VIDEOPOZVÁNKA NA INSCENACI RÁDCE
15.9.2019
Poslední činoherní premiérou loňské 100. sezóny byla inscenace hry RÁDCE velmi ceněného a originálního dramatu Johna Hodge. Pokud vám hra před prázdninami unikla, zde je videopozvánka ►
 
Samotný příběh hry je strhující. Přední intelektuál a spisovatel své doby Michail Bulgakov (František Strnad) se po vydařené premiéře své nové hry o Molièrovi od příslušníků tajné sovětské policie dozvídá, že je tato jeho nová hra zakázána. Zároveň od nich ale dostává nabídku, že mu bude opět povolena, pokud za jeden měsíc napíše hru o mládí generálního tajemníka KS SSSR Josefa Stalina (Vladimír Čapka).
 
 
Bulgakov, tvrdým sovětským režimem dlouhodobě existenčně perzekvovaný, nejprve tuto nabídku odmítá, když však dojde na výhrůžky i jeho ženě, postupně výzvě čekistů podléhá a pomalu a s odporem se pouští do práce… Psát o nenáviděném Stalinovi mu však vůbec nejde. K jakému zvratu však dochází, když se ke spolupráci na hře nabídne také sám Stalin… Role obou hlavních postav se postupně proměňuje, kdo koho se vlastně snaží přelstít?
 
To uvidíte v samotné inscenaci už 20. a 25. září v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona! ►KOUPIT VSTUPENKY
(ag)