OHLÉDNUTÍ ZA MUZIKÁLOVOU PREMIÉROU LEGENDARNÍ HRY SEMAFORU JONÁŠ A TINGL-TANGL
MUZIKÁL / 19.12.2022
Muzikálový soubor Národního divadla moravskoslezského uvedl v neděli 18. prosince 2022 v Divadle „12" premiéru legendárního kabaretu divadla Semafor z roku 1962 JONÁŠ A TINGL–TANGL.
 
V nové muzikálové inscenaci v režii Jiřího Nekvasila se představili Tomáš Savka a hudební ředitel souboru muzikálu Jakub Žídek, kteří ztvárnili autorskou dvojici Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Dvojici na jevišti doplnila „Semafor Girl" v podání Valentýny Wojtovičové, kontrabasista Marek Dufek a bicista Martin Hrček.
 
„Vyvěste fangle! V Divadle 12 skládají krásnou a upřímnou poctu Suchému a Šlitrovi: Premiéra naznačila, že tato nová inscenace má všechny předpoklady k tomu, stát se obrovským hitem, u kterého se budou bavit všechny generace diváků. (...) Jiřího Suchého ztvárnil Tomáš Savka. (...) Nestárnoucí písně z Jonáše na premiéře znamenitě zazpíval. S neskrývanou vervou a nápřahem k lidem. S očividnou radostí navázal okamžitě kontakt s publikem a až do poslední chvíle nepolevil ze svého nasazení. Hlasově mu písně Suchého a Šlitra báječně sedí, ponechal jim jejich přirozenou hravost a vyhnul se obloukem jakékoli přebytečné pompéznosti a expresi. (...) Jakub Žídek dokázal publikum očarovat. Jeho podání bylo živelné, nesmírně sympatické a dokonale souznělo s původní představou, aniž by šlo cestou nápodoby. Žídkova improvizace na téma lidovky Šla Nanynka do zelí se stala hudebním zlatým hřebem inscenace. Po herecké stránce vytvořil ideální protipól Savky, který představuje typického excentrika, rozdávajícího úsměvy. (...) Jiří Nekvasil svou citlivou režií ukázal, jak hluboce o věcech promýšlí. Jak nenásilně a decentně dokáže vstoupit do prostoru, který nedisponuje velkými možnostmi. Vedení herců je přesné a koncentrované. Nechybí provokativní krásná dívka, kterou na premiéře ztvárnila Valentýna Wojtovičová, stylové kostýmy Lucie Loosové a perfektní pohyb, na kterém protagonisté spolupracovali s Janou Tomsovou."
Milan Bátor
(ostravan.cz, 19. 12. 2022)
 
Foto Martin Popelář
Všechny plánované reprízy jsou prozatím vyprodány, děkujeme divákům za obrovský zájem. Občas se pár lístků uvolní, sledujte náš web. První repríza se uskuteční ve středu 21. prosince 2022 v 19 hodin v Divadle „12".