JIŘÍ POKORNÝ

Jiří Pokorný se narodil v roce 1981 v Praze. Taneční vzdělání zahájil ve svých osmi letech v baletní přípravce pražského Národního divadla a dále pokračoval ve studiu na pražské státní Taneční konzervatoři. Po ukončení studií nastoupil do souboru Laterny magiky. Po třech sezónách úspěšně absolvoval konkurz do Netherlands Dans Theater a stal členem mezinárodně uznávaného nizozemského souboru v Haagu (NDT). Působil v juniorské skupině NDT 2 a po třech letech získal angažmá v prestižním souboru NDT 1. Po dobu tohoto angažmá (2003–2010) pracoval s tanečními tvůrci velkých jmen, jakými byli Jiří Kylián, Mats Ek, Hans van Manen, Ohad Naharin, Johan Inger, Paul Lightfood & Sol Leon, Crystal Pite a mnoho dalších.  
 
Po sedmi letech v NDT se Jiří Pokorný stal členem souboru Kidd Pivot pod vedením kanadské choreografky Crystal Pite. Zde ukončil svou taneční kariéru, stal se nezávislým umělcem a začal se věnovat se práci choreografa a tanečního pedagoga. Jako choreograf spolupracoval se soubory v Evropě a USA. Vytvořil choreografie například pro soubory NDT 2, Aterballetto, Korzo Theater v Haagu, Pražský komorní balet, Theater Basel, Nationaltheater Mannheim,  Budapest Dance Theatre, North West Dance Project v Portlandu (USA).
Foto Claudia Greco
Jako hostující pedagog působil rovněž v zahraničí, spolupracuje se školami a odbornými kurzy jako je Royal Conservatory v Haagu, Juilliard School v New Yorku, Arts Umbrella Vancouver, NDT’s Summer Intensive a Architanz Tokyo.
 
PODCAST NDM:
Články z webu

Ostravská Carmen - příběh, který si můžeme domýšlet
(31. 5. 2022)

Carmen aneb Kdo je tady zvíře?
(21. 5. 2022)

Ostravská Carmen odhaluje Zvíře v nás
(14. 5. 2022)

Carmen choreografa Jiřího Pokorného představuje světoznámý příběh v novém světle
(13. 5. 2022)

Nechci vyprávět polopatický příběh, diváci nejsou blbci, říká Jiří Pokorný k premiéře Carmen v NDM
(10. 5. 2022)

Choreograf Jiří Pokorný k chystané premiéře ostravského NDM: Carmen umí milovat a baví ji život
(19. 4. 2022)

Inscenační tým - Sezóna:
CARMENChoreografie
CARMENChoreografie
CARMENChoreografie
CARMENChoreografie
VZLETY A PÁDYChoreografie
Scéna
Kostýmy
BALET GALAChoreografie
VZLETY A PÁDYChoreografie
Scéna
Kostýmy