ČTVRTEČNÍ PREMIÉRA MUZIKÁLU OLIVER!
MUZIKÁL / 3.10.2023
První muzikálovou premiérou Národního divadla moravskoslezského bude 5. října 2023 světový hit OLIVER! Lionela Barta s libretem podle románu Charlese Dickense Oliver Twist!
 
Velmi dlouho jsme o tenhle titul usilovali. Vlastník práv vyžaduje jasné reference o kvalitě souboru, schvaluje inscenační tým, scénu, kostýmy i protagonisty, takže je to pro nás obrovský úspěch a zároveň závazek! Oliver! zároveň patří k nejnáročnějším muzikálovým titulům, byla to pro nás zase výzva,“ říká šéfka muzikálového souboru Gabriela Petráková.
 
Příběh sirotka Olivera Twista získal mnoha cenami ověnčenou muzikálovou podobu v roce 1960 v Londýně a záhy sklidil úspěch také na newyorské Broadwayi. Stejně slavná byla i jeho filmová verze. Prvního uvedení u nás se muzikál dočkal až na počátku nového milénia v Brně a ostravská premiéra je teprve druhým nastudováním u nás. Dětští protagonisté nás provedou viktoriánskou Anglií od sirotčince přes pohřební ústav, doupě loupežné bandy až do noblesního domu, kde Oliverovy trampoty končí nalezením rodinné lásky a bezpečí. Oliver! je jedním z celosvětově nejoblíbenějších klasických muzikálů, plný populárních a dodnes hraných melodií. A patří mezi tzv. rodinné muzikály – pobaví děti i dospělé,“ rozvedl Michael Prostějovský, který pro NDM upravil překlad Jiřího Joska.
 
Foto Martin Popelář
 
Premiéra prvního obsazení muzikálu OLIVER! bude ve čtvrtek 5. října 2023 v Divadle Jiřího Myrona, druhé obsazení se poprvé představí v sobotu 7. října 2023. Režie Lumír Olšovský, hudební nastudování Marek Prášil, scéna Dave Benson, kostýmy Andrea Pavlovičová, choreografie Denisa Komarov Kubášová. Sbormistryně Martina Juríková, vedoucí Operního studia NDM Lenka Živocká.
Uvádíme v licenci Music Theatre International (Europe) Ltd.