SLAVNOSTNÍ UDÍLENÍ CEN JANTAR 2022 SE BLÍŽÍ!
15.4.2023
Slavnostní udílení Cen Jantar za rok 2022 se uskuteční 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Národní divadlo moravskoslezské gratuluje všem nominovaným!
 
V loňském roce bylo udílení Cen Jantar poznamenáno kovidovou pandemií a porotci tedy hodnotili výkony z předchozích dvou let najednou. Novinkou letošního ročníku je spojení ženských a mužských kategorií do jedné. Místo ocenění pro nejlepšího herce a pro nejlepší herečku, tak bude porota tentokrát udělovat pouze jednu cenu – nejlepší výkon nehledě na pohlaví. Šestý ročník udílení Cen Jantar se bude konat 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad.
 
Odborná porota se rozhodla nominovat celkem šest umělců v kategorii operní divadlo za role ztvárněné v divadlech Moravskoslezského kraje v roce 2022. Nominováno bylo pět umělců za role z inscenací Národního divadla moravskoslezského:
Veronika Rovná za roli Mařenky v inscenaci opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Jana Sibera za roli Manon Lescaut v inscenaci opery Julese Masseneta Manon. Jorge Garza za roli Pavla a Pavol Kubáň za roli Knížete v opeře Hanse Krásy Zásnuby ve snu. Martin Šrejma za roli Ladislava v inscenaci opery Bedřicha Smetany Dvě vdovy.
 
V kategorii balet/taneční divadlo byli nominování čtyři tanečníci - všichni za role v inscenacích Národního divadla moravskoslezského:
Natalia Adamska za titulní roli Carmen, Francesco Fasano za roli Dona Josého a Rei Masatomi za roli Escamilla v inscenaci Carmen v choreografii Jiřího Pokorného. Eleonora Ancona za roli role Kláry Cratchitové/Kláry ve snu v inscenaci Louskáček – Vánoční koleda v choreografii Youri Vámose.
 
Nominaci v kategorii muzikál/opereta získalo celkem šest umělců a umělkyň za role ztvárněné v divadlech Moravskoslezského kraje. Čtyři nominace patří Národnímu divadlu moravskoslezskému v Ostravě. Všichni čtyři umělci získali nominace za role zvárněné v muzikál Producenti:
Michaela Horká za roli Ully, Roman Harok za roli Franze Liebkinda, Radek Melša za roli Lea Blooma a Tomáš Savka za roli Maxe Bialystocka. Při nominaci Tomáš Savky bylo přihlédnuto i k jeho skvělému výkonu v kabaretu Jonáš a tingl-tangl v komorním Divadle „12“.
 
Více informací o vstupenkách naleznete na www.cenyjantar.cz.