Archiv akcí NDM Extra v sezóně 2015/2016

 

NODO 2016
27. - 30. června 2016, Divadlo Antonína Dvořáka a Divadlo Jiřího Myrona

Po dvou letech se opět necháme společně s Ostravským centrem nové hudby strhnout festivalem Dny nové opery Ostrava! 

 
       
 
26. června, Divadlo Jiřího Myrona
 
NDM pro Vás připravilo speciální akci k posledním dvěma představení inscenace L2: Brána života! - autogramiádu s autorem libreta Jaroslavem Duškem a představiteli hlavních rolí Juraje Čiernika a Jana Vlase. Autogramiáda se uskuteční po posledním večerním představení ve foyeru DJM, které se odehraje od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Nenechte si na konci sezóny ujít tuto mimořádnou příležitost.
 
       
 
VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ – předpremiérová beseda 
13. června 2016 v 19:00 hodin v Klubu Atlantik

Beseda s realizačním týmem činohry NDM při příležitosti premiéry komedie Veselé paničky windsorské o milostných nástrahách z pera Williama Shakespeara pod režijní taktovkou Petera Gábora. Součástí besedy bude i mimořádné hudební vystoupení Moby Dick!

 
       
  Braniboři v Čechách  – předpremiérová beseda
30. května 2016 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení

Historická zpěvohra o třech aktech z roku 1866. Libreto Karel Sabina (1813–1877).
Nastudování v českém originále s českými titulky.
Hudební nastudování: Jakub Klecker
Režie: Jiří Nekvasil
 
       
 

LESÍK NA FESTIVALU SVĚT KNIHY PRAHA 2016
15. května 2016 v 18.00 hodin, Divadlo Archa Praha

Inscenace Lesík se představí v rámci doprovodného programu na dvaadvacátém mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu SVĚT KNIHY PRAHA 2016. V neděli 15. května soubor činohry odehraje severský thriller o ztraceném dětství od 18 hodin v pražském Divadle Archa, jemuž bude od 17 hodin ve  foyer - baru divadla předcházet debata na téma norského dramatu a divadla s norskou režisérkou inscenace Victorií Meirik, překladatelkou z norštiny Jaroslavou Vrbovou a dalšími.

 
       
 

Rok regionálních divadel
11. května 2016 v 17 hodin v Divadle Jiřího Myrona

Ve středu 11. května 2016, před derniérou inscenace Doktor Faustus, kterou zaznamená ČT, bude ve foyeru Divadla Jiřího Myrona od 17.00 do 18.30 hodin probíhat odpoledne pro veřejnost s Českou televizí v rámci cyklu Rok regionálních divadel – třináct scén, třináct unikátních inscenací – Česká televize nahlíží za oponu regionálních divadel. 

 
       

 

 

 

 
Vernisáž výstavy Eduard Ovčáček: SEDM OBRAZŮ
2. května 2016 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Eduard Ovčáček (* 5. března 1933, Třinec)  český vizuální básník, grafik, sochař, malíř, fotograf, typograf, kurátor a vysokoškolský pedagog. Absolvoval Vysokou školu výtvarného umenia v Bratislavě (1957 – 1963, ateliér monumentální malby Petra Matejky), v roce 1962 studoval jako host na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Antonína Kybala. Vystavuje od roku 1961 v Československu a v zahraničí, za svou tvorbu získal mnohá ocenění (mimo jiné Cenu Vladimíra Boudníka, 1999), je zastoupen ve veřejných sbírkách v České republice, Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rakousku, Německu a Belgii. Žije a pracuje v Ostravě. Eduard Ovčáček patří k těm nejvýznamnějším vizuálním umělcům nejen v Moravskoslezském kraji, ale v rámci celé republiky. Počátky Ovčáčkovy tvorby se pojí se strukturální abstrakcí a neoficiálními výstavami nekonformního mladého umění bratislavského okruhu. Jeho práce se rozvinula v široký ale zcela svébytný stylotvorný proud, který v sobě zahrnuje jak tendenci k lettristickým experimentům, akcím, konceptům či přesnému geometrickému vyjádření, tak úsilí o postižení temnot městského života a spodních  proudů psychických procesů.  Dílo Eduarda Ovčáčka prošlo  a stále prochází různými tvůrčími etapami, v nichž dominovala ta, nebo ona linie. Výraznou spojnicí Ovčáčkovy tvorby v průběhu celých padesáti let je téma písma, písmenných znaků, které si pro sebe jako jeden z prvních objevil v polovině 60. let minulého století jako relevantní výtvarné téma. Jeho technika propalované koláže je zcela původní a nese v sobě silný  estetický a významový potenciál. Eduard Ovčáček působil jako výrazná osobnost, stál vždy tam, kde se něco podstatného odehrávalo a kromě  hlubokých uměleckých stop působil svou přítomností významně v celém  sociálním prostoru, v němž se pohyboval. Ale teprve možnosti zbavené ideologických direktiv umožnily Ovčáčkovi daleko aktivněji věnovat se společenským tématům. Stál se spoluzakladatelem Institutu pro umělecká studia, který se později proměnil v samostatnou fakultu. Ovčáček dlouhé roky vedl ateliér volné grafiky, ale přitom stále rozvíjel tvůrčí témata, obohacoval, proměňoval a znovu definoval svůj umělecký jazyk.  
 
Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.
 
       
 

Mezinárodní den tance
30. dubna 2016 v 10 hodin, Divadlo Antonína Dvořáka

Tradiční svátek tance se celosvětově slaví 29. dubna. Balet NDM si připraví den otevřených dveří při příležitosti hlavní zkoušky nové inscenace Sen noci svatojánské. Zájemci budou moci zhlédnout klasický trénink baletního souboru a poté budou mít možnost vidět část zkoušky připravované inscenace – na jevišti, v kulisách, v kostýmech a se světly, a to vše za účasti všech inscenátorů. Program bude doplněn povídáním o jedné z nejkrásnějších lyrických komedií v současné baletním repertoáru.

 
       
 
Výstava fotografií k výročí 30 let od znovuotevření DJM
28. dubna – 31. května 2016, Divadlo Jiřího Myrona
 
NDM si připomene třicetileté výročí od slavnostního znovuotevření Divadla Jiřího Myrona, které se konalo 28. dubna 1986. Vernisáž výstavy proběhne 28. dubna v 17:30 hodin v prvním patře foyeru Divadla Jiřího Myrona v prostorách bývalé kuřárny.
 
       
 

OSTRAVSKÝ LESÍK V NORSKU
22. – 23. dubna 2016, Národní divadlo v Oslu

Soubor činohry NDM hostuje v Národním divadle v Oslu se svou inscenací hry Jespera Halleho Lesík. V režii Victorie Meirik se norským divákům představí Petra Lorencová, František Strnad, Robert Finta, Ivan Dejmal, Lada Bělašková, František Večeřa, Lucie Končoková, David Janošek, Aneta Kernová, Jiří Sedláček, Vít Hofmann a Izabela Firlová. 
Ostravští diváci budou moci Lesík zhlédnout do konce sezóny ještě dvakrát – 21. května a 5. června v Divadle Antonína Dvořáka.

 
       
 

L2: Brána života! – beseda a autogramiáda
21. dubna 2016 v 15:30 hodin v Dům knihy KNIHCENTRUM

Mimořádné setkání s dvěma významnými autory – Jaroslav Dušek a Clemens Kuby. Beseda a autogramiáda. Součástí autogramiády bude beseda k originálnímu hudebnímu divadlu L2: Brána života! známého tvůrce, autorského herce a libretisty Jaroslava Duška s hudbou Ondřeje Smeykala a Maria Buzziho. Autory inspiroval nevšední životní příběh německého spisovatele a dokumentaristy Clemense Kubyho, který se vlastní duševní silou vyléčil z těžkého poranění. Beseda se uskuteční v den světové premiéry Národního divadla moravskoslezského. Hostem besedy bude ředitel NDM a zároveň režisér této jedinečné inscenace Jiří Nekvasil.

 
       
 

Literární noc – Noc s Andersenem
1. dubna 2016, Divadlo Antonína Dvořáka

Ateliér pro děti a mládež společně s NDM se letos již podruhé zapojí do celostátní literární akce Noc s Andersenem 2016. V pátek 1. 4. je pro dvacet dětí ve věku 6 - 10 let připravena v Divadle Jiřího Myrona pohádková noc - noční dobrodružství v podobě her a soutěží rámované příběhem malé mořské víly. Více informací naleznete zde.

