NEDĚLNÍ ODPOLEDNE BUDE PATŘIT DVĚMA VDOVÁM!
OPERA / 19.1.2023
V neděli odpoledne přijďte do Divadla Antonína Dvořáka! Opera NDM uvede představení komické opery Bedřicha Smetany DVĚ VDOVY v hlavních rolích s Janou Siberou a Veronikou Rovnou!
 
V neděli 22. ledna 2023 v 15 hodin uvedeme v Divadle Antonína Dvořáka představení úspěšné operní inscenace DVĚ VDOVY. Hudební nastudování připravil hudební ředitel opery Marek Šedivý, režie se ujal slovinský operní režisér Rocc. V hlavních rolích v neděli vystoupí držitelka Ceny Thálie 2022 Jana Sibera (Karolina), v roli druhé vdovy Anežky Veronika Rovná. Dále Martin Šrejma (Ladislav Podhajský), Martin Gurbaľ (Mumlal), Rudolf Medňanský (Toník), Ivana Ambrúsová (Lidka) a Jan Rychtář (Farář). Orchestr a sbor opery Národního divadla moravskoslezského diriguje Jiří Habart.
 
„Příběh Smetanovy opery je zdánlivě prostý. Máme zde dvě poměrně mladé a sličné vdovy, jedna z nich důsledně udržuje svůj smutek, druhá po uplynutí rozumné doby k truchlení chce naopak žít, jak se na mladou ženu sluší a patří. Co čert nechtěl, právě o vdovu, která se nehodlá vzdát svého smutku, se uchází tajemný muž. (...) Režisér Rocc a jeho inscenační tým dokázali dát Smetanově opeře něco, co v ní je beztak už primárně zašifrováno: obrovský nadhled a pravdivé zobrazení reality. (...) Roccova koncepce nemá slabé místo. (...) Ve všech ohledech režie ví, co dělá, a největší službu Smetanovi dělá psychologicky zdařilým vylíčením všech postav. Rocc si je dobře vědom toho, že konfrontace může a vlastně musí být dramatická. A nenechme se mýlit, Dvě vdovy jsou komickou operou maximálně z 50 procent. Z druhých padesáti je to poměrně akční podívaná, žádné sentimentální načančané divadélko, ale drama, kdy nevíte až do konce, která z obou vdov vlastně nakonec bude ta šťastná.(...) Smetana lidským citům rozuměl jako málokterý český skladatel. Jeho Dvě vdovy jsou další geniální operou, která v takto kvalitním a po všech stránkách přesvědčivém nastudování neztratila nic ze svého kouzla a nadčasovosti."
Milan Bátor
 
 
Inscenace je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.