ZÁZNAM INSCENACE PLES V OPEŘE
OPERETA / MUZIKÁL / 8.4.2020
Pro příznivce klasické operety si připravilo Národní divadlo moravskoslezské opravdový skvost – nejslavnější operetu Richarda Heubergera PLES V OPEŘE. Na vaše obrazovky vtančí již 25. dubna!
 
První a zároveň nejúspěšnější operetní dílo rakouského skladatele Richarda Heubergera mělo světovou premiéru v roce 1898 v Divadle na Vídeňce a ihned se zařadilo mezi největší skvosty světového operetního repertoáru, a to jak díky výtečné komediální zápletce, tak pro svou nádhernou hudbu plnou půvabných melodií včetně té nejznámější – Chambre séparée.
 
Režie čtvrtého ostravského nastudování se ujala mladá úspěšná režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová, která je společně s dramaturgem Tomášem Vůjtkem podepsána i pod jevištní úpravou. Podle jejích slov je cílem všech tvůrců: „aby si divák sedl do hlediště a na celý večer zapomněl, co se děje kolem něj, a jen se nechal unášet vábivou atmosférou snění o francouzském městě plném hříšného flirtování i nebeského milování. Chceme strhnout divákovu fantazii nejlépe k tomu, aby se mu pak chtělo zpívat a tančit.“
 
Pod taktovkou Karola Kevického se představila většina oblíbených herců a zpěváků souboru opereta/muzikál včetně Martiny Šnytové, Evy Zbrožkové, Petera Svetlíka, Jana Drahovzala, Libora Olmy či Romana Haroka. Vedle nich se diváci mohli těšit jak na stálého hosta našich operetních inscenací Josefa Moravce, tak na kolegy z činoherního souboru – Jana Fišara nebo Veroniku Forejtovou. Svůj operetní debut v Ostravě zažil Tomáš Savka a poprvé se v této inscenaci představila ostravskému publiku mladá sopranistka Lenka Pavlovič, která byla za svůj výkon oceněna Cenou Thálie.
Záznamu bude opět předcházet dramaturgický úvod oblíbené dvojice Juraj Čiernik a Jan Vlas.