NENECHTE SI UJÍT OPERY VIKTORA ULLMANNA V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
OPERA / 13.10.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na operní večer složený ze dvou jednoaktovek Viktora Ullmanna – ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY ANEB ODEPŘENÍ SMRTI.
 
Dvě jednoaktové opery hudebně nastudoval Jakub Klecker a režíroval slovinský performer RoccMichaela Zajmi získala užší nominaci na Cenu Thlálie 2023 v kategorii opera za roli paní Rullové v opeře ROZBITÝ DŽBÁN a za roli Bubeníka v opeře CÍSAŘ ATLANTIDY ANEB ODEPŘENÍ SMRTI.
 
Inscenaci složenou ze dvou oper uvádíme v rámci dramaturgické řady s názvem Opery terezínských skladatelů a byla nastudována v koprodukci s Národním divadlem v rámci projektu Musica non grata s podporou Velvyslanectví Spolkové republiky Německo Praha. Do konce roku ji uvedeme pouze třikrát:
 
Foto Martin Popelář
„Spojení dvou Ullmannových jednoaktových oper, satiry Rozbitý džbán a politické karikatury Císař Atlantidy do jedné inscenace, navíc právě v Ostravě, byl dobrý nápad. Má své oprávnění hned z několika důvodů daných osobnostní skladatele narozeného v nedalekém Těšíně a pouhými dvěma roky mezi vznikem těchto oper. Lze v nich nalézt i jednotící a stále velmi aktuální téma – vychýlení řádu světa zvůlí mocných. (...) Národní divadlo moravskoslezské opět prokázalo, že uvádění oper „nežádoucích“ skladatelů má smysl nejen jako náprava křivd minulosti, ale i jako objevné obohacení nabídky operní tvorby dnešnímu publiku." Helena Havlíková (operaplus.cz, 26. 2. 2023).