Martin Otava vystudoval herectví a operní zpěv na Pražské konzervatoři a operní režii na Akademii múzických umění v Praze.

Několik let působil jako sólista v pardubickém a kolínském divadle, v Divadle na Vinohradech a Hudebním divadle Karlín. V letech 1991–2006 působil jako operní režisér ve Státní opeře Praha, kde nastudoval mj. Donizettiho Nápoj lásky, Wagnerova Lohengrina, Ponchielliho La Giocondu, Gounodova Fausta a Markétku, Straussova Netopýra, Pucciniho Toscu, Verdiho Trubadúra a Maškarní ples či Rossiniho Lazebníka sevillského.

Režíroval na většině našich operních scén a také v zahraniční, např. v Japonsku (v Tokiu celý cyklus Janáčkových oper ve filharmonickém sále Orchard Hall s Tokijským symfonickým orchestrem), v Německu (Bayreuth, Mnichov), v Rakousku (Valkýra na Wagnerově festivalu ve Welsu), ve Španělsku (San Sebastián, Mallorca), v Monte Carlu, v Itálii (Janáčkova Káťa Kabanová v divadle Teatro Massimo Bellini v sicilské Katánii), v Polsku (Straussova Salome v Národní opeře Velkého divadla ve Varšavě), v Norsku (Tosca v Bergenu), v Lucembursku (Lazebník sevillský v Esch-sur-Alzettu), v USA (Mozartova Kouzelná flétna v Columbusu, Netopýr, Maškarní ples, Faust a Markétka na kansaské scéně Wichita Grand Opera), na Ukrajině (první provedení Nedbalovy operety Polská krev v Oděse) a také ve Slovenském národním divadle v Bratislavě (Janáčkova Její pastorkyňa).

Martin Otava má bohaté zkušenosti s inscenováním oper pod širým nebem; byl spoluzakladatelem a šéfrežisérem letních festivalů Opera Praha – Open Air v Lichtenštejnském paláci, šéfrežisérem operního festivalu Loketské kulturní léto v přírodním divadle pod hradem Loket, působil na letních festivalech ve Francii, Německu, Rakousku, Rusku, Mexiku.

Na Akademii múzických umění v Praze vyučuje obory operní režie a operní herectví.

Od září 2009 byl ředitelem Divadla F. X. Šaldy Liberec a od sezóny 2014/2015 stojí v čele plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Za pravdivost a věcnou správnost informací uvedených v životopise zodpovídá umělec.
 

Články z webu

Ostrava se Smetanou (III)
(9. 3. 2024)

DAS OPERNGLAS - Dalibor
(9. 9. 2023)

Nový ostravský Dalibor: Stát si v životě i tvorbě za svým je těžké, ale nezbytné
(23. 6. 2023)

Inscenační tým - Sezóna:
DALIBORRežie
DALIBORRežie
GIUDITTAÚprava textu