NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU NDM ZÁŘÍ/ŘÍJEN 2023 JIŽ NYNÍ ON-LINE!
12.8.2023
První číslo časopisu NDM 105. sezóny je již nyní na našich webových stránkách! Přečtěte si, co vše nás v sezóně 2023/2024 čeká!
 
INSPIROVÁNI TRADICÍ jsme pro vás připravili sezónu s návraty klasických titulů i se spoustou novinek, českých i světových premiér. Tradici udržujeme tím, že ji tvořivě rozvíjíme, vytváříme a přidáváme k ní něco nového. Koneckonců i oblíbenému zahajovacímu Galavečeru můžeme dnes již říkat tradiční. Koná se pravidelně od začátku sezóny 2010/2011 (s výjimkou dvou covidových přerušení), takže bude letos již dvanáctý! INSPIROVÁNÍ TRADICÍ… Napsali jsme doslova zlatým písmem motto 105. sezóny Národního divadla moravskoslezského, která právě začíná! Teď stojíme na jejím začátku. Plni energie a radostného očekávání krásných divadelních setkávání s vámi, našimi milými diváky. Těším se na vás v naších hledištích!", píše v úvodníku ředitel NDM Jiří Nekvasil.
 
Podobu operní sezóny 2023/2024 jsme v Národním divadle moravskoslezském plně podřídili roku 2024 – Roku české hudby. Tato světově proslulá kulturní tradice se s periodou jedné dekády vrací v každém letopočtu končícím číslicí 4. Tentokrát však jde o návrat zcela výjimečný, jelikož uplyne právě sto let od jejího založení. Sto let Roku české hudby pak neomylně připomíná i dvousté jubileum narození Bedřicha Smetany a pro nás v opeře NDM to samozřejmě znamená naplnění desetiletého dramaturgického projektu nesoucího název Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024. Jsme jediný operní dům na světě, který po více než třiceti letech realizuje ve vlastním nastudování kompletní uvedení všech 8 dokončených oper Bedřicha Smetany.
 
Na titulní straně nového čísla časopisu je náš charismatický herec Petr Panzenberger, kterého můžete znát nejen z činoherních inscenací NDM, ale také z vašich televizních obrazovek jako jednoho z vyšetřovatelů v krimiseriálu Stíny v mlze. V inscenacích NDM pak nepřehlédnutelně září jako hlavní postava Truf v třeskuté komedii dell’arte Goldoni po ostravsku aneb Sluha dvou pánů či jako Chlestakov v Gogolově satiře Revizor; ztvárňuje také pedantského manžela a bankovního ředitele Torvalda Helmera v Ibsenově dramatu Nora. Petr Panzenberger má před sebou další výraznou hlavní roli, vpravdě královskou – bude hrát Richarda III. v nové inscenaci Shakespearovy tragédie.
 
Labutí jezero se opět vrací na scénu Divadla Antonína Dvořáka! Jak je známo, jedná se o nejslavnější klasický balet v původní choreografii Mariuse Petipy a Lva Ivanoviče Ivanova s hudbou Petra Iljiče Čajkovského. Tento balet ze 70. let 19. století bude v Ostravě uveden již po osmé. Tentokrát v choreografii pro ostravské publikum již dobře známého Youriho Vámose. Za posledních deset let u nás Youri Vámos uvedl hned několik úspěšných baletů jako například Barocco & Carmina burana, Sen noci svatojánské nebo Louskáček – Vánoční koleda, který měl premiéru v loňské sezóně, a diváci se na něj mohou těšit také letos. Premiéry 16. a 18. listopadu 2023 v Divadle Antonína Dvořáka.
 
V Divadle Jiřího Myrona uvedeme hned tři mimořádné světové tituly. Na podzim to bude Oliver! Na počátku jara 2024 pak na nás pak čeká světoznámý americký muzikál Chicago. Je nazván po americkém velkoměstě, které bylo ve 20. letech minulého století líhní zločinu a novinářských senzací. Uvedeme také jeden z nejúspěšnějších broadwayských muzikálů posledních let Kinky Boots. Hlavní hrdina Charlie Price stojí před nelehkým úkolem – zdědil krachující rodinnou továrnu na boty a navzdory svým vlastním plánům se ji musí pokusit zachránit a tím splnit přání svého nedávno zesnulého otce. Chybět v následující sezóně nebude ani původní česká tvorba, kterou bude v Divadle „12“ již ke konci tohoto roku reprezentovat titul s názvem Interview.