Archiv akcí NDM Extra v sezóně 2014/2015

OSTRAVSKÁ MUZEJNÍ NOC – VEČÍREK U PANA GATSBYHO
13. června 2015 od 22 do 00.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona
Máme za sebou velkolepý večírek u pana Gatsbyho. Byla to párty, kterou Divadlo Jiřího Myrona ještě nezažilo! Víno teklo proudem, barmani šejkovali, hosté se fotili do časopisu, nechyběly hazardní hry a hlavně pořádný swing!!! Všem zúčastněným děkujeme za skvělou atmosféru. Pan Gatsby Vás všechny zdraví a těší se na další setkání s Vámi!
Více zde
UMBERTO GIORDANO: ANDREA CHÉNIER
8. 6. 2015 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy - sál hudebního oddělení
 
Předpremiérová beseda s inscenačním týmem u příležitosti premiéry opery Umberta Giordana - Andrea Chénier.    
OPERETA ŽIJE! - Operetní korzo ve znamení oslav výročí Vladimíra Brázdy
27. 5. 2015 v 16 hodin ulice Na Desátém 23, Ostrava
 
Netradiční připomínka 95. narozenin legendárního dirigenta Vladimíra Brázdy.
Víte, že 27. května by oslavil pětadevadesáté narozeniny legendární dirigent Vladimír Brázda? Právě on byl považován za nestora ostravského hudebního divadla. A proto! Oslavte s námi skutečný svátek operety.
Ostravská adresa Na desátém byla dlouhý čas známá jako místo, kde to žilo hudbou a především operetou. Dům, ve kterém Vladimír Brázda po léta žil, nedávno ozdobila pamětní deska jako vzpomínka na „zlatou éru“ ostravského hudebního divadla.
Opereta žije! Na jediný den, tedy 27. května, ožije ulice Na desátém pestrobarevným operetním korzem. Uslyšíte slavné operetní melodie, budete mít možnost potkat některou ze slavných operetních postav. Vzpomínat na Vladimíra Brázdu budou jeho nejbližší přátelé a sólisté Národního divadla moravskoslezského. Oslavy nedožitých pětadevadesátých narozenin pak zakončíme slavnostním představení Čardášové princezny v Divadle Jiřího Myrona.
V programu budou účinkovat: Janka Hoštáková, Petr Miller, Peter Svetlík a další sólisté souboru operety a muzikálu NDM.
V případě deštivého počasí bude akce bude přesunuta do foyer divadla      
JAN KLUSÁK
13. 5. 2015 v 18 hodin Antikvariát a klub Fiducia
 

Debata s jednou z nejvýraznějších osobností české artificiální hudby 20. století – Janem Klusákem. Akce se koná u příležitosti premiéry nové opery Jana Klusáka Filoktétés v Národním divadle moravskoslezském. Večer moderuje Jiří Nekvasil.

 

JAN KLUSÁK - FILOKTÉTÉS
5. 5. 2015 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy - sál hudebního oddělení
 
Předpremiérová beseda s inscenačním týmem u příležitosti premiéry opery Jana Klusáka - Filoktétés.
VERNISÁŽ VÝSTAVY KATARINA SZANYI: MY MEANDERS
4. 5. 2015 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Bližší informace o autorce Kataríně Szanyi najdete v našem přehledu výstav.

 

KŘEST KNIHY O ARCHITEKTU KLIMEŠOVI
30. 4. 2015 v 17 hodin ve foyeru Divadla Jiřího Myrona

Kniha Svět architektury a divadla: Architekt Ivo Klimeš čtenáři představuje výsledky více než padesátileté práce architekta Iva Klimeše, který celý svůj profesní život prožil v Ostravě. Do praxe Ivo Klimeš nastoupil v ostravském Stavoprojektu v nelehkém období konce padesátých let. Díky talentu a mimořádné píli se mu časem podařilo zařadit se mezi významné osobnosti nejen architektury ostravské, ale i celorepublikové. Doložil to čtyřmi významnými realizacemi na poli divadelních staveb: rekonstrukcí Divadla Antonína Dvořáka, přestavbou a dostavbou Divadla Jiřího Myrona v Ostravě, novostavbou mosteckého divadla a přestavbou opavského divadla. Jednotlivé stavby architekta Klimeše jsou dnes již nedílnou součástí našeho kulturního dědictví.