 
       
 

KRÁL UBU 
24. března 2016 v 18:00 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia

Při příležitosti uvedení premiéry hry KRÁL UBU Vám přinášíme zajímavou přednášku profesorky katedry romanistiky Filozofické fakulty Ostravské univerzity - Mariany Kunešové o autorovi hry, francouzském básníkovi, romanopisci a dramatiku Alfrédu Jarrym a jeho hře Král Ubu. Přednáška bude spojena s následnou besedou s inscenačním týmem.

Více informací o inscenaci zde.

 
       
 

LESÍK S NORSKÝM BONUSEM – beseda s autorem po představení
18. března 2016 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka – repríza inscenace Lesík

Už jste zhlédli náš severský thriller o ztraceném dětství? Nevadí! Přijďte se podívat znovu, neboť jsme pro Vás připravili opravdu nevšední zážitek. Přítomen bude autor hry Jesper Halle, který Vám po představení, přímo na jevišti Divadla Antonína Dvořáka spolu s herci a dramaturgyní inscenace zodpoví všechny Vaše zvídavé otázky. Role moderátora diskuse se zhostí umělecký šéf činohry Peter Gábor. 
 
       
 

S LESÍKEM DO LESA
16. března 2016 v 20 hodin v Absintovém klubu Les

Chcete-li se dozvědět více o autorovi Lesíku a jeho tvorbě. Poslechnout si Lesík a další Halleho texty v norštině a porovnat je v českém podání našich herců z činohry. Nebo si jen tak popovídat s významným norským dramatikem. Tak si rozhodně nenechte ujít středeční večer v absintovém Lese! Večerem s Jesperem Halle bude provázet ředitel NDM Jiří Nekvasil. 
 
       
 

Vernisáž výstavy Jakub Špaňhel: OBRAZY
7. března 2016 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka

Jakub Špaňhel (1976) patří mezi významné malíře střední generace. Narodil se v Karviné a Střední uměleckoprůmyslovou školu navštěvoval v Ostravě. Od dob absolutoria na Akademii výtvarných umění v Praze Jakub Špaňhel žije a pracuje v tomto městě. V roce 2011 se uskutečnila jeho výstava v Domě umění v Ostravě a vyšel k ní obsáhlý katalog. Výrazný talent Jakuba Špaňhela se projevil již na vysoké škole. Absolvoval cyklem velkoplošných obrazů s tématem interiérů kostelů. Černobílá rozmáchlá malba korespondovala se smyslovostí barokních interiérů a prokázala, že nezáleží tolik na tématu, ale především na způsobu jeho pojmutí. Špaňhel maluje v cyklech, které představují většinou jedno téma, často velmi banální a vždy jej prezentuje malířským způsobem, který vyráží dech. Maloval květiny, růže, lustry, akty, benzinky, banky atd. Obrazy Jakuba Špaňhela se staly lákavou investicí pro řadu sběratelů a obdivovatelů umění. Velkorysé malířské gesto vedoucí k barevným skrumážím, stékancům, vymývaným plochám, stříkancům apod., malířská zkratka a a rukopisná bravura jsou určujícími a poznávacími znaky umělcových maleb. Špaňhelova tvorba se ovšem nevyčerpává jen dokonalostí svého provedení, ale je charakteristická i hledáním nových přístupů k uchopení obrazu.

Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.

 
       
 
Vernisáž výstavy Imperfekt: Konstancja Nowina Konopka / Krzysztof Racoń
3. března 2016 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona 2016

Vernisáž výstavy, kterou uvede její kurátorka Joanna Kinowska (Polsko) a odb. as. Mgr. Jiří Siostrzonek Ph.D. (Institut tvůrčí fotografie) bude přístupná do 26. 4. 2016 vždy hodinu před představením.

Výstavní projekt je realizován za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě

 
       
  HAMLET – předpremiérová beseda
22. února 2016 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení

Setkání s tvůrčím týmem u příležitosti  premiéry opery Ambroise Thomase Hamlet.

Rozkolísaná psychika kralevice dánského a jeho sentimentální lásky Ofélie se probouzí ve velice náročných zpěvních pasážích doplněných neotřelou instrumentací. Zrada a zavraždění otce, mysteriózní zjevení jeho ducha a tanec smrtihlava nad hrobem milenky... A to vše v režii Radovana Lipuse! 

