Po Střední průmyslové škole sochařsko-kamenické v Hořicích v Podkrkonoší vystudovala na DAMU v Praze obor scénografie a kostýmního výtvarnictví. Krátce po absolutoriu byla angažována jako scénografka ve Státním divadle v Ústí nad Labem, kde vytvořila desítky výprav k inscenacím všech žánrů.

V ústeckém Činoherním studiu se setkala s legendárním režisérem Jiřím Krejčíkem, s nímž pak spolupracovala na několika inscenacích v České televizi a Krátkém filmu Praha (Nepočestná, Slečna Julie, Osudové peníze, Podnájem na Champs Élysées).
Od roku 1990 je výtvarnicí tzv. „na volné noze“ a navrhuje převážně kostýmní výpravy. Uplatnila se v Česku i v zahraničí, a to především ve finských městech Rovaniemi (scéna k operetě J. Strausse Netopýr), Helsinky (scéna a kostýmy k opeře W. A. Mozarta Zahradnice z lásky) a Mikkelli. Zde působí i jako pedagožka na Škole uměleckých řemesel, kde se v rámci studia realizují výpravy k titulům, jakými jsou Lazebník sevillský, Cikánský baron, Maškarní ples nebo Don Giovanni.

V Česku spolupracuje s mnoha divadly a už ani nepočítá, kolik návrhů kostýmů má ve svém „archivu“. Jsou to stovky, možná i tisíce kreseb, skic a koláží. Jenom pro Divadlo J. K. Tyla v Plzni, které je jejímu srdci velmi blízké, navrhla přes třicet převážně kostýmních výprav. Pro inscenace režiséra Martina Otavy, s nímž spolupracuje velmi ráda, to byly výpravy k titulům Hraběnka Marica, Edgar, Salome, Netopýr, Madame Butterfly, Carmen, Věc Makropulos, Quo vadis či Dalibor. V rámci jejich zahraničních spoluprací vznikly inscenace Tosca v norském Bergenu, Salome ve Varšavě, Náměsíčná a Edgar ve Štětíně.

Co o své profesi říká Dana Haklová?
„Je to vzrušující hra, která mě nepřestává fascinovat. Zatím jsem nepodlehla ‚kouzlu‘ internetových kopií a své návrhy stále kreslím. Pro každou inscenaci hledám nový ‚výraz‘ a styl, který ji nejlépe vystihuje. Velmi si vážím práce všech střihačů, modistek, švadlen a krejčových, bez nichž by byl každý návrh jen pouhým obrázkem. Věřím, že kresba, do níž vložím své srdce, je zároveň inspirací pro ty, kteří jí mají vdechnout život.“
Za pravdivost a věcnou správnost informací uvedených v životopise zodpovídá umělec.
Články z webu

DAS OPERNGLAS - Dalibor
(9. 9. 2023)

Inscenační tým - Sezóna:
DALIBORKostýmy
DALIBORKostýmy