ŽIVÝ PŘENOS KONCERTU PETR NOUZOVSKÝ (violoncello) a MIROSLAV SEKERA (klavír)
8.4.2020
V rámci projektu Divadlo pod rouškou jsme pro vás připravili ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto sérii koncertů ze slavnostního sálu Karla Küglera, tentokrát se můžete těšit na on-line přenos.
 
V dubnu v rámci Cyklu komorních koncertů poprvé v premiéře spolu v Ostravě zahrají dva fenomenální hudebníci: violoncelista Petr Nouzovský a klavírista Miroslav Sekera. Na koncertě zazní skladby skladatelů pro duo i sólo.
 
 
Program:
Johann Sebastian Bach – Suita č. 1 G dur pro violoncello solo
Henry Eccles – Sonáta g moll pro violoncello a klavír  
Bedřich Smetana – Přívětivá krajina pro klavír solo
Giovanni Battista Sammartini – Sonáta G dur pro violoncello a klavír
Frederyk Chopin – Nocturno cis moll pro klavír solo
Marek Kopelent – Prosebný zpěv pro violoncello solo
Bohuslav Martinů – Variace na Slovenskou lidovou píseň pro violoncello a klavír
 
Petra Nouzovského, který se řadí mezi nejlepší evropské violoncellisty své generace, můžeme slyšet na mnoha prestižních pódiích celého světa. Jeho hra je hodnocena superlativně pro svou svrchovanou technickou noblesu kloubící se s originální hudebně tektonickou výstavbou jím interpretovaných skladeb. Zahrál 1 800 koncertů ve 40 zemích světa.
 
Miroslava Sekeru mnozí znají jako malého W. A. Mozarta ve filmu Amadeus režiséra Miloše Formana z roku 1984. Ve filmu vystoupil v jediné scéně, kdy před papežem ve Vatikánu hrál na housle a na cembalo. Byl vybrán díky svým hudebním schopnostem. Od tří let se současně věnoval hře na housle i na klavír. Na konzervatoři se pak začal věnovat převážně klavíru. Účastnil se řady interpretačních soutěží, kde získal přední ocenění.

Koncert se koná ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto.