Archiv akcí NDM Extra v sezóně 2016/2017

OPERNÍ SIRÉNY 9.  - Současná "nová" opera
7. června 2017 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Těšit se můžete na debatu muzikologa  PhDr. Martin Flašar, Ph.D.,   cimbálisty a ostravského skladatele Daniela Skálu a dramaturgyni opery NDM Evu Mikuláškovou.
 
LAZEBNÍK SEVILLSKÝ!!! - předpremiérová beseda
5. června 2017 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Setkání s režisérem Ondřejem Havelkou a představiteli hlavních rolí Veronikou Holbovou (Rosina) a Svatoplukem Semem(Figaro) před premiérou opery Gioacchina Rossiniho LAZEBNÍK SEVILLSKÝ!!! v novém českém přebásnění Jaromíra Nohavici.
 
NÁVŠTĚVA CÍSAŘE V OSTRAVĚ ANEB TENTOKRÁT PŘIJDE I SISSI!!!
3. června 2017 od 15 hodin v centru města
 
Začínáme na hlavním nádraží → zastávka Elektra → katedrála Božského Spasitele → klub Atlantik → Husův sad → Prokešovo náměstí – Nová radnice  a končíme v Komenského sadech
 
Chcete zažít Ostravu na přelomu 19. a 20. století za vlády císaře Františka Josefa I. a jeho krásné manželky císařovny Alžběty Rakouské známé všem jako Sissi? Tak neváhejte a připojte se k nám! Na jedno odpoledne „převlečeme" část centra města do historického hábitu a společně si připomene významnou návštěvu císaře v Ostravě (i když tak trochu po svém).
 
Více informací o akci najdete zde.
 
Akce je realizována v rámci oslav 750. výročí první písemné zmínky o městě Ostrava za finanční podpory statutárního města Ostravy.
 
Hlavními partnery akce jsou Dopravní podnik Ostrava, a. s., a Český rozhlas Ostrava.
 
Vernisáž výstavy Krajina studentů ITF
24. května 2017 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona 2017
 
Vernisáž výstavy zahájí její kurátor Miroslav Myška, bude přístupná do 27. 6. 2017 vždy hodinu před představením.
 
Výstavní projekt je realizován za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě.
 
Vernisáž výstavy František Kowolowski: MIZENÍ
15. května 2017 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Vernisáž výstavy umělce, performera, děkana FU OU, kurátora a kritika Doc. MgA. Františka Kowolowského bude zahájena kurátorem výstavního projektu  Martinem Klimešem.
 
Výstava potrvá do 29. června 2017 a bude otevřena vždy hodinu před představením.
 
Výstava je realizována ve spolupráci s Art Consultancy, s. r. o., a za finanční podpory statutárního města Ostrava.
 
L2: BRÁNA ŽIVOTA!  – beseda
3. května 2017 v 15.30 hodin Centru PANT (Čs. legií 1222/22)

Speciální beseda v den návratu inscenace úzdravného opera L2: Brána života! Jejími účastníky budou známý tvůrce, autorský herec a libretista Jaroslav Dušek, český profesionální hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal a představitelé hlavních rolí Juraj Čiernik a Jan Vlas. Vstupenky na besedu lze zakoupit přímo v kavárně Centra PANT v hodnotě 50 Kč.

Akce je realizována ve spolupráci s Centrem PANT.
 
3 . května 2017 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Hosté budou skladatel Pavel Helebrand, vedoucí operního studia NDM Lenka Živocká a dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková.
 
Vernisáž výstavy Pavel Hon: Ze třetí řady posedmé
2. května 2017 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona 2017
 
V životě Pavla Hona se šťastně snoubí dvě velké životní lásky: fotografování a divadlo. Od roku 2000, kdy začal fotografovat digitálně, fotografuje systematicky divadelní představení NDM. Výstava potrvá do 23. května 2017 a bude přístupná vždy hodinu před představením.
 

L2: BRÁNA ŽIVOTA! – filmová projekce spojená s besedou
25. dubna 2017 v 17 hodin Centru PANT (Čs. legií 1222/22)

Jedinečné promítání dokumentárního filmu Clemense Kubyho Na cestě do sousední dimenze a následná beseda s českým profesionálním hráčem na didgeridoo Ondřejem Smeykalem, scénografem Davidem Bazikou a ředitelem NDM a zároveň režisérem inscenace Jiřím Nekvasilem. Besedou bude provázet Petr Pánek. 

Akce je realizována při opětovném návratu úzdravného opera L2: Brána života! na jeviště Divadla Jiřího Myrona.

Akce je realizována ve spolupráci s Centrem PANT.

 
TAJEMSTVÍ ​– předpremiérová beseda
21. dubna 2017 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Setkání s tvůrčím týmem (režisér Tomáš Studený, dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková) a sólisty (Svatopluk Sem, Anna Nitrová, Josef Škarka) u příležitosti premiéry opery Bedřicha Smetany TAJEMSTVÍ.
 
