GALAVEČER 2019/2020 aneb 101. SEZÓNA NDM ZAHÁJENA!
9.9.2019

GALAVEČER k otevření sezóny jste s námi poprvé strávili ve dvou divadlech, tradičně ovšem s našimi čtyřmi soubory. Již 101. sezóna byla zahájena! Tento okamžik připomenou fotografie Martina Popeláře...

Dne 12. srpna 1919 v budově Městského divadla (dnešní Divadlo Antonína Dvořáka) zahájilo NDMS svou činnost, a to operou Bedřicha Smetany PRODANÁ NEVĚSTA. Galavečer 2019/2020 proto zahájila předehra k této opeře. Slavnostní projev ředitele NDM Jiřího Nekvasila. Na reprízy inscenaci RÁDCE Johna Hodge byli diváci pozváni formou živého vysílání z Divadla Jiřího Myrona, tomu přihlíželi i Stalin (Vladimír Čapka) a Bulgakov (František Strnad).
Veronika Holbová zazpívala árii Měsíčku na nebi hlubokém z připravované premiéry opery RUSALKA, která bude druhou premiérou 101. sezóny. Marta Reichelová a Luciano Mastro pozvali diváky na MAŠKARNÍ PLES Giuseppe Verdiho; Linda Ballová a Leonid Shoshyn pak na MRTVÉ MĚSTO Ericha Wolfganga Korngolda. Michaela Vápeníková (uprostřed) jako Květinová víla v ukázce z baletní inscenace DON QUIJOTE Ludwiga Minkuse.
Součástí Galavečera 2019/2020 bylo také losování předplatitele, který získal eurovíkend pro 2 osoby – letecký zájezd do Florencie od CK Radynacestu.cz. Herec Vladimír Polák doprovázel diváky na cestě z Divadla Antonína Dvořáka do Divadla Jiřího Myrona. Foyer Divadla Jiřího Myrona – diváci čekají u welcome drinku na druhou polovinu Galavečera 2019/2020.
V letošní, 101. sezóně, bude slavnostní sál hrdě nosit jméno Karla Küglera. Výstava bude k nahlédnutí před každým představením v Divadle Jiřího Myrona a během přestávek po celou sezónu 2019/2020. Balet NDM představil také fragment z choreografie Maura Bigonzettiho
ROSSINIHO KARTY, který bude mít premiéru už 21. listopadu.
Martina Šnytová vystoupila během večera několikrát, na fotografii „znázorňuje" a zpívá Audienci u krále z operety Jacquese Offenbacha MADAME FAVART.
Petr Houska, Izabela Vydrová a Petr Panzenberger provedli diváky zrekonstruovanými a novými prostory Divadla Jiřího Myrona a také připravovaným repertoárem činohry. Jiří Daniel, Klára Jelínková, Marco Salvadori, Martina Šnytová, Tomáš Novotný a orchestr operety/muzikálu NDM zakončili večer pozvánkou na muzikál WEST SIDE STORY. Děkujeme za krásný aplaus!
Národní divadlo moravskoslezské slavnostně vstoupilo do druhého století své existence. Sladká tečka na závěr galavečera? DORT! A ne jen tak ledajaký. Tento dort, na který bylo použito 160 kusů vajec a 24 litrů šlehačky, měl 18 příchutí! Dort vyrobila a věnovala Národnímu divadlu moravskoslezskému kavárna Národní dům – cukrárna Kolbaba.
Za květiny děkujeme KLIA.cz