100. VÝROČÍ VLADIMÍRA BRÁZDY
OPERETA / MUZIKÁL / 27.5.2020
Dnes by sté narozeniny oslavil Vladimír Brázda – korepetitor baletu, korepetitor a sbormistr opery, klavírista, skladatel a šéfdirigent operety Zemského divadla v Ostravě, později Státního divadla v Ostravě.
 
Ač jeho osobnost dalece přesahovala hranice našeho kraje, Vladimír Brázda byl a navždy bude spojován s ostravskou operetou. Šéfdirigentem operetního souboru se stal krátce po druhé světové válce a v této funkci zůstal až do roku 1988. Inscenace pod jeho hudebním nastudováním měly vždy velmi vysoký standart a právě pod jeho vedením se ostravské operetě dařilo nejvíc. Mezi svá nejoblíbenější díla řadil vídeňské operety (Straussův Netopýr, Kálmánova Čardášová princezna, Lehárova Země úsměvů…) Sám pak několik operet složil (Ztřeštěné námluvy s písňovými texty Jaroslava Seiferta, Vysněná se slovy Josefa Kainara). Hostoval i v londýnské Covent Garden či Státní opeře v Drážďanech.
 
Jeho ostravské působení připomíná pamětní deska v ulici Na Desátém, jejíž zhotovení iniciovalo Národní divadlo moravskoslezské.
 
Vladimír Brázda s Josefem Kobrem na zkoušce ORFEUS V PODSVĚTÍ z roku 1981
Foto soukromý archiv dcery Kateřiny Herkové
Vladimír Brázda v orchestřišti DJM (50. léta)
Foto František Krasl
Vladimír Brázda při natáčení v ČT Ostrava
Foto soukromý archiv dcery Kateřiny Herkové