Více informací o inscenaci zde.

 
       
 
Příchod gangsterů a jiné příběhy
18. února 2016 v 18:00 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia
 
O tom, co se za poslední čtvrtstoletí dělo ve slovenské literatuře. O tom, jak se slovenské literární časopisy staly málem bojištěm. O tom, jak z literatury postupně odcházejí žijící klasikové. A o tom, jak slovenští spisovatelé objevili kouzlo velkého světa a drsných příběhů.

O současné slovenské literatuře debatují Libor Magdoň a slovenský dramatik Miro Dacho. Akce se koná u příležitosti české premiéry díla slovenského autora Pavla Vilikovského Deník mého otce v Divadle Antonína Dvořáka.
 
       
 
POD BODEM MRAZU - Norský film s Karolínou Stehlíkovou 
9. února 2016 v 17 hodin v Minikině

Při příležitosti uvedení norského dramatu Lesík v Divadle Antonína Dvořáka Vám přinášíme další zajímavou přednášku, tentokráte o filmu.
 

Současná skandinávská kinematografie je dnes synonymem pro vysoce kvalitní tvorbu v různých žánrech. Kde jsou kořeny současného úspěchu těchto donedávna okrajových kinematografií, z nichž do Evropy dlouho pronikala jen tvorba několik výrazných režisérů? S nejdůležitějšími a nejzábavnějšími historickými milníky švédské, dánské a především norské kinematografie seznámí publikum tetraoložka a nordistka Karolína Stehlíková. 

 
       

 

 

Fenomén Shakespeare

25. ledna 2016 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
V roce 2016 si celý svět připomene 400 let od úmrtí britského dramatika Williama Shakespeara. Kulturní instituce města Ostravy propojí své tvůrčí síly v celoročním festivalu - SHAKESPEARE OSTRAVA 2016. V rámci projektu budete moci během roku 2016 zhlédnout inscenace, výstavy, přednášky, koncerty, filmy, scénická čtení, melodramata, která se pojí s osobností Williama Shakespeara. Jedná se o výjimečnou událost, která propojí řadu významných kulturních institucí města Ostravy a kterou se naše město připojí k celému uměleckému světu.

První akcí, která otevře festival SHAKESPEARE OSTRAVA 2016, bude přednáška profesora Martina Hilského, věnovaná životu a dílu Williama Shakespeara. 

Přednáška bude komentářem ke kulturním a divadelnímu fenoménu jménem Shakespeare a pokusí se o osobní náhled na některé základní shakespearovské otázky. Proč Shakespeare? V čem spočívá hodnota jeho her a básní? Co je to shakespearovský kánon? Jak se zrodil? Jak se vyvíjel? Proč je Shakespeare pořád náš současník?

 
       
Plakát_beseda_Deník  
Deník mého otce aneb PŘÍBĚH OPRAVDICKÉHO ČLOVĚKA
19. ledna 2016 v 19:00 hodin v Klubu Atlantik
 
Předpremiérová beseda s inscenačním týmem u příležitosti české premiéry díla slovenského autora Pavla Vilikovského. Pořádá Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Klubem Atlantik.
 
       
Výstava_Hana Connor_vizuál   Vernisáž výstavy Hana Connor: WALL STREET
13. ledna 2016 v 17 hodin ve foyer Divadla Jiřího Myrona
 
Hana Connor, fotografka narozena v roce 1980 v Praze, která vystudovala fotografii na TAFE University v australském Perthu s oceněním Best Portfolio of the Year 2007. Spolupracovala s řadou humanitárních organizací včetně Lékařů bez hranic, které ji zavedly do zemí jako Kambodža, Indie nebo Bangladéš. Na projektu Wall Street pracuje od roku 2013. V současné době žije v Praze, živí se jako reportážní a komerční fotografka a je studentkou třetího ročníku Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě.