MEZINÁRODNÍ DEN TANCE!!!
29. 4. 2015

NDM ve spolupráci s Multižánrovým centrem současného umění Cooltour pořádají letos v Ostravě podruhé oslavu Mezinárodního dne tance. Společně budou tančit profesionálové i amatéři – přidejte se i vy!

FILMOVÝ VEČER S JANEM KLUSÁKEM 
16. 4. 2015 v 19.30 hodin v Minikině

O slavnosti a hostech (1965) 

Slavné tragikomické podobenství Jana Němce, výrazově minimalistické a obsazené několika postavami, pojednává o různě maskovaných mocenských mechanismech. V jedné z hlavních rolí uvidíme Jana Klusáka.

VEČER S JANEM KLUSÁKEM
8. 4. 2015 v 19 hodin v Minikině

JAN KLUSÁK – FILMOVÝ DOKUMENT, BESEDA 
Jan Klusák (* 18. 4. 1934) je jednou z nejvýraznějších osobností české artificiální hudby 20. století. Do obecného národní povědomí se zapsal jako autor hudby k dnes již kultovnímu televiznímu seriálu Nemocnice na kraji města. Jeho kompoziční styl byl zprvu ovlivněn meziválečným neoklasicismem – zejména skladateli Išou Krejčím, Bohuslavem Martinů, Igorem Stravinským i Pavlem Bořkovcem, jehož byl žákem při studiu kompozice na pražské Akademii múzických umění. Od roku 1959 úzce spolupracoval s dirigentem a spolužákem Liborem Peškem, jehož souboru Komorní harmonie působícímu na zmíněné scéně věnoval řadu avantgardních skladeb. 

Od šedesátých let se Klusák uplatňoval i ve filmu, a to nejen jako skladatel, ale i jako herec. Výrazné role ztvárnil ve snímcích tzv. české nové vlny, např. O slavnosti a hostech (J. Němec), Sedmikrásky (V. Chytilová) a Valerie a týden divů (J. Jireš).
VLADIMÍR JUST – FAUST JAKO STAV ZADLUŽENÍ
31. 3. 2015 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia

Profesor Vladimír Just přijíždí debatovat o Faustovi u příležitosti premiéry inscenace Doktor Faustus v nastudování souboru činohry Národního divadla moravskoslezského!
 
Příběh o Faustovi představuje jeden z nejstarších a nejpodstatnějších evropských mýtů, jehož aktuálnost v současné době každým dnem narůstá. Vladimír Just o faustovském mýtu a jeho proměnách už dvě desetiletí přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
NOC S ANDERSENEM
27. 3. 2015 ve 20 hodin v Divadle Antonína Dvořáka

Národní divadlo moravskoslezské se poprvé zúčastnilo celostátní literární akce Noc s Andersenem! Přijďte k nám zažít neobyčejné dobrodružství v pohádkové noci...
 
Na děti čekala v divadle spousta záhad, pohádkové postavy a hlavně, spaní ve foyer divadla! Celý večer se nesl v duchu známé filmové pohádky Nejkrásnější hádanka, jejíž námět napsal Jan Drda.
SERGEJ PROKOFJEV – OSUD A DRAMA
10. 3. 2015 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia

Svou první operu složil Prokofjev v devíti letech, ve třinácti nastoupil na Petrohradskou konzervatoř. Po několikaletém pobytu v USA a v Paříži se Prokofjev vrátil do Sovětského svazu. Jeho výstřední energický tvůrčí duch jej nesmazatelně zapsal mezi nejvýznamnější skladatele 20. století. 

