Smetanův Vašek a Jeník (Prodaná nevěsta), Skřivánek a Vít (Tajemství) a Michálek (Čertova stěna), Dvořákův Jiří (Jakobín) a Jirka (Čert a Káča), Janáčkův Laca (Její pastorkyňa), Kudrjáš (Káťa Kabanová), Rechtor a Komár (Příhody lišky Bystroušky), Martinů Janakos, Panait (Řecké pašije) a Maškaron (Hry o Marii), Nemorino (Donizetti: Nápoj lásky), Duch masky (Britten: Gloriana) aj. Podílel se na nahrávce Rybovy České mše vánoční (Deutsche Grammophon), Zelenkovy korunovační opery Sub olea pacis et palma virtutis, která získala Cannes Classical Awards za rok 2002, Janáčkovy opery Šárka a Dvořákovy opery Tvrdé palice (všechny tři Supraphon). Janáčkův Zápisník zmizelého provedl např. v Teatro Real v Madridu, na festivalech Moravský podzim a Janáčkovy Hukvaldy, v rámci koncertní sezóny České filharmonie a v letech 1998–2001 pravidelně v rámci představení tohoto cyklu v Národním divadle v Praze. V roce 2016 účinkoval jako Rechtor v Příhodách lišky Bystroušky v inscenaci Jana Lathama-Koeniga a Roberta Carsena v Teatro Reggio v Turíně a jako Števa Buryja v koncertních provedeních Její pastorkyně v Praze a Londýně s Jiřím Bělohlávkem a Českou filharmonií. Spolupracuje také s Českou televizí (např. inscenace opery B. Martinů Hlas lesa). Je držitelem Ceny Thálie za rok 2015.
 
Aktualizace prosinec 2017
 

 

Obsazení - Sezóna:
IFIGENIE V AULIDĚAchilles
PRODANÁ NEVĚSTAJeník
PRODANÁ NEVĚSTAJeník
PRODANÁ NEVĚSTAJeník
DVOŘÁKOVSKÝ PÍSŇOVÝ MARATON Účinkující
NOC V BENÁTKÁCHQuido, vévoda z Urbina
NOC V BENÁTKÁCHQuido, vévoda z Urbina
ORFEUS V PODSVĚTÍOrfeus
PRODANÁ NEVĚSTAJeník
Vašek
ORFEUS V PODSVĚTÍOrfeus
PRODANÁ NEVĚSTAJeník
ŽIVOT PROSTOPÁŠNÍKATom Rakewell
ORFEUS V PODSVĚTÍOrfeus
PRODANÁ NEVĚSTAVašek
Jeník
KOUZELNÁ FLÉTNATamino
Fotografie - Sezóna:
IFIGENIE V AULIDĚ
Ne, nikdy nestrpíme, aby byla oběť bohům unesena, …

Jaroslav Březina (Achilles), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera), Martin Blaževič (Arkas, setník), Janja Vuletic (Klytemnestra, královna)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
na svou smrt jsem připravena. Milovaná, pojď se mnou…

Jaroslav Březina (Achilles), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera), Martin Blaževič (Arkas, setník)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
Hlídejte, aby ji Achilles neunesl! Zasaďte ránu! – Bohyně samotná se blíží!

Jaroslav Březina (Achilles), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera), David Szendiuch (Kalchas, nejvyšší kněz), Marcela Gurbaľová (Artemis, bohyně), Janja Vuletic (Klytemnestra, královna), Jiří Hájek (Agamemnon, mykénský král)
Foto: Martin Popelář
IFIGENIE V AULIDĚ
Jaroslav Březina (Achilles), Karolína Plicková (Iphigenia, jejich dcera), Nikola Novotná (Artemis, bohyně), David Szendiuch (Kalchas, nejvyšší kněz), Martin Blaževič (Arkas, setník), Janja Vuletic (Klytemnestra, královna), Tomáš Šelc (Agamemnon, mykénský král)
Foto: Martin Popelář
DVOŘÁKOVSKÝ PÍSŇOVÝ MARATON
Róbert Pechanec (Klavírní doprovod), Jaroslav Březina (Účinkující)
Foto: Martin Popelář
NOC V BENÁTKÁCH
Jana Sibera (Annina, rybářské děvče), Jaroslav Březina (Quido, vévoda z Urbina)
Foto: Martin Popelář
PRODANÁ NEVĚSTA
Richard Novák (Kecal), Jaroslav Březina (Jeník)
Foto: Daniel Jäger
PRODANÁ NEVĚSTA
Jaroslav Březina (Jeník), Linda Ballová (Mařenka)
Foto: Daniel Jäger
PRODANÁ NEVĚSTA
Jaroslav Březina (Jeník), Martin Gurbaľ (Kecal)
Foto: Daniel Jäger