CENA THÁLIE PRO M. ŠNYTOVOU A K. KNĚŽÍKOVOU
6.10.2019
Nominace na Cenu Thálie proměnily členka souboru opereta/muzikál Martina Šnytová (Reno Sweeney v muzikálu Děj se co děj) a sopranistka Kateřina Kněžíková (titulní role v opeře Julietta aneb Snář).
 
 
Herecká asociace v sobotu 5. října vyhlásila laureáty v historické budově pražského Národního divadla.
 
 
MARTINA ŠNYTOVÁ
získala Cenu Thálie za roli Reno Sweeney v muzikálu Colea Portera Děj se co děj (Anything Goes), kategorie muzikál-opereta, ženy. Premiéru měl muzikál v režii Petera Oravce v dubnu 2019.
Pro sólistku souboru opereta/muzikál NDM to byla už čtvrtá nominace na tuto prestižní divadelní cenu. Muzikálové role patří dnes k nejtěžším: protagonisté musejí nejen zpívat a hrát, ale také tančit a prakticky se nedostanou z jeviště. Děj se co děj je navíc „vysokou školou“ stepu. „Já si tu roli užívám, strašně mě to baví. Reno je kabaretní zpěvačka a herečka, patřičně afektovaná, je jí všude plno, ale zároveň lidsky, vnitřně, úplně obyčejně touží po lásce. Hledá ji zpočátku neúspěšně,“ říká o roli (na kterou se prý původně vůbec necítila) Martina Šnytová, která patří jednoznačně k diváky nejoblíbenějším stálým členům souboru operety/muzikálu NDM.
Kromě zmíněné role ztvárňuje nově Martina Šnytová také herečku Catherine Hiatt v novince sezóny – komorním muzikálu Jasona Roberta Browna Pět let zpět (The Last Five Years). Diváci NDM Martinu Šnytovou už viděli také jako Julii v muzikálu Borise Urbánka, Jaromíra Nohavici, Jiřího Joska a Šimona Cabana Romeo a Julie, poselství lásky nebo jako Lilli Vanessi v muzikálu Colea Portera Kiss Me, Kate (Kačenko, pusu!). Aktuálně hraje také v rockové opeře Jesus Christ Superstar (Rice – Lloyd Webber), v hororovém muzikálu Rebecca podle kníhy Daphne du Maurier a menší roli herečky má v činoherním dramatu Johna Hodge Rádce o záměně rolí diktátora Stalina a spisovatele Bulgakova.
Její předchozí nominace: Helena v Offenbachově Krásné Heleně, Helena v Polské krvi Oskara Nedbala a Fanny Briceová ve Funny Girl (autoři Lennartová, Burns, Merrill).
 
Martina Šnytová přebírá Cenu Thálie Gratulace emeritního šéfa baletu Igora Vejsady Gratuloval i čerstvý nositel ceny v mužské kategorii Vojtěch Dyk
 
Hostující sopranistka KATEŘINA KNĚŽÍKOVÁ
získala Cenu Thálie za roli Julietty v opeře Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář (v režii dua SKUTR). Kategorie opera,ženy. Premiéra byla v dubnu 2019.
„Role Julietty je prostě boží a pro mne je nejdůležitější, aby se to líbilo divákovi. V tomto případě se to moc povedlo, Julietta aneb Snář je výborná inscenace,“ vyznala se Kateřina Kněžíková poté, co byla na cenu nominována. Nabídku zpívat snovou dívku Juliettu dostala od hudebního ředitele opery NDM Jakuba Kleckera a je to podle ní první opera, která se vymyká tomu, co dosud zpívala, takže s jejím přijetím váhala. „Hlasově je ale Julietta přesně to, v čem se teď cítím doma, kam se hlasově posouvám. Ta role přišla ve správné době,“ říká. „V Ostravě se dělá úžasné divadlo a já jsem šťastná, že tam mám možnost zpívat nádherné role,“ říká sólistka předních českých operních domů a žádaná koncertní umělkyně.
V ostravské opeře se Kateřina Kněžíková aktuálně připravuje na roli Rusalky v opeře Antonína Dvořáka s režisérem Radovanem Lipusem a dirigentem Jakubem Kleckerem (premiéra bude 17. října). „Rusalka je splněný sen! Jsem ráda, že se mi ty sny plní právě v kraji, kde se stále cítím být doma,“ doplnila rodačka z Bohumína.
 
Kateřina Kněžíková Kateřina Kněžíková přebírá Cenu Thálie Gratulace v zákulisí
 
Letos byli za role v NDM nominováni také Jiří Sulženko (Gianni Schicchi ve stejnojmenné opeře Giacoma Pucciniho – součást operního Triptychu) a Shino Sakurado (první sólistka baletu NDM zaujala porotu jako Markýza de Merteuil v díle Arturse Maskatse a Krzysztofa Pastora Nebezpečné známosti).
Foto pro NDM Lucie Maceczková