5.dubna 2017 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Hosté budou jevištní mistr DAD NDM Jan Benek, scénograf a kostýmní výtvarník David Janošek, scénografka a kostýmní výtvarnice Eva Jiříkovská a dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková.
 
Vernisáž výstavy Ondřej Durczak: Ostravsko - Karvinsko
5. dubna 2017 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona 2017
 
Vernisáž výstavy, kterou uvede její kurátor Odb. as. Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.Dbude přístupná do 1. 5. 2017 vždy hodinu před představením
 
Výstavní projekt je realizován za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě.
 
 
3. dubna 2017 v 17 hodin v Knihcentru
 
Beseda s režisérem Radovanem Lipusem, dramaturgyní Lenkou Lagronovou a představiteli hlavních rolí Williama Shakespeara a Violy De Lesseps v podání Víta Rolečka a Izabely Firlové při příležitosti premiéry romantické komedie Zamilovaný Shakespeare v nastudování činohry NDM.
 
Vernisáž výstavy Vladimír Merta: VÍTR
13. března 2017 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Vladimír Merta, rodák z Frýdku-Místku, studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a poté vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde žije a pracuje. Ale také působil dlouhá léta jako vedoucí ateliéru Environment na fakultě výtvarných umění v Brně a dnes vyučuje v ateliéru Nová média na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.
Tvorba Vladimíra Merty je velmi rozmanitá a stále překvapuje novými tématy a způsoby jejich ztvárnění. Patří ke generaci, která v druhé polovině 80. let minulého století razantně vstoupila na českou výtvarnou scénu s uměleckým názorem, který se zcela lišil od oficiálně prosazované linie, ale také od modernistických tendencí vycházejících z 60. let minulého století včetně konceptuálního umění, které mělo v té době ráz především osobních zkoumání situací „tady“ a „teď“, analýz uměleckých médií, jazykových konstelací nebo nejrůznějších prostorových demonstrací. Jakkoli je pro tvorbu Vladimíra Merty charakteristické postmoderní střídání médií či absence jednotného autorského rukopisu, můžeme od počátku jeho práce, tedy od konce 70. let minulého století, pozorovat určitou jednu linii táhnoucí se až k současnosti. Jsou to drobné intervence v přírodě, jako např. akce, činnosti, instalace nebo objektivní vizuální záznamy přírodních dějů.
Výstava v Galerii současné malby představí Mertovy obrazy z cyklu „Malby větrem“, které vznikaly působením proudu vzduchu na zavěšený štětec nad plátnem. Malba se pak uskutečňovala sama od sebe bez apriorních kompozičních a estetických představ. Esencí takto pojaté tvorby je nepředvídatelnost, náhoda, autentičnost a objektivnost. Je v přímém protikladu k romantickým tvůrčím přístupům zdůrazňujícím (sebe)prožívání, emoce a vypjatý individualismus. Představený cyklus obrazů s názvem Vítr je v Ostravě prezentován poprvé a navazuje na souvislosti s tradicí, kterou v regionu představuje dílo Karla Adamuse či Jiřího Šiguta.
 
Výstava je realizována za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Art Consultancy, s. r. o.
 
13. března 2017 v 16 hodin v Knihcentru Ostrava
 
Beseda s českou zpěvačkou Radkou Fišarovou, šéfkou baletu NDM Lenkou Dřímalovou a sólisty baletu  - Giordano Bozza (D´Artagnan) a Chiara Lo Piparo (Konstance) při příležitosti světové premiéry baletní inscenace Tři mušketýři.
 
Vernisáž výstavy Karel Kania: RETROSPEKTIVA
9. března 2017 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona 2017
 
Vernisáž výstavy, kterou uvede její kurátorka Veronika Křížová a Prof. PhDr. Vladimír Birgus (Institut tvůrčí fotografie) bude přístupná do 4. 4. 2017 vždy hodinu před představením.
 
Výstavní projekt je realizován za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě.
 
 
2. března 2017 v 17 hodin v centru PANT (Čs. legií 1222/22)
 
Při příležitosti české premiéry muzikálu Rebecca se uskuteční beseda s inscenačním týmem, představiteli několika rolí a zajímavými hosty. Besedou bude provázet šéf operety/muzikálu NDM Patrick Fridrichovský.
 
 
Akce je realizována ve spolupráci s Centrem PANT.
 
1. března 2017 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Debatují inspicientka a asistentka režie Bohuslava Kráčmarová, dirigent opery NDM a violoncellista Robert Kružík a dramaturgyně opery NDM Eva Mikulášková.
 
