PĚT LET OD ZALOŽENÍ OPERNÍ AKADEMIE OSTRAVA!
OPERA / 9.10.2023
V sobotu 7. října 2023 byla na stanici Českého rozhlasu Vltava odvysílána premiéra studijní nahrávky Purcellovy opery DIDO A AENEAS. Záznam pořadu Operní večer ZDE.
 
Letos je tomu totiž pět let, kdy ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil vyzval sopranistku Evu Dřízgovou-Jirušovou, vedoucí Katedry sólového zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity, a studenty školy k profesionální spolupráci v regulérní operní sezóně divadla. Zrodila se platforma, která je pro začínající pěvce a hráče skvělou zkušeností a pro divadlo líhní nových talentů. V opeře o lásce, intrikách, kouzlech i osudovém zklamání účinkuje také dětský sbor Operní studio Lenky Živocké při Národním divadle moravskoslezském. Hlavních rolí se na nahrávce zhostila Karolína Levková, Magdaléna Rovenská, Veronika Andrašková, Robin Červinek nebo Josef Kovačič, operu pro představení, stejně jako pro studiovou nahrávku připravil mladý dirigent Jiří Habart. (Renáta Spisarová (Operní večer, 7. 10. 2023).
 
Foto Martin Popelář
Záznam pořadu včetně nahrávky slavné barokní opery Henryho Purcella DIDO A AENEAS si můžete poslechnout ZDE. Nejbližší představení večera dvou barokních oper uvedeme 19. a 26. listopadu 2023. Monteverediho dílem TANEC NEVDĚČNIC u nás v Divadle „12" večery začínáme vždy v 19 hodin, o přestávce se diváci přesunou do slavnostního sálu Divadla Jiřího Myrona, kde uvádíme anglickou operu DIDO A AENEAS. Skvosty barokní opery hrajeme v italštině a angličtině, stručný děj obou děl diváci najdou v programu.