CENY JANTAR 2022 JSOU ROZDÁNY! GRATULUJEME!
18.4.2023
V pondělí 17. dubna 2023 proběhlo slavnostní udílení Cen Jantar za rok 2022 v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Ve svých kategoriích zvítězili Pavol Kubáň, Francesco Fasano a Tomáš Savka. Gratulujeme!
 
V kategorii operní dívadlo obdržel Cenu Jantar 2022 Pavol Kubáň za roli Knížete v opeře Hanse Krásy Zásnuby ve snu. Zdůvodnění nominace odborné poroty: „Slovenský barytonista Pavol Kubáň disponuje technicky bezpečně ovládnutým hlasovým aparátem v celém jeho rozsahu. Uhrančivý je nejen jeho témbr a nakládání s tolik potřebnou krásovskou dynamikou, nýbrž taky nenucené a přirozené herectví. Postavu Knížete vystavěl na nebývale minuciózním přístupu a smyslu pro detail."
 
V kategorii balet/taneční divadlo byli nominování čtyři tanečníci - všichni za role v inscenacích Národního divadla moravskoslezského. Cenu získal Francesco Fasano za roli Dona Josého v inscenaci Carmen v choreografii Jiřího Pokorného. Zdůvodnění nominace odborné poroty: „Italský tanečník Francesco Fasano je nominován za výkon v roli Dona Josého v baletu Carmen s přihlédnutím k rolím v baletu Louskáček – Vánoční koleda (Bob Cratchit, Ďábel, Ruský tanec). V technicky brilantním provedení svých tanečních partů dokáže pohybově i výrazově rozlišit charakter jednotlivých postav, každá má svůj konkrétní tvar a výraz, jsou rytmicky přesné, muzikální a působivé svou pohybovou plasticitou a pohybovým detailem. Dokáže skvěle ovládat své skvěle vyškolené tělo, a tak může dokonale realizovat záměr choreografa."
 
V kategorii muzikál/opereta zvítězil Tomáš Savka za roli Maxe Bialystocka v muzikálu Producenti. Při nominaci Tomáš Savky bylo přihlédnuto i k jeho skvělému výkonu v kabaretu Jonáš a tingl-tangl v komorním Divadle „12“. Zdůvodnění nominace odborné poroty: „Tomáš Savka dokonale vystihl charakter a chování vykutáleného broadwayského producenta a vygradoval absurdní situace groteskního příběhu. Přesně reaguje na očekávané i někdy nečekané vlny smíchu v hledišti. Hudební čísla pak interpretuje s jistotou sobě vlastní. Při nominaci bylo přihlédnuto i k jeho skvělému výkonu v kabaretu Jonáš a tingl-tangl v komorním Divadle „12“. Roli, kterou „převzal“ po Jiřím Suchém, interpretuje s nadsázkou a vlastním pojetím postavy.
 
Pavol Kubáň,
foto Martin Popelář
Francesco Fasano s Natalii Adamskou,
foto Serghei Gherciu
Tomáš Savka,
foto Kristýna Junková
Ze slavnostního předávání Cen Jantar 2022, foto Petr Hlubek