CAR SAMOZVANEC
15. února 2017 v 14.10 hodin na Filozofické fakultě Ostravské univerzity - místnost e304

Odborná beseda s hosty katedry slavistiky FF OU a hosty NDM k uvedení nové inscenace Car Samozvanec doplněná o scénické čtení herců činohry NDM. Moderuje vedoucí oddělení rusistiky doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D. a Mgr. Michal Przywara, Ph.D.

Akce je realizována ve spolupráci s Filozofickou fakultou Ostravské univerzity.

 
KŘEHCE DRSNÝ SVĚT OPER BENJAMINA BRITTENA
14. února 2017 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia

U příležitosti premiéry opery Zneuctění Lukrécie Benjamina Brittena debatují muzikolog doc. PhDr. Jiří Zahrádka, Ph.D. a ředitel NDM Jiří Nekvasil.
 
 
PROJEKCE DOKUMENTÁRNÍHO FILMU – JIŘÍ KYLIÁN
9. února 2017 v 15, 17 a 19.30 hodin v Domě kultury města Ostravy -  kino Art
 
Unikátní dokument o světovém choreografovi Jiřím Kyliánovi, který v dokumentu poprvé během své kariéry umožnil filmovému štábu vstup přímo na jeviště.
 
Součástí jedné z projekcí bude i mimořádná beseda s tvůrci dokumentu: producentem Jaroslavem Boučkem, režisérem a kameramanem Martinem Kubalou a bývalou tanečnicí NDT Jeanne Solan, která se uskuteční v 17 hodin.
 
Akce je realizována při příležitosti uvedení baletní inscenace Dva světy / jeden svět
 
 
ZNEUCTĚNÍ LUKRÉCIE  – předpremiérová beseda
6. února 201​7​ v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Setkání s tvůrčím týmem u příležitosti premiéry opery ​Benjamina Brittena​
 
1. února 2017 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení

Další se série cyklu Operních sirén tentokrát s šéfem činohry NDM Peterem Gáborem (opera NDM: Fedora, Romeo a Julie, Roberto Devereux), uměleckým šéfem Komorní scény Aréna Ivanem Krejčím (opera NDM: Anna Bolena, Andrea Chénier), režisérem Radovanem Lipusem (opera NDM: Hamlet),  a dramaturgyní opery NDM Evou Mikuláškovou.
 
16. ledna 2017 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Pavel Šmíd (1964,  Krnov)
 
Pavel Šmíd studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a po maturitě pracoval jako kulturní referent v Litultovicích na Opavsku a krátce jako asistent animovaného filmu Československé televize v Praze. Usadil se v Ostravě, kde navázal kontakty s uměleckou scénou – s bratry Balabánovými, Petrem Pastrňákem, Hanou Puchovou, Jiřím Surůvkou apod. Z tohoto podhoubí vznikla umělecká skupina Přirození. V roce 1990 začal studovat Akademii výtvarných umění v Praze u prof. Jiřího Sopka. Po absolutoriu již v Praze zůstal a pracoval jako výtvarný umělec na různých divadelních projektech a na organizacích výstav. Od roku 2015 si vede blog, v němž se snaží kratšími texty reagovat na konkrétní výstavy nebo situace, které mu připadají důležité. Ve své vlastní tvůrčí práci se věnuje především malbě. Dává jí nové významy a podílí se tak na hledání nových cest současné malby. Šmída zajímají banální situace, které vytrhuje ze skutečnosti, ozvláštňuje je a klade je do nových souvislostí. Hyperrealistický přístup, inspirace módou, zjitřená barevnost, velkorysost a suverénnost malířské techniky, překvapení, údiv, konfrontace různých významových kódů, ale i tajemství, náznaky a lidské emoce jsou základem Šmídova divácky atraktivního uměleckého jazyka. 

 Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy, s. r. o.

 
CAR SAMOZVANEC - předpremiérová beseda
23. ledna 2017 v 18 hodin ve Slezskoostravské galerii

Beseda s režisérem Andrzejem Celińskim a inscenačním týmem při příležitosti premiéry historického dramatu Car samozvanec.

 
Výstava plakátů divadelních inscenací her Williama Shakespeara 
5. dubna – 31. prosince 2016 
 
Prostřednictvím putovní výstavy divadelních plakátů inscenací her Williama Shakespeara si připomínáme nejen osobnost a rozsáhlost díla W. Shakespeara, ale také upozorňujeme na tradici ostravské divadelní tvorby vztahující se k tomuto slavnému britskému dramatiku.
Prosincem její putování končí a proto neváhejte, máte poslední příležitost se s jedinečnými plakáty seznámit!
 