Výstavní projekt je realizován za podpory statutárního města Ostravy ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě

 
       
 Plakát_výstava_Frolík  
 Vernisáž výstavy Martin Froulík: OBRAZY
11. ledna 2016 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Martin Froulík (1986) výrazný všestranný autor, představitel mladé nastupující umělecké generace absolvoval svá studia na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě ateliéru Nových médií Jiřího Surůvky a Aleše Hudečka. Žije a tvoří v Ostravě. Froulík zvolil malbu jako prostředek pro sdělování svých komentářů ke světu. Temné nebo naopak světlé akrylové lazury překrývá vrchní zobrazující vrstvou lepenkové šablony, která ve výsledku působí jako zvětšená grafika nebo velké linoryty s nepravidelnými řezy nože. Formou vybízí diváka k vyhledávání obsahu v jednotlivých plánech obrazu. Aniž by jeho práce měla přímou dějinnou vazbu k informelu, jsou jeho malby při letmém pohledu blízké právě un art autre (jiné umění), které je přejímané v současné vizualitě jako estetický prostředek kódující odcizenost a neuchopitelnost světa. Se způsobem provedení souvisí i obsahy. Na plátnech zaznamenává emoce vyvolané krajinou, vztahy, prostými podněty. Skelet jeho obrazu pak tvoří kompaktní znak složený z malých separovaných určitých a neurčitých tvarů vydechnutý sprejem v ostrých liniích šablony.

Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.

Martin Froulík bude vystavovat v Divadle Antonína Dvořáka
topvip.cz, Samuel Svoboda, 10. 1. 2016

Punkový svět Martina Froulíka
ČT 1, Události v regionech - Ostrava, 12. 1. 2016

Martin Froulík vystavuje v ostravském Divadle Antonína Dvořáka
novinky.cz, Josef Zajíc, 12. 1. 2016

Martin Froulík vystavuje v divadle. Nejsou ale galerie v divadlech rušivým elementem?
ostravan.cz, Ivan Mottýl, 28. 1. 2016

 
     
 
Slavnostní odhalení busty Emericha Gabzdyla
19. prosince 2015 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka
 
Národní divadlo moravskoslezské iniciovalo vznik busty významné osobnosti ostravského baletu – pana Emericha Gabzdyla.
 
Národní divadlo moravskoslezské v rámci svého dlouhodobého projektu Inspirativní paměť města každoročně připomíná ve veřejném prostoru významné osobnosti související s Národním divadlem moravskoslezským, které nesmazatelně přispěly k formování kulturního a společenského života v Ostravě. V letošním roce inicioval NDM vznik busty významné osobnosti ostravského baletu – pana Emericha Gabzdyla. Pan Emerich Gabzdyl (1908–1993) je úzce spjat se slavnou érou ostravského baletu. V našem divadle s přestávkami působil od roku 1922 až do roku 1970, celkem 43 let! Nejprve jako tanečník, pak choreograf, baletní mistr a dlouholetý šéf souboru baletu. Busta bude vytvořena vynikající ostravskou sochařkou Šárkou Mikeskovou a následně bude umístěna ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka.

Ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka byly doposud v historii divadla umístěny tři busty významných osobností divadla. Ve vstupním vestibulu, rozšířeném o bývalé podloubí, jsou ve štukových rámech umístěny volutové konzoly a na nich busty prvního šéfa operního souboru z let 1919–1927 Emanuela Bastla (1874–1950) od sochaře Jiřího Myszaka, druhého šéfa opery z let 1927–1943 a 1947–1948 Jaroslava Vogela (1894–1970) od sochařky Marie Zlatníkové (1901–1985) a prvního ředitele Národního divadla moravskoslezského z let 1919–1923 Václava Jiříkovského (1891–1942) od sochaře Rudolfa Svobody (1924–1994). Jedna volutová konzola je již dlouhá léta prázdná. Právě na toto místo umístíme dílo sochařky Šárky Mikeskové.

Srdečně vás zveme na slavnostní odhalení busty!

