OHLÉDNUTÍ ZA ČINOHERNÍ SVĚTOVOU PREMIÉROU HRY TOMÁŠE DIANIŠKY DEN ZÚČTOVÁNÍ
ČINOHRA / 5.5.2024
Činohra Národního divadla moravskoslezského uvedla v sobotu 4. května 2024 světovou premiéru inscenace DEN ZÚČTOVÁNÍ. Premiérové publikum odměnilo herce i inscenační tým ovacemi ve stoje. Gratulujeme k úspěšné premiéře a zveme diváky na první reprízu, která se uskuteční v úterý 7. května v 18.30 hodin.
 
Foto Maxim Bajza
Další představení v této sezóně uvedeme 22. května, 2. června a 6. června 2024 v Divadle Jiřího Myrona. Fikci o snaze totálního outsidera odvrátit konec světa a užít si poslední den co nejlépe napsal Tomáš Dianiška přímo pro činohru NDM. Autor patří k nejoblíbenějším, nejhranějším a často oceňovaným dramatikům současnosti. Využívá ostravské reálie (halda Ema je tu strůjcem apokalypsy, konce světa a neodvratného zániku lidstva), ale zdůraznil, že se příběh může odhrávat kdekoli.
 
Režisér Piotr Ratajczak situoval vyprávění na scénu se čtyřmi pokoji, která se stejně jako svět stále otáčí a prakticky se nezastaví. Scénu navrhl Marcin Chlanda, kostýmy Paula Grocholska, hudbu zkomponoval Maciej Zakrzewski, pohybová spolupráce Aneta Jankowska a Szymon Dobosik. Dramaturgie Pavel Gejguš. V hlavní roli Vít Roleček, dále hrají Aneta Kaluža Klimešová (Eva), Sára Erlebachová, Petr Houska, Tomáš Jirman, Miroslava Georgievová, Marcela Čapková, Vlastimil Burda, Andrea Zatloukalová, Kamila Janovičová, Petr Panzenberger, Martin Dědoch a Vojtěch Johaník.