Kdy, kde: 1 - 31. 12. 2016  Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity - výstavní atrium
 
Akce je realizována ve spolupráci s Komorní scénou Aréna, Divadlem loutek Ostrava, Divadlem Petra Bezruče, Starou arénou, Letními shakespearovskými slavnostmi Ostrava, Knihovnou města Ostravy, Klubem Atlantik, Janáčkovou konzervatoří a Gymnáziem v Ostravě, Přírodovědeckou fakultou OU a Českým rozhlasem.
Akce je pořádána v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016.
 
http://www.ndm.cz/userfiles/archiv_priloh/clanky/loga-a-jine/2014-2015/shakespeare-2016-1430293550.jpg

Shakespeare Ostrava 2016
leden – prosinec 2016

 

Všechny kulturní instituce města Ostravy se společně spojí v projektu Shakespeare Ostrava 2016! Budeme nejenom hrát Shakespeara, ale také vnímat všechno umění, které se za 400 let jeho výjimečným dílem inspirovalo!

 

Bohové roní slzy
22. prosince 2016 v 17 hodin - ve DVANÁCTCE - Čs. legií 12 vstup vedle předprodeje NDM (bývalá prodejna)
 

Hra současného britského dramatika přenáší generační mocenský konflikt do prostředí moderní rodinné firmy a po vzoru Shakespeara rozehrává absurdně-imaginativní obraz vedoucí k všeobecné apokalypse. Neváhejte a využijte jedinečnou příležitost navštívit  premiéru mimořádného scénického čtení v režii čerstvé absolventky brněnské JAMU Terezy Říhové!
Vstupenky můžete zakoupit na rezervačním systému NDM nebo v předprodeji NDM.
 
Akce je pořádána v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016. 
 
Vernisáž výstavy Ivo Klimeš: ARCHITEKTURA A DIVADLO 
20. prosince 2016 v 17:00 hodin, Divadlo Jiřího Myrona

S dílem Ivo Klimeše - významného tvůrce, opavského rodáka a autora rekonstrukcí i novostaveb divadelních budov (Divadlo Jiřího Myrona, Divadlo Antonína Dvořáka, Slezské divadlo Opava, Městské divadlo v Mostě ad.) se budou moci diváci setkávat až do konce sezóny 2016/2017. Výstava je k vidění od 27. října 2016 v prostorách bývalé kuřárny v 1. patře foyeru Divadla Jiřího Myrona. Vernisáž se uskuteční 20. prosince 2016 v 17 hodin v prostorách bývalé kuřárny v 1. patře foyeru Divadla Jiřího Myrona.

Výstavu připravil Kabinet architektury ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Ostravě a Katedrou architektury Fakulty stavební VŠB - TU OSTRAVA.

 
NA CESTĚ K SHAKESPEAROVI
13. prosince 2016 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona
 
Přednáška předního odborníka a překladatele doc. PhDr. Jiřího Joska bude nejen o věrnosti a interpretaci překladu děl Williama Shakespeara, ale také o dobovém kontextu a kontinuitě tvorby britského dramatika.
Tematické okruhy přednášky: dobový kontext a kontinuita tvorby Williama Shakespeara; problémy překladu dramatu a specifika překladu Shakespearových her; překladatelská tradice a vývoj překladatelské normy;  vlastní přístup při interpretaci a nové formulaci díla (problémy dané odlišností jazykových systémů, problémy dané odlišností kontextů, ekvivalence formální a obsahové, překlad ve vztahu k interpretaci postavy a díla, překlady metafor, homofonních výrazů, slovních hříček, malpropismů a komolené řeči apod.).
Po přednášce bude probíhat autogramiáda a zároveň si budete moci zakoupit knihy z nakladatelství Jiřího Joska.
 
Vstup na přednášku je volný!
 
Akce je realizována ve spolupráci s Filozofickou fakultou Ostravské univerzity
Akce je pořádána v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016.
 

KISS ME, KATE (Kačenko, pusu!) – předpremiérová beseda
12. prosince 2016 v 17 hodin v KNIHCENTRU

Nenechte si ujít předpremiérovou besedu souboru opereta/muzikál s tvůrčím týmem muzikálu KISS ME, KATE (Kačenko, pusu!)

 
7.– 11. prosince 2016, NDM, Komorní scéna Aréna, Divadlo Petra Bezruče, Stará aréna

20. jubilejní ročník festivalu ostravských činoherních divadel 

 
OPERNÍ SIRÉNY 4. – Shakespearův & operní Hamlet
7. prosince 2016 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení

Na jakých principech fungovalo alžbětinské divadlo? Jak se konkrétně liší operní zpracování Hamleta od původní předlohy?

S publikem debatují a workshop rozvíjí teatroložka a pedagožka Jana Cindlerová, operní dramaturgyně Eva Mikulášková a lektorka Ateliéru pro děti a mládež při NDM Radana Otipková.

Na setkání navazuje operní představení Hamlet Ambroise Thomase (v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka).

Pro návštěvníky Operních sirén je přichystán dárek v podobě zvýhodněného vstupného na zmíněné představení. 

