PŘEDPREMIÉROVÉ VIDEO ŠKOLY ŽÁRLIVÝCH
OPERA / 13.2.2020
Podívejte se na první ukázky ze zkušebního procesu! Vrcholí totiž přípravy ŠKOLY ŽÁRLIVÝCH – komedie z 18. století o partnerských vztazích, která hýří převleky i situačním humorem v duchu Carla Goldoniho.
 
 
ŠKOLY ŽÁRLIVÝCH se ve své době stala jednou z nejpopulárnějších oper Antonia Salieriho, kapelníka na císařském dvoře Josefa II. Těžištěm je zkouška lásky a věrnosti. Citové konflikty jsou doprovázeny výbuchy vášně a žárlivosti, ale také chladnou lhostejností. Vše se odehraje v rámci tří párů z rozdílných společenských postavení (hrabě s hraběnkou, kupec a jeho manželka a milenecký pár sloužících). Sedmou postavou je bezejmenný Poručík, který se nakonec stane jakýmsi „režisérem“ děje mířícího ke šťastnému rozuzlení. Neboť na konci všichni svorně zpívají, že není většího štěstí, než když manžele spojuje vzájemná náklonnost.
 
Inscenace vzniká jako součást společného projektu NDM a FU OU – Operní akademie Ostrava. Při její přípravě se potkají v alternacích profesionální sólisté se studenty sólového zpěvu FU OU. Vedle orchestru opery NDM studuje inscenaci pro vybraná představení rovněž orchestr FU OU a Janáčkovy konzervatoře Ostrava Youth Orchestra.
 
Premiéry 20. a 22. února 2020 v Divadle Antonína Dvořáka
Představení se studenty Fakulty umění Ostravské univerzity uvádíme v termínech 24. a 25. února 2020