​Slavnostní odhalení busty Emericha Gabzdyla
TV Polar, 18. 12. 2015
Busta Emericha Gabzdyla byla odhalena v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě
novinky.cz, Josef Zajíc, 20. 12. 2015
 
     
debata_vrbova_lesík  
Do norského Lesíka s Jaroslavou Vrbovou
3. prosince 2015 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia
 
Debata  s významnou českou překladatelkou z norštiny, která do povědomí čtenářů vešla hlavně překlady Astrid Lindgrenové a Josteina Gaardera.  Jaroslava Vrbová je překladatelkou umělecké prózy pro dospělé, děti a mládež. Překládá z norštiny, švédštiny a angličtiny. Pro Národní divadlo moravskoslezské přeložila drama významného norského dramatika Jespera Halleho Lesík. Debata s Jaroslavou Vrbovou bude zaměřena nejen na její překladatelskou činnost, ale hlavně na povídání o současné norské dramatice a literatuře.  Debatu moderuje Libor Magdoň.
 
     
http://www.ndm.cz/userfiles/archiv_priloh/clanky/fotografie/2015-2016/inscenace/roberto-devereux-1433452467.jpg  
Roberto Devereux – předpremiérová beseda
30. listopadu 2015 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení
 
Setkání s tvůrčím týmem u příležitosti premiéry nové opery NDM.
Hudební nastudování: Sander Teepen
Režie: Peter Gábor


Tragedia lirica o třech jednáních z roku 1837 Libreto Salvadore Cammarano (1801–1852) podle předlohy Jacquese Françoise Ancelota (1794–1854) Élisabeth d’Angleterre. Nastudování v italském originále s českými titulky
 
     
 
OST-RA-VAR 2015
25. listopadu – 29. listopadu 2015, NDM, Komorní scéna Aréna, Divadlo Petra Bezruče.

19. ročník festivalu ostravských činoherních divadel 

PROGRAM FESTIVALU
 
     
http://www.divadlotramtarie.cz/wp-content/uploads/noc-divadel.jpg  
Noc divadel 2015
21. listopadu 2015, v 19 a 21.30 hodin, Divadlo Jiřího Myrona
 
Komentovaná procházka s historikem Martinem Strakošem po místech, kde dříve působily známé ostravské divadelní scény. Nutná rezervace míst na www.ndm.cz

Ostrava: Od divadla k divadlu již podruhé!
parlamentnilisty,16. 11. 2015
Noc divadel – noční pouť Od divadla k divadlu již podruhé!
topvip.cz, Denisa Dvořáková, 19. 11. 2015
Noc divadel – zažijte noční pouť Od divadla k divadlu!
polar.cz, 11. 11. 2015
Ostravská Noc divadel pozve zájemce na noční putování městem
novinky.cz, Josef Zajíc, 18. 11. 2015
Navzdory hrozbám vede Noc divadel diváky proti strachu
MF Dnes, Tomáš Šťastka, 21. 11. 2015
Noc divadel 2015 v Ostravě a Opavě
Právo, Aleš Honus, 21. 11. 2015

Videoreportáž z Noci divadel 2015

Hlavním partnerem akce je společnost ArcelorMittal Ostrava a.s.
 
     
http://sophisticagallery.cz/wp-content/uploads/2014/05/42_min_kolibal-stanislav.jpg  
TAK NEBO TAK Setkání se STANISLAVEM KOLÍBALEM a jeho jinými světy
17. listopadu  2015, v 18:30  Divadlo Antonína Dvořáka

Na jevišti Divadla Antonína Dvořáka proběhne večer vzpomínek, debat a setkání s uměleckými světy mimořádného umělce Stanislava Kolíbala. Večerem bude provázet Martin Dostál. Na violoncello hraje Tomáš Jamník.


Setkání se Stanislavem Kolíbalem je poctou mimořádnému umělci, rodákovi z nedaleké Orlové, který přímo s Ostravou spojil svůj život mezi léty 1938 až 1945. Je návratem do rodného kraje a do Ostravy, jejímž je čestným občanem, a také připomínkou Kolíbalových devadesátých narozenin, které umělec oslaví na podzim tohoto roku. Na jevišti Divadla Antonína Dvořáka bude pro daný večer vytvořena velká instalace jednoho z děl Stanislava Kolíbala. Večerem bude provázet Martin Dostál. Na violoncello hraje Tomáš Jamník.

Galerijní setkání se Stanislavem Kolíbalem
MS Deník, Břetislav Uhlář, 30. 9. 2015
Sochař Stanislav Kolíbal vystavuje v ostravském Domě umění
novinky.cz, Josef Zajíc, 25. 9. 2015
 
     
 
LESÍK! Severský thriller o ztraceném dětství
2. listopadu  2015, v 19:00 v Klubu Atlantik

Zcela mimořádné setkání s inscenačním týmem norského dramatu Jespera Halleho Lesík, které bude uvedeno v české premiéře v Divadle Antonína Dvořáka v režii norské režisérky Victorie Meirik a na scéně významného norského scénografa Olava Myrtvedta. Pořádá Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Klubem Atlantik.
 