 
Respekt Tour 2016 – Evropa na rozcestí
30. listopadu 2016 v 18.30 hodin, Divadlo Antonína Dvořáka

Evropa se mění před očima. Narůstá nejistota, zaběhané pořádky mnohdy neplatí a před západní společností vyvstávají otázky, které si po desítky let nemusela klást. Debata s redaktory týdeníku RESPEKT a jejich hosty přímo na jevišti Divadla Antonína Dvořáka. VSTUP VOLNÝ! Více o akci naleznete zde.
 
Akce je pořádána týdeníkem Respekt ve spolupráci s občanským sdružením PANT.
 
23. listopadu 2016 v 18 hodin -  ve DVANÁCTCE -  Čs. legií 12 vstup vedle předprodeje NDM (bývalá prodejna)
 
Inscenované čtení s hudebním doprovodem provázené výkladem odborníka na slovo vzatého - pana profesora Martina Hilského.
 
Že William Shakespeare umístil velkou část děje své romance Zimní pohádka do Čech ("Bohemia"), které usadil na mořské pobřeží, je skutečností poměrně známou. Jsou však v jeho díle i další "české odkazy"? A co vlastně o Čechách věděl? Navštívil je někdy? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších zajímavých informací nabídne náš pořad. V jeho závěru budou mít diváci příležitost zeptat se na vše, co je na tomto tématu a osobnosti pana Shakespeara zajímá. 
 
Účinkují: prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., dr. h. c, MBE a herci Národního divadla moravskoslezského
Hudební doprovod: David Schreiber
 
Akce je realizována ve spolupráci s Danielou Jirmanovou.
Akce je pořádána v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016. 
 
BOUŘE – předpremiérová beseda
21. listopadu 2016 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Setkání s tvůrčím týmem u příležitosti premiéry opery Zdeňka Fibicha BOUŘE.      
 
19. listopadu 2016 od 20 hodin, Divadlo Jiřího Myrona
 
NDM se již počtvrté zapojí do celorepublikové akce Noc divadel 2016. Zažijte s námi netradiční noc na netradičních místech, letos v Divadle Jiřího Myrona. Hlediště, jeviště, šatny, zkušebny… To vše již divák zná… My vám však ukážeme to, co bylo doposud diváckému oku skryto!
Více informací na http://www.nocdivadel.cz/
 
Hlavním partnerem akce je společnost ArcelorMittal Ostrava a.s.
 
Vernisáž výstavy Balet pro život 2017
17. listopadu 2016 v 17. hodin ve foyeru Divadla Jiřího Myrona

Dlouholeté přátelství, shoda náhod, chuť vytvořit něco netradičního a touha pomoci. To vše bylo na počátku vzniku charitativního kalendáře BALET PRO ŽIVOT 2017. Kalendář byl vytvořen fotografy Lucií Maceczkovou a Martinem Glatznerem ve spolupráci s tanečníky souboru baletu NDM. Balet je nejen plný krásného pohybu, emocí, ale také plný dřiny, bolesti, píle, trpělivosti a odříkání. Tyto vlastnosti se také spojují se slovem „léčba“ a proto se tvůrci rozhodli darovat finanční část z prodeje tohoto kalendáře Klinice hematoonkologie FN v Ostravě.

Zapojte se do pomoci i Vy a využijte možnosti zakoupit si kalendář přímo v předprodeji NDM. Podpořte s námi onkologicky léčící se pacienty v Ostravě!!!

Vernisáž souboru nevšedních fotografií prezentovaných na velkoformátových obrazových plátnech a v nástěnném kalendáři pro rok 2017 se uskuteční ve čtvrtek 17. listopadu 2016 v 17 hodin v foyeru Divadla Jiřího Myrona.

 
15. listopadu 2016 v 18.30 hodin ve DVANÁCTCE – Čs. legií 12, vstup vedle předprodeje NDM (bývalá prodejna)
 
Profesionální spisovatelé a básníci, kteří jsou zároveň profesionály v různých životních oborech, se setkají s dětmi, které mají potřebu psát, ale nemají možná jistotu, zda to skutečně umí. Slova, tóny i obrazy jsou Ariadninou nití, ukazující cestu umocněnou touhou po porozumění.
Literární vystoupení bude rovnomocně dotvářeno elektroakustickou hudbou v podání Tomáše Šenkyříka a výtvarně vystavěno pro tuto příležitost mistry ve výtvarném oboru – sochařem Janem Šnébergrem a scénografem Tomášem Volkmerem.
 
Vystoupí: spisovatelka a básnířka Sylvie Richterová, básník Radovan Jursa, básník Marek Pražák,spisovatel Ivo Kalet a dětské účastníky potěší svou literární tvorbu: Jan Havlas z Vratimova a Viktorka Pražáková z Ostravy.

Akce je pořádána Tvůrčím centrem Ostrava v rámci 42. ročníku festivalu Hudební současnost.
 
