Avi Yona Bueno, známý také jako Bambi, svou kariéru započal jako osvětlovač rockových koncertů. Byl autorem světelného designu koncertů předních izraelských zpěváků a kapel (Ofra Haza, Rita) i mezinárodní hvězd (Nina Simone, Dizzy Gillespie, Louis Armstrong a Chick Corea). V 80. letech dvacátého století se Bambi přestěhoval do Londýna, kde našel místo ve firmě zajištující osvětlení hudební skupiny Pink Floyd a v legendární firmě Britannia Row Productions. Pracoval též pro amerického rockového a pop-rockového zpěváka a herce známého pod přezdívkou Meat Loaf a absolvoval evropská turné s anglickou alternativní rockovou hudební skupinou The Cure, americkou funk/soul kapelou The Commodores a s britskou popovou kapelou Thompson Twins.

Po svém návratu do Izraele Bambi navrhoval světelný design pro divadelní inscenace. Pracoval s prestižními repertoárovými divadly (například Cameri Theatre, Habina National Theatre) stejně jako s experimentálními.

V současné době je stálým světelným designérem telavivských scén Gesher Theatre a Itim Ensemble. Druhá z těchto institucí, kterou založila izraelská divadelní režisérka a choreografka Rina Yerushalmi, funguje jako divadelní laboratoř.

Za svůj přinos v oboru světelného designu, který v Izraeli proměnil v druh umění, získal řadu ocenění včetně Ceny Moshe Halevi Tel Aviv za rok 1995. V roce 2011 obdržel divadelní cenu v kategorii nejlepší světelný design za inscenaci Pirandellovy hry Šest postav hledá autora v divadle Gesher Theatre.

Od roku 1992 začal Bambi navrhovat světelný design pro tanec. V souboru Batsheva Dance Company, kde je stálým světelným designérem, se podílel na těchto choreografiích Ohada Naharina: Kyr, Passomezzo, Mabul, Arbos, Perpetuum, Black Milk, Sinking of the Titanic, Queens of Golub, Anaphaza, Sabotage Baby, Virus, Kaamos, Z/na, Moshe, Zachacha, Mamootot, Telophaza, Furo, Three a MAX.

Z jeho spolupráce se současnou izraelskou choreografkou Sharon Eyal vzešla tato díla: Love, Quiet Village, Bertolina a Makarova Kabisa.

Kromě Batsheva Dance Company se uplatnil i v takových renomovaných mezinárodních baletních a tanečních souborech, jako jsou Cullberg Ballet, Carte Blanche, Nederlans Dans Theater, Paris Opera Ballet, Royal Danish Ballet a Alvin Ailey American Dance Theater.

Bambiho světelný design zdobí také řadu oper, muzikálů, stadionových vystoupení, televizních pořadů, muzejních instalací a architektonických projektů. Za všechny jmenujme inscenace izraelské opery Nabucco (2010) a Aida (2011) v Masadě.
V současné době rozvíjí své studio v Tel Avivu, v němž vytváří světelné instalace.

Články z webu

Naharinova provokativní Hora zvedla Ostravu ze židlí
(23. 3. 2023)

Hora: nečekaný a vzrušující Naharin
(19. 3. 2023)

Když se na scéně děje nečekaně aneb Strašidelná krása baletu Hora v Národním divadle moravskoslezském
(17. 3. 2023)

Inscenační tým - Sezóna:
HORAScéna
Světelný design
HORAScéna
Světelný design