O výjimečném životním osudu a tvůrčí práci skladatele Sergeje Prokofjeva debatují Jiří Nekvasil – ředitel Národní divadla moravskoslezského, Jan Žemla – ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava a muzikolog Jan Špaček.
VERNISÁŽ VÝSTAVY – JIŘÍ SURŮVKA: FANTOM NEJEDLÉHO!
9. 3. 2015 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Jiří Surůvka patří k nejvýraznějším tvůrcům vycházejícím z průmyslového regionu Ostravska. V roce 2001 reprezentoval Českou republiku na bienále v Benátkách, pohybuje se s přirozeností sobě vlastní v mezinárodních vodách, kde vystavuje, jezdí po sympoziích a stipendijních pobytech, ale stále žije, performuje a učí v Ostravě, která mu je živnou půdou i příčinou k permanentní nespokojenosti. Surůvka k Ostravě patří a bez něj by toto město bylo ochuzeno o jedinečnou polohu. Obrazy Jiřího Surůvky můžeme chápat jako svéráznou intelektuální variantu městského folklóru. Ve svých dílech uplatňuje zřetelně ironický až zdánlivě cynický postoj, dokáže být krutý, respektive přímočaře odhaluje myšlenkovou bídu a absurdnost současného světa, života, který běžně žijeme, na který nadáváme i na který jsme si už zvykli. Surůvka má zvláštní cit pro černý humor, jehož objektem bývá nezřídka i autor sám. Jeho umění je společensky angažované, neumí a nechce být jiné. Surůvka se tak už dvě desetiletí podílí na rehabilitaci pozice společenské angažovanosti umělce v současné době. Ta citlivému tvůrci stále dává dostatek důvodů přinášet poselství o jejím pokřiveném smyslu, o trhlinách a propastech, které před nás staví, o bezútěšnosti, do které nás vsazuje, o samozřejmosti, s níž tak vše činí…

KŘEST CD ARMIDA
3. 3. 2015 v 17 hodin ve foyer Divadla Antonína Dvořáka


Národní divadlo moravskoslezské vydalo poslední operu Antonína Dvořáka Armida na CD. Všechny milovníky opery zveme na jeho křest, kde vystoupí Dana Burešová (Armida), Tomáš Černý (Rinald), Ulf Paulsen (Ismen), Robert Jindra (dirigent) a Daniel Jäger (dramaturg).

RUSKÝ SYMBOLISMUS A VALERIJ BRJUSOV
24. 2. 2015 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia

Valerij Brjusov je považován za jednoho ze zakladatelů ruského symbolismu. Jak moc je symbolismem ovlivněn jeho román Ohnivý anděl? A jak se ruský symbolismus promítá do opery Sergeje Prokofjeva?

 

O jedné z nejvýraznějších osobností ruské literatury budou debatovat docent Jan Vorel a ředitel NDM Jiří Nekvasil.
18. 2. 2015 v 17 hodin v Domě knihy KNIHCENTRUM
 
Setkání s inscenačním týmem Národního divadla moravskoslezského u příležitosti české premiéry muzikálu Sunset Boulevard!
SERGEJ PROKOFJEV – OHNIVÝ ANDĚL
9. 2. 2015 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Předpremiérová beseda s inscenačním týmem u příležitosti premiéry opery Sergeje Prokofjeva Ohnivý anděl.
SUNSET BOULEVARD S PATRICKEM FRIDRICHOVSKÝM
2. 2. 2015 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Šéf souboru opereta/muzikál svým nezapomenutelným podáním představuje příběh muzikálu A. L. Webbera Sunset Boulevard.
ODSUN!!!
20. 1. 2015 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia
 
Debata o osudech německých obyvatel českých zemí po 2. světové válce. Akce se koná u příležitosti premiéry hry Odsun!!!, kterou uvádí činohra Národního divadla moravskoslezského. Debaty se zúčastní historik Tomáš Dvořák a autorský tým Dagmar Radová, Ivan Buraj a Marek Pivovar. Večer moderuje Libor Magdoň. 

Fotogalerie
MYSTICKÁ EROTIKA BAROKA
17. 1. 2015 v 17.30 hodin ve foyeru Divadla Jiřího Myrona
 
Taneční vystoupení – výsledek workshopu studentů JAMU s tanečníky NDM a Lenkou Dřímalovou! 
Netradiční úvod k druhé premiéře inscenace Barocco & Carmina burana.

Fotogalerie
VERNISÁŽ VÝSTAVY MARTY KOLÁŘOVÉ: OBRAZY
12. 1. 2015 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.

