ZEMŘEL DRAMATIK A MUZIKÁLOVÝ LIBRETISTA TERRENCE MCNALLY
OPERETA / MUZIKÁL / 26.3.2020
Čtyřnásobný držitel prestižní americké divadelní ceny Tony, úspěšný americký dramatik a muzikálový libretista Terrence McNally zemřel v úterý v 81 letech na následky dlouhodobé nemoci, zkomplikované nákazou koronavirem.
 
Terrence McNally se do broadwayských muzikálů zamiloval již v dětství, první divadelní hry a libreta začal psát už na střední škole. V polovině 50. let se přestěhoval do New Yorku, aby zde vystudoval Kolumbijskou univerzitu a byl blíže divadelnímu dění. Spřátelil se se spisovatelem Johnem Steinbeckem a dramatikem Edwardem Albeem, kteří jej v jeho tvorbě značně ovlivnili. McNellyho broadwayské úspěchy započaly v roce 1963 uvedením adaptace Dámy s kaméliemi, během dalšího půlstoletí se pak stal jedním z nejplodnějších a nejuváděnějších amerických dramatiků, libretistů a scénáristů – psal pro regionální i broadwayská divadla, televizi i film.
 

Ve svých hrách se už od 60. let neobával poukazovat na sociální otázky doby, otevřeně prezentoval homosexuální vztahy a později i problematiku nemoci AIDS. Mezi jeho u nás uvedené hry patří například Mistrovská lekce, Frankie a Johnny ve svitu luny, Maria Callas, V Davidově rouše a další. Je autorem libret k celosvětově úspěšným a uznávaným muzikálům Polibek pavoučí ženy, Ragtime, Donaha! nebo Chyť mě, jestli na to máš. Kromě čtyř divadelních cen Tony včetně ocenění za celoživotní dílo (2019) získal také televizní cenu Emmy, cenu za celoživotní dílo amerického Svazu dramatiků, čtyři ceny Drama Desk Awards a mnoho dalších.
(mp)