„TAKOVÝ APLAUS NA PRKNECH NDM SKUTEČNĚ NEPAMATUJU“
7.9.2020
MUŽ, KTERÝ SÁZEL STROMY, zahájil sezonu NDM způsobem, na jaký se bude dlouho vzpomínat,“ píše v recenzi pro Ostravan.cz Milan Bátor. Přečtěte si ohlas na premiéru a přijměte pozvání na poslední dvě reprízy!
 
Národní divadlo moravskoslezské připravilo svým divákům jedinečný vstup do nové divadelní sezony. Slavný příběh o muži, který sází stromy, svedl na jeviště Divadla Antonína Dvořáka všechny umělecké soubory. Režie představení, které se bude hrát je několikrát v září, se ujal Vojtěch Štěpánek, hudební nastudování připravili Marek Šedivý a Jakub Žídek.
 
Příběh Elzéarda Buffiera je dojemnou alegorií světa, ve kterém žijeme a který můžeme dělat lepším. Tento muž vysází tisíce stromů a zachrání vyprahlou opuštěnou krajinu. (...)
Režisér Štěpánek inscenaci orámoval několika kapitolami, kterými volně prostupují hudebně-taneční sekvence. Činohernímu souboru, který zastupuje mluvené slovo, napsal výstup oblastních politiků, kteří se profilují jako obránci přírody. Představení je zahájeno předehrou k opeře Lohengrin Richarda Wagnera. Dále zazní různé úryvky ze Smetanovy Vltavy, Stravinského Ptáka Ohniváka apod. (...)
 
 
Samotného muže, který sázel stromy, vidíme z pohledu vypravěče Tomáše Jirmana, on sám není hybatelem děje a během hry ani jednou nepromluví. (...) Zlatým hřebem inscenace je scénka úřední komise s nádherně falešnou hrou orchestru, která záměrně evokuje venkovskou kutálku. Politici se u řečnického pultíku hádají o slovo, jsou proneseny bizarní proslovy a agitace. Herci Jan Fišar, Petr Houska, Jiří Sedláček a další zde rozpoutali smršť hlášek, které jsou aktuálními metaforami a narážkami na současnou politickou scénu, ale symbolicky na jakékoli populistické žvanění a falešnou morálku. (...)
 
Působivého hudebního finále se zúčastnili všichni účinkující, kteří se nevešli na jeviště a obestoupili i diváky v hledišti. Sólové party ztvárnila největší pěvecká osobnost NDM, sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová, znamenitě jí sekundovala také mezzosopranistka Anna Nitrová a všichni další zpěváci.
Tak úchvatný závěr, který obemknul diváky zaplněného Divadla Antonína Dvořáka, na zahájení sezony ještě nezazněl. Každý soubor tohoto skvělého divadla se zapojil, jak nejlépe uměl a jak bylo v jeho silách. (...)
 
 
Na takové zahájení divadelní sezony se určitě nezapomene. Svědčil o tom i absolutní úspěch a mimořádně vřelá odezva publika, které poděkovalo umělcům sáhodlouhým potleskem vestoje. Takový aplaus na prknech NDM skutečně nepamatuju. A chorální melodie Pavla Helebranda vyprovázela diváky ještě i při odchodu z divadla a proznívala ven do přilehlého parčíku a ulic. Lidé se zastavovali a nechtělo se jim domů. Dobrá věc se podařila!