POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ BÍLÉHO PÁNA V TÉTO SEZÓNĚ!
OPERA / 8.5.2022
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede ve středu 11. května poslední reprízu úspěšné komické opery BÍLÝ PÁN aneb TĚŽKO SE DNES DUCHŮM STRAŠÍ v této sezóně.
 
Nenechte si ujít májové představení Křičkovy komické opery podle povídky Oscara Wildea Strašidlo cantervillské. Opera pojednává o prodeji zámku lorda Cantervilla se starobylým strašidlem americkému vyslanci Hiramovi B. Otisovi a jeho rodině. Příběh Křičkovy opery se přemístil z viktoriánské Anglie na zámek Satalice v obci u Prahy. Vznikl příběh, v němž se střetává americká pragmatická a materialistická civilizace s českým, trochu zaostalým venkovem, avšak upřímného srdce. Ladění příběhu připomíná atmosféru meziválečných filmů pro pamětníky, což je, jak doufám, i atmosféra, kterou navozuje naše inscenace a jež je daná jistou naivitou libreta. A protože Křičkova opera na rozdíl od Wildea akcentuje i milostné vzplanutí hraběte Jiřího ze Satalic k Elinor, dceři amerického vyslance Mr. Hollywooda, je zaděláno i na šťastný konec. Vše se nese v lehké nadsázce, protože český smysl pro humor je svou ironií blízký britskému."
Ondřej Havelka, režisér inscenace
 
Foto Martin Popelář
„V Ostravě našli pro Bílého pána skvělý inscenační tým i sólisty. Dirigent David Švec má muzikální cit pro střídání stylů v jejich revuální pestrosti a s multižánrovým instrumentářem orchestru vystihl ony stylové ‚leitmotivy'. (...) Jak si Ondřej Havelka přál, z inscenace skutečně dýchá pohoda prvorepublikových filmů pro pamětníky. Inscenátorům se podařilo vybalancovat křehké hranice mezi červenou knihovnou, revuální pestrostí stylů a ‚vznešenou' operou. (...) Národnímu divadlu moravskoslezskému v čele s jeho ředitelem Jiřím Nekvasilem patří poděkování, že tuto operu připomněli, navíc v tak výborném provedení."
Helena Havlíková
(operaplus.cz, 4. 11. 2021)
 
Náš Bílý pán Vás naposledy v této sezóně postraší ve středu 11. května od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. V hlavních rolích se divákům představí David Nykl, Jana Horáková Levicová, Soňa Godarská, Anna Nitrová, Juraj Nociar, Tadeáš Hoza a další. Srdečně zveme!