OTEVŘENÁ BALETNÍ ZKOUŠKA SPOJENÁ S NÁSLEDNOU BESEDOU
12. listopadu 2016 v 13.30 hodin ve foyeru Divadla Jiřího Myrona
 
U příležitosti premiéry inscenace baletu DVA SVĚTY/JEDEN SVĚT je pro Vás připravena otevřená baletní zkouška a následná předpremiérová beseda s  asistentkou Jiřího Kyliána - Roslyn Anderson a hostem Vlastimilem Harapesem ve foyeru DJM na téma DVA SVĚTY/JEDEN SVĚT.
 
11. listopadu 2016 v 18.30 hodin v 1. patře foyer Divadla Antonína Dvořáka
 
Koncert dvou vynikajících pěveckých sborů pod vedením sbormistra Jurije Galatenka. Repertoár koncertu nabídne skladby několika špiček soudobé hudby (Olivier Messiaen, Luciano Berio, Krzysztof Penderecki, Georg Friedrich Haas a další). V roli interpretů se vystřídají sbory Pěvecké sdružení ostravských učitelek a Canticum Ostrava. Akce je pořádána Tvůrčím centrem Ostrava v rámci 42. ročníku festivalu Hudební současnost.
 
Vstupenky je možné zakoupit pouze v předprodeji NDM nebo on-line systémem prodeje vstupenek přes web Hudební současnostVstupenky nelze zakoupit on-line z webu NDM. 
 
Beseda s Vlastimilem Harapesem nejen o premiéře DVA SVĚTY/JEDEN SVĚT
11. listopadu 2016 v 16. hodin v KNIHCENTRU
 
Beseda Vlastimilem Harapesem nejen o klasickém baletu, ale také o prvních choreografiích Jiřího Kyliána uvedených v Národním divadle v Praze za jeho uměleckého vedení.
 
Vernisáž výstavy Alžběta Dirnerová: OBRAZY – ODRAZY
7. listopadu 2016 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Alžběta Dirnerová (1982, Havířov)
 
Absolventka Institutu pro umělecká studia (dnes Fakulta umění) při Ostravské univerzitě v ateliéru malby Daniela Balabána, která rovněž rok pobývala na stáži na Fakultě výtvarných umění v Brně či v ateliéru malby u Petra Kvíčaly.  V současné době vyučuje kresbu, modelování a dějiny umění na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství VŠB - TU Ostrava.Její tvorba spočívá ve sdělování prožitých okamžiků, představ, příběhů a snů. Věnuje se především kresbě a malbě, která je pro ni charakteristická svou bezprostředností, rozličnými přístupy a postupy, každý obraz je malovaný s určitým jiným pocitem a rozdílnou energií. Autorka používá různé formy zobrazování – dekorativní či ornamentální pojetí,  volný malířský rukopis, i realistické zobrazení nebo naopak používá šablony. Přesto mají její obrazy  díky charakteristické barevnosti a atmosféře společný ráz. Maluje nejčastěji akrylem na plátno nebo také akvarelem a tuší, s oblibou používá černou a růžovou barvu. Její obrazy vycházejí z přírody, v níž malířka cítí energii, život a neustále se proměňující tvarosloví. 
 
Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.
 

OPERNÍ SIRÉNY 3. – Česká opera
2. listopadu 2016 v 16 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení

Jaká jsou specifika české opery? Proč chystáme Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024?
Do jaké míry je Janáček spojován s Ostravou?

S publikem debatují ředitel NDM a režisér Jiří Nekvasil, muzikolog specializující se na tvorbu Leoše Janáčka a českou operu doc. Jiří Zahrádka a operní dramaturgyně Eva Mikulášková. Na setkání navazuje operní představení Braniboři v Čechách Bedřicha Smetany (v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka).

Pro návštěvníky Operních sirén je přichystán dárek v podobě zvýhodněného vstupného na zmíněné představení.

 

JE ÚCHVATNÁ! – předpremiérová beseda
31. října 2016 v 18.30 hodin v Minikině

Beseda s dramaturgyní činohry NDM o životě Florence Foster Jenkinsové u příležitosti premiéry inscenace Je úchvatná! Od 19:30 je pro zájemce připraveno promítání filmu Božská Florence. Vstupenky na film jsou v hodnotě 100 Kč a lze je zakoupit zde.

 
 

HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU – předpremiérová beseda
25. října 2016 v 18:00 v Restauraci a pivnici U Rady

U příležitosti uvedení premiéry hry Hostinec u kamenného stolu je pro Vás připravena beseda s inscenačním týmem ve stylovém prostředí restaurace a pivnice U Rady. Jako bonus se můžete těšit na živý hudební doprovod!

