KAFRÁRNA SE STĚHUJE DO DIVADLA „12“
31.8.2019
Oblíbený diskusní pořad KAFRÁRNA se od září přestěhuje na nové působiště – do Divadla „12“. Podle moderátora a autora Petra Kubaly se chystá několik dalších novinek. Více v rozhovoru pro Ostravan.cz ►
 
Petře, od září se stěhujete s Kafrárnou na druhou stranu ulice, do Divadla „12“ v sousedství Divadla Jiřího Myrona. Je to vítaná změna?
Ano, tohle je to největší, co nás na naší tvůrčí dráze mohlo potkat. Považujeme to za krásnou změnu. Dostaneme nový prostor, ve kterém budeme moci realizovat Kafrárnu o nějaký ten level výše.
 
Dali jste vale Atlantiku a přijali lepší nabídku?
Tak bych to neřekl. Potkali jsme se s Jiřím Nekvasilem, ředitelem Národního divadla moravskoslezského, a on mě oslovil, zda bychom nechtěli dělat Kafrárnu ve Dvanáctce. Což je nabídka, která se neodmítá.
 
V čem bude Dvanáctka lepší než Atlantik?
Především v tom, že jde o profesionální divadelní prostor, který skýtá další možnosti pro Kafrárnu. Není to tak, že bychom se vykašlali na Atlantik, jenom jsme prostě přijali lepší nabídku. Atlantiku jsme vděčni za to, že nám v něm dali střechu nad hlavou, loučilo se nám těžce. Éra v Atlantiku byla plná krásných setkání, úspěšných vystoupení, ale jak se říká, život jde dál a my se musíme rozhodnout, že dáme Kafrárně nové příležitosti.
 
Jiří Nekvasil je zřejmě velký fanoušek Kafrárny, už se objevil mezi hosty?
Ano, Jiří Nekvasil je náš osudový host, byl totiž prvním, koho jsme do Kafrárny pozvali. Vystoupil tehdy společně s Veronikou Vrublovou. Vzpomněl si tak přirozeně po čase a oslovil nás, že by tento formát v Divadle Dvanáctka chtěl mít, aby jeho repertoár nebyl zaměřen pouze na divadelní hry.
 
Kafrárna už prošla jistým „stěhovacím vývojem“, takže to pro ni není až taková novinka…
Ano, v minulosti jsme museli Kafrárnu v jednom případě „zavřít“, než jsme pro ni našli další vhodné místo. V podstatě jsme ji sice nezavřel, ale zavřeli nám Kavárnu, kde jsme s Kafrárnou začínali. Tak jsme museli hledat nové prostory, abychom mohli domluvené představení uskutečnit. Tehdy nám je poskytl právě Atlantik.
 
Jaké další novinky s Kafrárnou chystáš kromě změny působiště?
Samozřejmě nezůstane jen u změny místa, přijdou noví hosté, což je přirozené, a změní se také formát pořadu. Nabídneme v klasické stopáži o něco více hostů. Doposavad to byli nanejvýše dva hosté plus hudebník, nyní budou až tři hosté.
 
Budete se více profilovat i obsahově?
Vždy jsme říkali, že se zaměřujeme na Ostravu, teď to ještě více stmelíme. Budeme se zaměřovat na lokální osobnosti a na projekty, které by měly vstoupit ve větší známost. Zásadnější součástí pořadů než doposud bude i hudba, v každém díle bychom rádi přivítali i hudebního hosta. Začínáme 13 září. S kým, to ještě nemohu prozradit, zveřejníme to ale již velmi brzy. Ponecháme si frekvenci jednoho pořadu měsíčně. Začínat budeme už v 19 hodin, což je o hodinu dříve než doposud, což je další změna, kterou připravujeme.