HORA – OSTRAVSKÝ BALET OBOHACUJE TUZEMSKOU SCÉNU O DÍLO SVĚTOZNÁMEHO CHOREOGRAFA OHADA NAHARINA
BALET / 13.4.2023
Nenechte si ujít jedno ze dvou dubnových představení mimořádné inscenace HORA, za kterou soubor baletu Národního divadla moravskoslezského sklízí úspěchy u nás i v zahraničí! Již dnes a zítra v Divadle Jiřího Myrona!
 
V Ostravě se dějí umělecky výjimečné věci. Patří mezi ně i práce baletu Národního divadla moravskoslezského pod vedením choreografky a taneční pedagožky Lenky Dřímalové. V březnu výbornou pověst souboru opět zpečetila novinka Hora od izraelského choreografa Ohada Naharina, jenž do Ostravy přijel. Choreografie z roku 2009 je výrazným počinem v kontextu celé tuzemské taneční scény. (...) Hodinová Hora není dílem, které by vyprávělo příběh. Naharin neobaluje tanec do filozofické mlhy a nejde mu o to, aby publikum luštilo, zda má název znamenat český kopec, španělské slovo pro hodinu, nebo balkánský kruhový tanec. Jde mu o tanec samotný, o pohyb, radost z jeho nejrůznějších podob, o zkoumání fyzických schopností mimo komfortní zóny tanečnic a tanečníků. Výsledkem je kontinuum pohybu na jevišti, hudby (autory jsou Isao Tomita a Rjódži Ikeda), ale i ticha, světelného designu (jeho tvůrcem je Avi Yona Bueno), ale i stínu, emocí, které na scénu přináší muzika a tanec. Na pozadí jeviště k tomu září zelená v odstínu šťavnaté jarní trávy. Šest tanečnic a pět tanečníků v černém (kostýmy Eri Nakamura) je neustále přítomných na scéně. (...) Lidé průběžně vstupují do prostoru, tančí a zase se vracejí zpět. Josu tu sóla, duety, sklupinová čísla i silné momenty, kdy jsou v pohybu všichni.
 
Foto Serghei Gherciu
(...) Jde o to, užít si překvapivé pohybové momenty, humor, náročné choreografie, preciznost každého detailu jako stehu, který do prostoru vyšívá spletitou strukturu. Z jeviště do hlediště prosakuje určitý týp úlevy: je možné utlumit neodbytné myšlenky a nechat se nést čistou radostí z hýbání. Z filmu Mr. Gaga mi utkvěla scéna, kdy choreograf řeší s tanečníkem, aby netančil z hlavy, ale z citlivého těla, z čistých fyzických impulsů. A to je také síla ostravské Hory: dokáže publikum nakazit až existenciální radostí vydupanou tancem z podlahy."
Jana Bohutínská
(časopis Reflex,13. 4. 2023)
 
Zveme Vás na balet HORA, který uvedeme dnes, tedy v pátek 14. dubna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Poslední dvě představení v této sezóně se uskuteční 15. a 16. června 2023.