ZÁZNAM KONCERTU PÍSŇOVÝ VEČER V OPEŘE
OPERA / 4.6.2020
Operní soubor NDM vám doposud přinášel záznamy svých dřívějších představení. Nyní jsme se rozhodli pro obměnu a nabízíme vám písňový koncert.
 
Chvíle, kdy se opět společně sejdeme v Divadle Antonína Dvořáka na operním představení, se nezadržitelně blíží. Myslíme si, že jedině živé představení dává možnost bezprostředního kontaktu se zpěváky a opravdový požitek z hereckého a scénického ztvárnění opery. Při koncertní hudbě jsou nejdůležitější hudební výkony, z nichž je možné mít plnohodnotný zážitek i ve formě záznamu. Věříme tedy, že uvítáte naši nabídku vyslechnout si ukázky z písňové tvorby Franze Schuberta, Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Eugena Suchoně a Eduarda Dřízgy. Zazpívají vám sólisté operního souboru v doprovodu smyčcového kvarteta, složeného z vybraných hráčů orchestru. Na klavír hraje Marek Šedivý.
 
Z tvorby Franze Schuberta jsme zvolili píseň Pastýř na skále, kterou skladatel napsal krátce před svou smrtí roku 1828. Schubert skladbu složil pro operní sopranistku Annu Milder-Hauptmannovou, vy ji máte možnost slyšet v interpretaci naší přední sólistky Veroniky Rovné Holbové. Píseň psaná s doprovodem klavíru a klarinetu vyjadřuje pocity pastýře, který sedí na skále a poslouchá ozvěnu z údolí, cítí se opuštěný a nešťastný, nakonec však přece jen věří, že s příchodem jara se do jeho duše vrátí pohoda a štěstí.

Dvořákovy Biblické písně (1894) jsou jedním z nejvýznamnějších děl písňové tvorby vůbec. Jde o dílo nesmírně intimní, které dokládá hlubokou zbožnost slavného českého skladatele. V původní verzi jsou Biblické písně psány pro nižší hlas (alt nebo bas) a s doprovodem klavíru. Dvořák začal pracovat na orchestrální verzi, tu už ale nedokončil. Existují také jiné úpravy. My jsme zvolili úpravu pro smyčcové kvarteto. Z celkem deseti písní cyklu si v interpretaci Jakuba Kettnera vyslechnete čtyři písně.

Další skladbou, kterou jsme pro vás vybrali, je původně sborová píseň Bedřicha Smetany s názvem Má hvězda (1878). Jedná se o tklivou píseň na hvězdu, kterou večer pozorujeme. V naší komorní úpravě ji zpívají Veronika Rovná Holbová, Eva Dřízgová-Jirušová a Anna Nitrová. Smetana k této písni zkomponoval i klavírní doprovod, ten se však ztratil.

Skutečnou lahůdkou pak je cyklus písní na texty lidové poezie pro soprán a klavír Láska a smrt od Eduarda Dřízgy. Ostravské kulturní veřejnosti dobře známý skladatel, klavírista a pedagog tento cyklus napsal pro svou tehdejší manželku, paní Evu Dřízgovou-Jirušovou. Ta pro náš koncert vybrala a nastudovala několik skladeb z této sbírky 22 písní, kterou můžeme považovat za autorovo vrcholné dílo.

Následují skladby Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů v interpretaci Anny Nitrové. Janáček je v našem výběru zastoupen dvěma moravskými lidovými písněmi Ta naša lavečka a Koníčky milého. Martinů pak je uveden písničkami Zvedavá dievča, Veselá dievča, Smutný milý a Vysoká veža. Ty jsou součástí jeho známého cyklu Nový špalíček.

Tvorbu v lidovém tónu vhodně doplňuje slovenský skladatel Eugen Suchoň. Suchoň, který je znám především operou Krútňava, se ve svých vokálních skladbách přednostně inspiroval slovenským folklórem. Cyklus pro baryton a klavír Bačovské piesně napsal v roce 1929. V našem pořadu jej máte možnost vyslechnout v autentické interpretaci Martina Gurbal'a.

Vážení a milí diváci, přejeme vám příjemný umělecký zážitek a těšíme se na vás v příští sezóně spolu s operním souborem NDM a jeho novým hudebním ředitelem Markem Šedivým.
(hs)