LISTOPADOVÝ OPERNÍ PROGRAM ROZMANITÝCH TITULŮ
OPERA / 4.11.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského zve diváky na svůj listopadový program. Dnes před vyprodaným Divadlem Antonína Dvořáka uvedeme operu NABUCCO a už zítra představíme velkou romantickou operu TANNHÄUSER.
 
Wagnera je třeba zažít! Soubor opery uvede do konce roku výjimečné monumentální dílo Richarda Wagnera TANNHÄUSER pouze ve dvou listopadových představeních: 5. listopadu 2023 v 15 hodin a 8. listopadu 2023 v 18 hodin. Sopranistka Maida Hundeling získala za svůj výkon v této inscenaci širší nominaci na Cenu Thálie 2023.
 
Nenechte si ujít večer dvou oper ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY ANEB ODEPŘENÍ SMRTI v režii slovinského tvůrce Rocca. Michaela Zajmi získala za své role v obou operách užší nominaci na Cenu Thlálie 2023! Poslední představení v tomto roce uvedeme 7. listopadu 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Pátrání po vzniku a dalších osudech opery Císař Atlantidy česko-židovského skladatele Viktora Ullmanna, zkomponované v krutých podmínkách terezínského ghetta... podívejte se na nový dokument České televize a přijďte k nám na dvě jednoaktové opery, které skladatel zkomponoval během válečných let.
 
Českou operní „srdcovku“ PRODANOU NEVĚSTU Bedřicha Smetany uvedeme ve čtvrtek 9. listopadu 2023. Inscenace vznikla v koprodukci se Slovinským národním divadlem opery a baletu v Lublani a před rokem se přesunula do Ostravy. Další perlou do řady souboru Smetanových oper, který připravuje soubor opery NDM na výročí narození Bedřicha Smetany (Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024) a na Rok české hudby v roce 2024, je opera DALIBOR. Poslední představení v tomto roce odehrajeme 23. listopadu 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
A na závěr Vás zveme na mimořádný večer dvou barokních oper! Večer začíáme v 19 hodin v Divadle „12" Monteverediho dílem TANEC NEVDĚČNIC, o přestávce se diváci přesunou do slavnostního sálu Divadla Jiřího Myrona, kde uvádíme anglickou operu DIDO A AENEAS. Skvosty barokní opery hrajeme v italštině a angličtině, stručný děj obou děl diváci najdou v programu. V sobotu 7. října 2023 byla na stanici Českého rozhlasu Vltava odvysílána premiéra studijní nahrávky Purcellovy opery DIDO A AENEAS v rámci pořadu Operní večer. Nejbližší představení uvedeme 19. listopadu a 26. listopadu 2023.
 
 Maida Hundeling po premiéře opery Tannhäuser, Veronika Rovná po premiéře opery Prodaná nevěsta (foto Martin Popelář).