NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU NDM LISTOPAD/PROSINEC 2023!
17.10.2023
Přední stranu nového čísla časopisu NDM zdobí sólistka souboru baletu Eleonora Ancona. Přečtěte si nejen rozhovor s ní, ale také s dalšími osobnostmi našeho divadla. Co vše nás na konci roku čeká? Dozvíte se na následujících stranách...
 
Vážení a milí přátelé,
poslední dva měsíce roku 2023 jsou v Národním divadle moravskoslezském ve znamení plného nasazení. Nachystán je opět atraktivní sváteční program. Každý soubor v něm čeká premiéra! Činohra nás vezme do zákulisí jedné britské cestovní divadelní společnosti, abychom viděli, jaké je divadlo zepředu i zezadu, a to ve světově proslulé komedii Michaela Frayna BEZ ROUCHA, která již od roku 1982 baví diváky po celém světě. Doufáme, že tak tomu bude i v Ostravě, kde je nastudována poprvé. (Premiéra 11. listopadu 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona).
 
Soubor baletu naopak již v osmém nastudování nechá ožít jedno z nejslavnějších děl baletního repertoáru – LABUTÍ JEZERO Petra Iljiče Čajkovského. Poprvé tento titul nastudoval soubor baletu našeho divadla v roce 1920 a inscenaci připravil tehdejší šéf baletu Achille Viscusi. (...) A v roce 2023 na jevišti Divadla Antonína Dvořáka ožije nové Labutí jezero choreografa a režiséra Youriho Vámose.
 
Soubor opery v obnovené premiéře a v novém obsazení vrátí 14. prosince 2023 na repertoár nejstarší inscenaci určenou pro náš Smetanovský cyklus v roce 2024. Je jí poslední opera Bedřicha Smetany ČERTOVA STĚNA. Původní inscenace měla svou premiéru v roce 2014.
 
A nakonec se zastavím u premiéry nové inscenace souboru muzikálu. Je sice nejmenší (se dvěma sólisty a několika muzikanty), určená pro komorní prostor Divadla „12“, přesto je v mnohém velmi mimořádná. Jedná se o světovou premiéru nového autorského muzikálu napsaného pro konkrétní divadlo a konkrétní interprety. Jeho autoři Zdeněk Král, Marek David a Tomáš Novotný svůj muzikál INTERVIEW psali pro Tomáše Savku a Patricii Burda Janečkovou. Bohužel, jak všichni víte, krátká životní dráha naší Patricie se navždy uzavřela 1. října 2023 ve věku 25 let. Obsazení jejího partu s jejím souhlasem převezme původně její alternace – mladá talentovaná zpěvačka Veronika Boráková, působící pod jménem Nika. Držme jí v jejím náročném muzikálovém debutu palce! A vzpomínejme s láskou na Patricii, jejíž památce tento intimní muzikál s láskou věnujeme. (Premiéra 29. listopadu 2023 v 19 hodin v Divadle „12“). Jiří Nekvasil, z úvodníku pro časopis NDM.
 
V roce 2024 nás čeká mimořádná kulturní událost – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024. Více o něm se dozvíte i v rozhovoru s hudebním ředitelem opery Markem Šedivým.
 
Vážení diváci, přejeme Vám příjemné čtení a těšíme se na Vás ve všech našich divadlech!
Vaše NDM.