BŘEZNOVÝ ZPRAVODAJ
19.2.2020
Měsíc březen je opět nabitý premiérami (činohry REVIZOR a LATERNA a balet COPPÉLIA). Řadu inscenací také čeká poslední uvedení v sezóně – prolistujte tedy novým ZPRAVODAJEM a nic vám neunikne!
 
Z OBSAHU:
  • Ve čtvrtek 12. března se můžete těšit na očekávanou premiéru slavné a nestárnoucí satirické komedie REVIZOR ruského autora Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Dnes je již hra o komické záměně jednoho nevýznamného úředníčka za vysokého revizora z hlavního města (jehož příjezd byl předtím oznámen) notoricky známá. Přesto však neztratila nic ze své přímočarosti, aktuálnosti a nesmlouvavosti, s jakou neomylně – a v brilantní komické nadsázce – zesměšňuje lidskou hloupost, hamižnost a úplatkářství.
  • Komický balet COPPÉLIA patří k nejoblíbenějším titulům klasického repertoáru. Hrdina příběhu Coppélius, zlomyslný konstruktér mechanických hraček, zasáhne do života zamilované dvojice Franze a Svanildy svou oživlou loutkou, svůdnou mechanickou panenkou Coppélií... V NDM bude mít balet premiéru ve čtvrtek 19. března.
  • Na konec března činohra NDM připravila premiéru zbrusu nové, komorní autorské inscenace LATERNA. Jak již napovídá samotný název, jedná se o uvedení textu, který je pomyslným odkazem na Jiráskovu klasickou a historicky nejuváděnější českou hru Lucerna. Zároveň se však nejedná o její pouhou interpretaci v komorním prostoru a obsazení, ale o novou hru, jež důkladně rozkrývá klíčové motivy Lucerny, nahlíží na ně současnou optikou a pojímá je jako východiska k dalším úvahám o kulturním, historickém a politickém kontextu naší společnosti.