MIMOŘÁDNÝ VEČER DVOU BAROKNÍCH OPER UVEDEME NAPOSLEDY V ROCE 2023
OPERA / 9.12.2023
Soubor opery zve diváky na představení dvou barokních oper, které uvádí v netradičním prostoru – v komorním Divadle „12" a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona.
 
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede v neděli 17. prosince 2023 v 19 hodin představení dvou raně barokních jednoaktových oper. V opeře Tanec nevděčnic Claudia Monteverdiho se s bohyní Venuší a jejím synem Amorem vydáme na samou hranici podsvětí, do říše boha Plutona. Ten na chvíli dovolí (na prosby Amora a Venuše) vyjít před zraky diváků nevděčnicím, které v podsvětí trpí za to, že se za svého života vysmívaly nápadníkům a odmítaly lásku. V opeře Dido a Aeneas skladatele Henryho Purcella pak budeme účastni jímavého příběhu tragické lásky královny Didony a trojského vojevůdce Aenea, jejichž krátké štěstí zničí nenávistné zlé síly.
 
Foto Martin Popelář
Inscenaci pro uvedení v jednom večeru nazkoušel ředitel NDM a režisér Jiří Nekvasil jak s profesionály operního souboru, tak v rámci Operní akademie Ostrava s talentovanými studenty zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity. Hudebního nastudování se ujal Jiří Habart. V Divadle „12“ a ve slavnostním sále zazní hudba v podání komorního orchestru s moderními nástroji, smyčce doplní cembalo a podmanivý zvuk barokní loutny zvané teorba. Členy orchestru jsou kromě profesionálů také studenti FU OU.
 
Program večera:
18.15 hodin – dramaturgický úvod k inscenacím v kavárně Národní dům
19 hodin – začátek představení inscenace Tanec nevděčnic v Divadle „12“
19.50 hodin – přestávka – přesun do kavárny Národní dům
20.30 hodin – začátek představení inscenace Dido a Aeneas ve slavnostním sále Táni Hodanové
21.30 hodin – konec představení