ZÁZNAM INSCENACE NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI
BALET / 4.5.2020
Balet NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI je společným autorským počinem lotyšského skladatele Arturse Maskatse a špičkového choreografa polského původu Krzysztofa Pastora, který si pro diváky připravil také zdravici! Výpravnou taneční podívanou vytvořili společně na motivy knihy Choderlose de Laclose, která ve své době (vyšla ve Francii v roce 1782) vyvolala díky neskrývané erotice a pletichám velké pozdvižení. Koncem 20. století příběh proslavily filmové verze Stephena Frearse a Miloše Formana.
 
Krzysztof Pastor přiznává primární inspiraci hlavně Frearsovým filmem v hlavních rolích s Johnem Malkovichem, Anette Benning a Michelle Pfeiffer. Teprve pak si přečetl Laclosův román a spolu se skladatelem začali pracovat na baletu. Připouští nutnost zjednodušit vyprávění příběhu. Divák příběh zná a choreograf tedy spíše dává prostor jeho vlastní představivosti a fantazii. „Tanec dokáže stejně jako film vyjádřit erotické napětí mezi postavami, naopak velmi obtížné je pohybem vyjádřit intriky, které hlavní hrdinové splétají. Ale právě to je pro mne vždy velkou výzvou,“ prozrazuje Pastor.
 
„V našem baletu rámuje jednotlivé epizody ples, protože pro vysokou společnost to bylo místo, kde se odehrávalo vše – lidé intrikovali, pozorovali, potkávali se a hledali si manžely, manželky nebo milence... Ve filmu se objevila jedna scéna, kterou v baletu také máme. Jedná se o představení, v němž zpívá kontratenor (Arturs Maskats napsal jeho árii jako součást libreta) a všechny postavy jsou přítomny – Valmont, markýza de Merteuil, Cecílie i paní de Tourvel. Vzájemně si vyměňují pohledy, jsou propojeni, ale je to jen hra. Takže nejen plesy, ale také divadla byla příležitostí k novým intrikám. Lidé komunikovali jen pohledem nebo si posílali signály přes hlediště,“ naznačuje Krzysztof Pastor divákovi, na co se má těšit.
 
Kostýmy i scénu ve stylu francouzského rokoka vytvořila renomovaná polská výtvarnice Anna Kontek. Hudební nastudování Jiří Habart.
 
Na jevišti bezpečně poznáme charismatického a ješitného vikomta de Valmont – Kokiho Nishioku. Shino Sakurado zatančí prohnanou, ale zhrzenou markýzu de Merteuil, za kterou byla nominována na prestižní Cenu Thálie i na moravskoslezskou Cenu Jantar! Madame de Tourvel ztvární Sawa Shiratsuki, roli rytíře Dancenyho zatančí Sergio Méndez Romero, taktéž nominován na Cenu Jantar. Naivní Cecílii de Volanges uvidí diváci v podání Beatriz Fernandez Moreno.