     
 
Vernisáž výstavy Ivo Sumec: REDESIGN
2. listopadu 2015 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka 

Obrazy Ivo Sumce jsou nenápadné a neokázalé. Zobrazuje obyčejné věci okolo nás – domácí zvířata, baťoh, pneumatiky, chleba, hrnky a řadu podobných. Viděné předměty mu nejsou cílem detailního zkoumání, hledání vnitřní struktury, řádu, skryté vitality atd., ale malíře zajímá tvar, povrch, místo, které v prostoru zaujímají, vlastnosti, které jsou jakoby samozřejmé, kterými se běžně nezabýváme, nevidíme je a nejsou pro nás atraktivní. Sumec předměty zastavuje, znehybňuje, absolutizuje. Vytváří z nich obecné znaky, principy vizuální zkušenosti. Ani barevnost Sumcových obrazů není nijak nápadná. Nehledá těžké akordy ani jásavé souzvuky, naopak jeho pojetí barvy zůstává v hnědých, zelených či modrých tlumených tónech. Řada obrazů vznikajících v posledních dvou letech je dokonce malována černým asfaltem. Z hlediska zaujetí krásnou formou a materiálem je málo věcí méně estetických, než je právě temná, nehybná, všepohlcující těžká hmota asfaltového nátěru. Ale kupodivu Ivo Sumec z něj dokáže vytěžit zvláštní poezii. Technikou dripingu rozehrává na obraze soustředěný pohyb zobrazovaných předmětů a černou barvou vytváří účinný kontrast. Znakovost, která je v jeho obrazech vždy výrazně přítomná, zde nachází své vrcholy. Ovšem rozpohybovaný znak začíná vytvářet svůj příběh, zapojuje jej do fungování skutečnosti, ztrácí své jedinečné poslání a zpochybňuje jednou již dosažené.

Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.
 
     
http://blog.ceskafilharmonie.cz/wp-content/gallery/vitezslava-kapralova-3/Bohuslav-Martinu.jpg  
Nikdy jsem nebyl avantgardistou
13. října 2015 v 18 hodin Antikvariátu a klubu Fiducia
 
U příležitosti premiéry opery Tři přání o osobnosti Bohuslava Martinů debatují Aleš Březina a Jiří Nekvasil.
 
     
http://i.lidovky.cz/11/054/lnorg/APE3b77d4_kilian_bmp.jpg  
JIŘÍ KYLIÁN
6. října 2015, v 17 hodin v Minikině

Promítání dokumentárního filmu o tvorbě slavného českého choreografa Jiřího Kyliána. Kyliánův portrét se zrodil během zkoušek jeho posledního představení na  jevišti Nederlands Dans Theater a skládá se ze tří Kyliánových baletů. Jiří Kylián poprvé během své kariéry umožnil filmovému štábu vstup přímo na jeviště. Promítání se koná za přítomnosti tvůrčího týmu filmového snímku.
 
     
http://www.ndm.cz/userfiles/archiv_priloh/clanky/fotografie/2015-2016/inscenace/tri-prani-1433452498.jpg  
Tři přání Bohuslava Martinů
5. října 2015 v 17 hodin v Knihovně města Ostravy – sál hudebního oddělení

Setkání s tvůrčím týmem filmové opery o třech dějstvích
s prologem a epilogem z roku 1929.
Hudební nastudování: Jakub Klecker
Režie: Jiří Nekvasil!
 
     
 
KOBR 95
9. září 2015 v 16 hodin ve foyeru Divadla Jiřího Myrona

Dne 9. září 2015 si připomeneme 95. výročí narození legendární osobnosti ostravského hudebního divadla, předního komika Josefa Kobra.

