PŘIJĎTE DO DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA ZAŽÍT A PROŽÍT WAGNERA!
OPERA / 17.10.2023
Soubor opery Národního divadla moravskoslezského uvede do konce roku 2023 tři reprízy velké romantické opery Richarda Wagnera TANNHÄUSER.
 
„Soubor si za inscenaci zaslouží obdiv, s jakou pokorou a houževnatostí se do realizace opery ponořili. Je to dílo monumentální, největší tíha odpovědnosti leží na orchestru a sboru, jakkoli jsou stěžejní role obtížné a významné. Orchestru je dán těžký úkol již od počátku, při předehře, která je sama o sobě samostatným symfonickým dílem. (...) Přesto byl jeho zvuk stále vyrovnaný a to jak v dynamice, tak v jednotlivých hlasech a výkon sboru byl obdivuhodný. Vše bylo jistě výsledkem jak práce sbormistra Jurije Galatenka, tak i dirigenta Marka Šedivého, který celý ten obrovský pohybující se provozovací aparát musel udržet pohromadě. Režisér Jiří Nekvasil si opět vzal do týmu scénografa Daniela Dvořáka a společně opět prokázali, že jsou týmem, který si rozumí a který se vzájemně inspiruje. (...) Představení bylo obdivuhodně vypracované a postupně stále gradovalo, až do mohutného závěru. Uvedení tohoto titulu bylo pro soubor ostravské opery velkou výzvou, které se zhostili všichni s obdivuhodným elánem a poctivou profesionalitou." Karla Hofmannová (klasikaplus.cz, 29. 4. 2023).
 
Foto Martin Popelář
Nenechte si ujít mimořádné dílo Richarda Wagnera, které po 50 letech uvádíme od dubna 2023 na jevišti Divadla Antonína Dvořáka. V postavě mytického minnesängra Tannhäusera, jenž je jednou z nejnáročnějších tenorových rolí operního repertoáru, se zosobňuje konflikt smyslové a duševní lásky a cesta za vykoupením představuje jednotící námět většiny skladatelových děl. Nejbližší termíny inscenace uvedeme:
 
Srdečně zveme!