POSLEDNÍ DVĚ PŘEDSTAVENÍ OPERY DALIBOR V TOMTO ROCE!
OPERA / 20.10.2023
Opera Národního divadla moravskoslezského uvede do konce roku 2023 dvě představení inscenace DALIBOR, která se uskuteční 26. října a 23. listopadu 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
„Dalibor je skutečným hudebně-dramatickým dílem s plynoucím tokem hudby, bez laciných a podbízivých efektů. Je dílem dramatickým, romantickým, něžným i bojovným, dílem s nezaměnitelnou Smetanovou vřelostí. Na interprety klade však nemalé nároky, což je patrně jedním z důvodů, proč se Dalibor uvádí méně, než zaslouží. Dvě ústřední role – Milada a Dalibor – jsou skutečně vrcholové party, a to nejen co se pěvecké techniky týče, ale také v ohledech dynamické flexibility a vytvoření psychologie postav. Zásadní úlohu v Daliborovi má také orchestr. Kromě nutného technického zvládnutí svých partů musí být nedílnou součástí příběhu a spoluvytvářet nálady i charaktery jednotlivých situací či postav.“ Robert Jindra – hudební nastudování inscenace. Do rolí Dalibora a Milady obsadili dirigent Robert Jindra spolu s režisérem Martinem Otavou Luciana Mastra / Tomáše Juháse a Jolanu Fogašovou / Kateřinu Hebelkovou.
 
Foto Martin Popelář
 
Nové nastudování DALIBORA je již čtrnáctou inscenací této Smetanovy opery v historii NDM. Inscenace vznikla v koprodukci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, ředitel tamního divadla a režisér Martin Otava se režie ujal i u nás v Ostravě. Druhým dirigentem operního orchestru NDM pro naši inscenaci Dalibora je Jiří Habart, sbor řídí Jurij Galatenko. Na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Dany Haklové dále účinkují Martin Bárta / Marián Lukáč, Jozef Benci / Peter Mikuláš, Martin Javorský / Ondřej Koplík, Veronika Rovná / Anna Wilczyńska a další.
 
Inscenace je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.