ZÁZNAM BESEDY JANÁČEK A SMETANA?! NA ČESKÉM ROZHLASE VLTAVA V POŘADU AKADEMIE
OPERA / 22.4.2024
Český rozhlas Vltava odvysílal v úterý 23. dubna v pořadu Akademie záznam besedy Janáček – Smetana?!, která se uskutečnila v ostravském klubu Fiducia 8. dubna 2024. O dvou velikánech české klasické hudby debatovali muzikolog Jiří Zahrádka a řeitel NDM Jiří Nekvasil. Záznam pořadu ZDE.
 
Dva originální a izolované světy. Smetana a Janáček. Měli mnoho společného, i když fungovali jako naprosté mimoběžky – v jiné době, jiné společnosti, věkem od sebe vzdáleni třicet let, tvorbou ještě více. Rozděleni malým kritickým prostorem. Přízrak Zdeňka Nejedlého visel nad jejich vztahem více než sto let. O demytizaci Leoše Janáčka coby antismetanovce a o modernosti v dílech Smetany diskutují muzikolog Jiří Zahrádka a operní režisér Jiří Nekvasil. Záznam z ostravského klubu Fiducia z 8. dubna 2024 připravila Renáta Spisarová a mistr zvuku Aleš Huber. V pořadu Akademie ji Český rozhlas odvysílal v úterý 23. dubna 2024 ve 21.15 hodin – záznam pořadu ZDE. Beseda JANÁČEK A SMETANA?! se konala v rámci doprovodného programu Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024, jehož druhé uvedení proběhne od 4. do 12. května 2024.
 
Fejeton Leoše Janáčka věnovaný odkazu Bedřicha Smetany, který by publikován v Lidových novinách 2. března 1924 pod názvem Tvůrčí mysl, vydalo Národní divadlo moravskoslezské v českém originále a anglickém překladu jako pamětní publikaci u příležitosti Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 v grafické úpravě a s ilustracemi Marka Pražáka. Jedná se o limitovanou edici, pro zájemce je leporelo k zakoupení v pasáži Divadla Jiřího Myrona.
 
V rámci uvedení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 vydalo Národní divadlo moravskoslezské díky finanční podpoře statutárního města Ostrava v Ministerstva kultury České republiky publikaci Bedřich Smetana & OPERA. Poprvé jsou dohromady v jediném knižním svazku publikována libreta všech osmi dokončených oper Bedřicha Smetany. Vedle vlastních textů libret zde přinášíme i krátká pojednání o konkrétních operách a životopisné vizitky všech libretistů. Publikaci je možné zakoupit na našem e-shopu.

Vizuál leporela, © Marek Pražák