Fotogalerie
ODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY VLADIMÍRU BRÁZDOVI
8. 1. 2015 v 15 hodin u domu Na Desátém 23, Moravská Ostrava

NDM iniciovalo vznik pamětní desky osobnosti, která je neoddělitelně spjata se slavnou érou ostravské operety – dirigentu a skladateli Vladimíru Brázdovi (1920–2001). 

Projekt je realizován za laskavé podpory:
Nadace Landek, Statutárního města Ostrava a Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Fotogalerie
ROK ČESKÉ HUDBY 2014

Rok české hudby je mimořádnou kulturní událostí, která od svého založení v roce 1924 každých deset let připomíná významná výročí osobností české hudby. Rok české hudby 2014 je pro Národní divadlo moravskoslezské ústředním mottem v sezónách 2013/2014 a 2014/2015.
MARIE STUARTOVNA
8. prosinec 2014 v 17.00 hodin, Knihovna města Ostravy – sál hudebního oddělení

Předpremiérová beseda s inscenačním týmem.
3. prosince 2014 v 17.00 hodin, Dům knihy KNIHCENTRUM
 
Setkání s inscenačním týmem muzikálu Funny Girl.
27. listopadu – 30. listopadu 2014
NDM, Komorní scéna Aréna a Divadlo Petra Bezruče představí své inscenace na 18. ročníku festivalu ostravských činoherních divadel. 

Více informací

Fotogalerie

BESEDA S ADAMEM PLACHETKOU
Pátek 28. listopadu 2014 v 18 hodin, Divadelní klub v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě

Srdečně Vás zveme na besedu se sólistou Vídeňské státní opery a hvězdou světových operních scén Adamem Plachetkou.

Akce se koná u příležitosti mimořádného koncertu PUCCINI GALAModeruje dramaturg opery NDM Daniel Jäger.

 
GIACOMO PUCCINI (1858-1924)
24. listopadu 2014 v 17.00 hodin, Knihovna města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Procházka operní tvorbou jednoho z nejslavnějších skladatelů všech dob v podání hudebního ředitele opery NDM Roberta Jindry a dramaturga opery NDM Daniela Jägera.  Akce se koná u příležitosti slavnostního koncertu PUCCINI GALA.
17. listopadu 2014 v 18:30 hodin, Divadlo Jiřího Myrona

25. VÝROČÍ SAMETOVÉ REVOLUCE PŘIPOMÍNÁME DEBATOU S VÝZNAMNÝMI OSOBNOSMI ČESKÉ VĚDY A KULTURY
 
Po 25 letech se divadlo na jeden večer opět stává prostorem pro otevřenou diskuzi. Kde jsme byli, kde jsme, kam jdeme?

Moderátorem večera je sociolog Jiří Siostrzonek

Fotogalerie
 
15. listopadu 2014
Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků proběhne letos v deseti evropských státech a podruhé v ČR!

Více informací na www.nocdivadel.cz.

Fotogalerie

VEČEŘE S ČINOHROU NDM

11. listopadu 2014, 17.00 hodin Dům knihy KNIHCENTRUM

Setkání s činohrou Národního divadla moravskoslezského u příležitosti premiéry strhujícího dramatu VEČEŘE (Herman Koch, Kees Prins).
BOHUMIL HRABAL A POSTŘIŽINY
5. listopadu 2014 v 18.00 hodin, restaurace U Skákavého Poníka /Přívozská 34, Ostrava

Netradiční předpremiérové setkání nejen s inscenačním týmem souboru činohry. Večerem provází ostravský pábitel, básník, hospodský a konzument Ivan Motýl.

INTERPRET HUDEBNÍHO PROSTORU JAROSLAV VOGEL
1. listopadu – 30. listopadu 2014, Ostravské muzeum
 
Výstava věnovaná dlouholetému šéfovi ostravské opery panu Jaroslavu Vogelovi.
OSTRAVA V PRAZE 2014
26. října – 2. listopadu 2014
5. přehlídka ostravských divadel v Praze, NDM hostuje s inscenacemi Pocta Cunninghamovi, Za vodou (Dokud nás smrt...), Podivný případ se psem, Moskva → Petušky a Návraty domů. 

