ČTVRTEČNÍ PREMIÉRA OPERY BEDŘICHA SMETANY TAJEMSTVÍ
OPERA / 11.10.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede ve čtvrtek 12. října 2023 obnovenou premiéru inscenace TAJEMSTVÍ.
 
Ve čtvrtek uvidí publikum v Divadle Antonína Dvořáka v obnovené premiéře předposlední dokončenou operu Bedřicha Smetany (1824–1884) TAJEMSTVÍ. Zkouší ji po šesti letech stejný tým režiséra Tomáše Studeného a dirigenta Jakuba Kleckera především pro uvedení v rámci Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024: Národní divadlo moravskoslezské nabídne divákům ve dvou časových blocích v březnu a květnu všech osm dokončených Smetanových oper k jeho výročím. Jako jediné divadlo na světě ve vlastním nastudování.
 
Režisér Tomáš Studený: „Hraje se tu o jednom z nejdůležitějších tajemství života. O tom, že veškerý úspěch, veškerá honba za uznáním, majetkem či postavením je člověku úplně k ničemu, když nemá dobré vztahy se svými nejbližšími; že hodnota lidské blízkosti, opětovaného citu a upřímné lásky daleko předčí všechno ostatní a že kvůli tomu stojí za to překonávat všechny útrapy a překážky… Snažíme se tedy proniknout pod slupku času a zprostředkovat příběh, jejž mohli prožít naši praprarodiče, a pochopit, že se tak moc vlastně nelišíme.“
 
Foto Martin Popelář
V hlavních rolích účinkují Martin Gurbaľ / Jiří Přibyl (Malina), Martin Bárta / Svatopluk Sem (Kalina), Lucie Hilscherová / Anna Nitrová (Panna Róza), Soňa Godarská / Jana Sibera (Blaženka), Ondřej Koplík / Richard Samek (Vít), Josef Kovačič / Josef Škarka (Bonifác), Martin Javorský / Vít Šantora (Skřivánek). Dále účikuje sbor opery pod vedením sbormistra Jurije Galatenka a děti z Operního studia NDM pod vedením Lenky Živocké. Orchestr opery diriguje Jakub Klecker. Druhou premiéru uvedeme v sobotu 14. října 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.