 
  Přednáška doc. Mgr. Pavla Drábka, Ph.D: Shakespeare na českém pobřeží: 250 let jednoho milostného poměru
24. říijna 2016 v 18.30 hodin, Divadlo Antonína Dvořáka – zkušebna
 
Dramata alžbětinského divadelníka a básníka Williama Shakespeara (1564–1616) si za posledních 400 let získala ústřední místo v celosvětové kultuře. V českých zemích se s nimi setkáváme bezmála po celou tuto dobu, od anglických cestujících společností za jeho života a soustavně pak posledního čtvrt milénia. Shakespeare u nás zdomácněl a svým dílem byl účasten snad všech důležitých událostí naší historie – a mimo to se těší stálé přízni na divadelních prknech.
Docent prof. Mgr. Pavel Drábek, Ph.D. (Univerzita v Hullu, VB) Vás provede dobrodružnými dějinami českého Shakespeara – od komediantských dob na sklonku 16.století, přes vlastenecké zápasy o „Šakespeara Engličana v řeči Englické, an v skládání činoher smutných rekovných nadevšecky skladatele vynikl, a je převýšil, nesmrtedlnou sobě u potomstva způsobiv slávu" až po moderního Shakespeara doby dnešní.
 
Akce je pořádána Filozofickou fakultou Ostravské univerzity.
Akce je realizována v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016. 
 

 

 

VEČER PRO JANA KAČERA A S JANEM KAČEREM 
15. října 2016 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka

Režisér a herec Jan Kačer, který se narodil 3. 10. 1936, zanechal v divadelním životě Ostravy druhé poloviny 20. století výraznou stopu, a to ve dvou etapách. V letech 1959–1964 působil v Divadle Petra Bezruče, kam nastoupil po absolvování DAMU téměř s celým svým ročníkem. Toto působení nejenže dalo novou tvář a energii Divadlu Petra Bezruče (během této éry zároveň dochází k přestěhování Divadla Petra Bezruče z původních prostor na Přívozské ulici do moderního divadelního sálu v nově otevřeném Domu kultury pracujících VŽKG – dnes Dům kultury města Ostravy), ale vytvořilo též základ nově vznikajícího pražského Činoherního klubu, kam většina lidí z okruhu Jana Kačera včetně něj přechází. Do Ostravy se pak Jan Kačer vrací podruhé v roce 1976, kdy působí jako režisér činohry SDO. Z jeho iniciativy vzniká (jako náhradní prostor po požáru Divadla Jiřího Myrona v prosinci 1976) Komorní scéna činohry SDO v tehdejším Divadle loutek. Kačerovo druhé ostravské působení (1976–1986) představuje výraznou kapitolu v dějinách činohry NDM (tehdejšího SDO). V Ostravě v té době rovněž připravil několik inscenací pro Divadlo loutek, jednou hostoval i v Divadle Petra Bezruče. Současný šéf Komorní scény Aréna režisér Ivan Krejčí studoval na pražské DAMU v ročníku Jana Kačera a poetikou KSA se programově hlásí k odkazu Činoherního klubu 60. let (tedy období působení Jana Kačera a Jaroslava Vostrého).  Umělecká stopa či dotyk Jana Kačera jsou vepsány v různých obdobích ve všech ostravských profesionálních divadlech.
 
Večer pro Jana Kačera a s Janem Kačerem je logickou poctou tomuto výraznému divadelnímu tvůrci u příležitosti jeho 80. narozenin.
 
Na scéně Divadla Antonína Dvořáka se 15. 10. 2016 pod režijní supervizí Ivana Krejčího setkají Jan Kačer a herci všech ostravských divadel, pamětníci i nepamětníci při jedinečném divadelním setkání, ve kterém nejsou překvapení vyloučena.
 

 

13. října 2016 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona
 
Výstava fotografií Petera Korčeka mladého slovenského fotoreportéra, několikanásobného vítěze soutěže Slavak Press Photo bude zahájena vernisáží, která se uskuteční ve čtvrtek 13. října 2016 v 17 hodin. Výstavu uvede Prof. PhDr. Vladimír Birgus a odb. as. Mgr. Jiří Siostrzonek Ph.D.
 
Výstava je realizována za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě.
 
12. října od 18 hodin v centru Ostravy
 
Literatura ve všech podobách na zajímavých místech v centru Ostravy! Těšit se návštěvníci mohou na netradiční čtení, přednášky nebo hry na atraktivních místech v duchu Williama Shakespeara. Akce je pořádána v rámci projektu SHAKESPEARE OSTRAVA 2016 a podílí se na ní Národní divadlo moravskoslezské, Český rozhlas OstravaFilozofická fakulta Ostravské univerzityDivadlo Petra Bezruče a Stará aréna.
 

OPERNÍ SIRÉNY

Nový diskuzní pořad opery NDM se zajímavými hosty v hudebním oddělení Knihovny města Ostravy, který se bude konat v den zkoušky sirén – každou první středu v měsíci září 2016 – červnu 2017, a to od 16.00 do 17.30 hodin.