Pořádá statutární město Ostrava.

Více informací na www.ostravavpraze.eu
23. října 2014 v 18 hodin, Antikvariát a klub Fiducia
 
Beseda se koná u příležitosti premiéry Janáčkovy opery Výlety páně Broučkovy, která se uskuteční 16. října 2014 v Divadle Antonína Dvořáka. Jiří Zahrádka a Jiří Nekvasil besedují o tvůrčím vývoji osobnosti Leoše Janáčka. Národní divadlo moravskoslezské již tradičně uvádí na svá jeviště díla tohoto významného českého skladatele. 
 
BESEDA K PREMIÉŘE OPERY VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVY
29. 9. 2014, Knihovna města Ostravy – sál hudebního oddělení

O mimořádné tvůrčí osobnosti Leoše Janáčka a o nově vznikající inscenaci opery Národního divadla moravskoslezského besedují dramaturg opery NDM Daniel Jäger, režijní tandem SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) a představitel role Matěje Broučka, mexický tenorista Jorge Garza.

Ve spolupráci s Knihovnou města Ostravy pořádá Národní divadlo moravskoslezské 

Fotogalerie
KDO JSOU LIDÉ NA HLUČÍNSKU
30. 9. 2014 v 18.00 hodin, Antikvariát a klub Fiducia

Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským Vás zvou na debatu se známým českým sociologem Jiřím Siostrzonkem a historikem Metodějem Chrásteckým. 

Beseda je součástí doprovodných programů k inscenaci Za vodou (Dokud nás smrt…)
24. září 2014, Divadlo Antonína Dvořáka 
28. září 2014, Národní divadlo, Praha

Merce Cunningham, John Cage & Robert Rauschenberg 1964 v Praze a Ostravě. Hudebně-taneční performance k 50. výročí vystoupení Merce Cunninghama v Ostravě. Choreografie – Daniel Squire. 

Fotogalerie
DIVADELNÍ TRAMVAJ
21. září 2014

Jízda historickou divadelní tramvají na trase Telekomunikační škola – Vřesinská – Výstaviště – Hlavní nádraží.

Fotogalerie

WORKSHOP S DANIELEM SQUIREM

15. září 2014 

 

Taneční technika a repertoár Merce Cunninghama s přednáškou z historie legendární skupiny Merce Cunningham Dance Company

Místo: Multižánrové centrum Cooltour Ostrava

Čas: 17.30 – přednáška, 18.30 – 20.30 workshop

EDUARD OVČÁČEK: DESET OBRAZŮ
Vernisáž výstavy 10. září 2014 v 18. hodin v Divadle Antonína Dvořáka

Výstava je uspořádána k 50. výročí vystoupení skupiny Merce Cunninghama (Merce Cunningham Dance Company) v Ostravě


Fotogalerie

OTEVŘENÁ ZKOUŠKA části programu Anyroad
8. září 2014

Zkoušejí a tančí: Daniel SquireNicole Morel a tanečníci baletu NDM
Místo: Taneční sál Divadla Antonína Dvořáka, 3.patro
Čas: 16.00 – 17.00 hodin
 

7. září 2014, Divadlo Antonína Dvořáka od 18.30 hodin

 

Slavnostní galavečer s ochutnávkami inscenací sezóny 2014/2015. Účinkují umělci souborů činohry, opery, operety/muzikálu a baletu NDM a vybraní hosté.

 

Fotogalerie

PŘIJĎTE K NÁM!
7. září 2014

Neděle pro celou rodinu, všechny divadelní fanoušky, fajnšmekry a přátele!

Fotogalerie
JDEME ZA VÁMI
31. srpna 2014 v 15. hodin, náměstí Msgre Šrámka

Tradiční zahájení sezóny ostravských divadel

Fotogalerie
  LETNÍ DIVADELNÍ ŠKOLA PRO PEDAGOGY PŘI NDM
Srpen 2014 


Celodenní seminář pro pedagogy základních a středních škol s interpretačními workshopy k vybraným titulům NDM v přípravném srpnovém týdnu.