Humor měl Josef Kobr v genech
MS Deník, Břetislav Uhlář, 8. 9. 2015
Kobr 95. To byl vzpomínkový pořad na legendárního komika Josefa Kobra
novinky.cz, Josef Zajíc, 10. 9. 2015
Vzpomínáte na Josefa Kobra? Oslavil by 95. narozeniny
TopVIP.cz, Samuel Svoboda, 7. 9. 2015
Ostravské divadlo si připomene komika Josefa Kobra
Týden.cz, 6. 9. 2015
V den výročí vzpomene ostravské divadlo na legendárního komika Josefa Kobra
ostravan.cz, 4. 9. 2015
Vzpomínka na komika Josefa Kobra
Právo, Aleš Honus, 7. 9. 2015
Vzpomínka na legendárního komika Josefa Kobra v Divadle Jiřího Myrona
MS Deník, 5. 9. 2015
Národní divadlo moravskoslezské připomene komika Josefa Kobra
divadlo.cz, 7. 9. 2015
Divadlo vzpomíná na komika Josefa Kobra
ostravainfo.cz, 4. 9. 2015
NDM vzpomene na legendárního komika Josefa Kobra
fan-tom.cz, 7. 9. 2015
Národní divadlo moravskoslezské připomene komika Kobra
blesk.cz, 6. 9. 2015
TV Fabex - Magazín Ostravsko
TV Fabex, 17. 9. 2015, stopáž: 6:00 - 13:20
V den výročí vzpomene NDM na legendárního komika Josefa Kobra
regiony24.cz, 4. 9. 2015
TV Polar - pozvánka
TV Polar, 8. 9. 2015, stopáž: 7:20
 
     
 
VERNISÁŽ VÝSTAVY - JIŘÍ KUDĚLA: UNI/FORMY
7. září 2015 v 18 hodin,  Divadlo Antonína Dvořáka

Bližší informace k výstavě Jiřího Kuděly najdete na stránce Galerie současné malby

Výstava se koná ve spolupráci s Art Consultancy s. r. o.
 
     
C:\Users\martina.klezlova\Desktop\foto-2-1410236501.jpg  
PŘIJĎTE K NÁM!
6. září 2015, zákulisí a zázemí  Divadla Antonína Dvořáka, 10.00 – 16.00 hodin 

97. sezónu zahajujeme výjimečným programem pro celou rodinu, divadelní fanoušky a přátele! Můžete se těšit na originální vystoupení, setkání s umělci, rozpravy s uměleckými šéfy souborů či tradiční prohlídky zákulisí s panem ředitelem. Bude pro Vás připraveno také občerstvení, které zajišťuje nová Divadelní kavárna Beatrice! Přijďte prožít netradiční neděli s Národním divadlem moravskoslezským, těšíme se na vás!

program
 
     
http://www.ndm.cz/userfiles/archiv_priloh/clanky/fotografie/2014-2015/fotogalerie-akci/galavecer-2014/foto-29-1410246053.jpg  
GALAVEČER K ZAHÁJENÍ SEZÓNY 2015/2016
6. září 2015 v 18.30 hodin, Divadlo Antonína Dvořáka

Galavečer  s ochutnávkami inscenací sezóny 2015/2016. Účinkují umělci souborů činohry, opery, operety/muzikálu a baletu NDM a vybraní hosté, se kterými se budete v nadcházející sezóně na našich jevištích setkávat
 
     
 
OSTRAVSKÉ DNY 2015
28. 8. 2015 v 18:30 v Divadle Jiřího Myrona (GEORGE LEWIS: AFTERWORD) a ve 20:30 v Divadle Antonína Dvořáka (PETR KOTÍK: MISTROVSKÁ DÍLA) 
 
Národní divadlo moravskoslezské se opět účastní festivalu Ostravské dny – festivalu nové a experimentální hudby, který pořádá Ostravské centrum nové hudby.
Vstupenky na představení je možné zakoupit v předprodeji NDM nebo na www.newmusicostrava.cz.
 
Více informací o události najdete na naší stránce Ostravské dny 2015
 
     
 
LETNÍ DIVADELNÍ ŠKOLA PRO PEDAGOGY 2015 
25. - 26. srpna 2015 
 
Workshopy, přednášky, otevřené zkoušky, diskuse, setkání s umělci NDM, prohlídka divadelního zákulisí a pro odvážné pedagogy i nocování v divadle!
 
 
 
     
  STAŇ SE HERCEM!
srpen 2015 ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka
 
Pro zájemce ve věku 12–15 let, nutná registrace předem.