OPERNÍ SIRÉNY 2. – Geneze operní inscenace
5. října 2016 v 16 hodin v 
Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
Jak vypadá práce inscenačního týmu v opeře a jak se vlastně konkrétně liší tvorba inscenace operní od činoherní? S publikem debatují operní dramaturgyně Eva Mikulášková, činoherní dramaturgyně Sylvie Rubenová a David Janošek, herec NDM, scénograf a kostýmní výtvarník.

 
LA CLEMENZA DI TITO – předpremiérová beseda
27. září 2016 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Setkání s tvůrčím týmem u příležitosti premiéry opery Wolfganga Amadea Mozarta LA CLEMENZA DI TITO. Korunovační opera seria o dvou dějstvích z roku 1791. Libreto Caterino Mazzolà (1745–1806) podle Pietra Metastasia (1698–1782).  Nastudování v italském originále s českými titulky Jakub Klecker. Režie -  SKUTR.
 
23. září 2016 od 16 do 22 hodin v Komenského sadech
 
Společná akce pro celou rodinu a všechny milovníky Shakespeara! Instituce zapojené do projektu Shakespeare Ostrava 2016 pro vás připravily pestrý program v Komenského sadech.
 

JOSEF A JEHO ÚŽASNÝ PESTROBAREVNÝ PLÁŠŤ – předpremiérová beseda
15. září 2016 v 17:00 hodin v 
KNIHCENTRU

Josef v novém a ještě zářivějším plášti se vrací!. Setkání s tvůrčím týmem při příležitosti obnovené premiéry muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. Po skončení besedy budou mít návštěvníci jedinečnou možnost vyfotit se s hlavním představiteli tohoto výjimečného muzikálu..
 
Vernisáž výstavy Jindřich Štreit: Domov (bez) domova
14. září 2016 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona

Výstava fotografií Jindřicha Štreita k autorově významnému životnímu jubileu bude zahájena vernisáží, která se uskuteční ve středu 14. září 2016 v 17 hodin. Výstavu uvede Prof. PhDr. Vladimír Birgus, odb. as. Mgr. Jiří Siostrzonek Ph.D. a zástupce Armády spásy.

Výstava je realizována za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě a je součástí projektu Dny proti chudobě Ostrava 2016.
 

OPERNÍ SIRÉNY

Nový diskuzní pořad opery NDM se zajímavými hosty v hudebním oddělení Knihovny města Ostravy, který se bude konat v den zkoušky sirén – každou první středu v měsíci září 2016 – červnu 2017, a to od 15.00 do 16.30 hodin.

OPERNÍ SIRÉNY 1. – Vedení opery NDM představuje novou sezónu 2016/2017
7. září 2016 v 15 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
Debatu nad tituly nové sezóny rozvíjí hudební ředitel opery Jakub Klecker, operní dramaturgyně Eva Mikulášková, sbormistr Jurij Galatenko, koncertní mistr Vladimír Liberda a sólistka Eva Dřízgová-Jirušová.
 
5. září 2016 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Zdeněk Janošec Benda (1960, Frýdek Místek)
I když je ostravský malíř Zdeněk Janošec Benda autodidakt, rozhodně ho nemůžeme zařadit mezi insitní autory. Jeho práce souvisí s mystikou a intuicí, proto se mu daří vyhnout se nástrahám konceptuální spekulace. V jeho spontánní malbě se základními tématy bytí nenajdeme žádná klišé, která bývají obvykle spojována s citacemi české mystické a dekadentní tradice. Bendův mysticismus má své kořeny nejspíše ve filozofii Josefa Šafaříka o světě jako tvořivém procesu, kde realita věcí je tvořena účastí. Autorova účast je patrná jak v jeho ilustracích (nejznámější k MiltonovuZtracenému ráji), tak především v malbách, kde se v lesích a krajinách potkáváme se zvláštními bytostmi a zvířaty. Jeho obrazy diváky vrací do jejich vlastního nitra a bezpečně spouštějí vlnu sentimentality. Janošec Benda se volné malířské tvorbě věnuje sporadicky (pracuje v Divadle loutek Ostrava), proto jsou jeho díla na trhu vzácná.
 
Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.
 
PO HAMLETOVI - divadelní pouť pod širým nebem Ostravy
2., 3. a 4. září 2016 v 16.30 hodin na Slezkoostravském hradě
 
Zveme vás na divadelní pouť v režii Josefa Kačmarčíka, která navazuje na Letní shakespearovské slavnosti a ostravskou premiéru Hamleta na Slezskoostravském hradě; společně s norským princem Fortinbrasem se vydejte na cestu za záchranou nejen prohnilého Dánského království, ale především vlastního krku. Zatímco dánský kralevic si klade existenciální otázky a touží po pomstě, jeho norský protějšek se ocitá na bitevním poli faktickém i mocenském. 

Unikátní site-specific projekt s omezeným počtem repríz, začíná na Slezskoostravském hradě a končí u Divadla Antonína Dvořáka

Vstup je volný!