SMUTNÉ VÝROČÍ – 20 LET OD SMRTI HERCE JANA FILIPA
29.9.2020
V sobotu 26. září uplynulo 20 let od chvíle, kdy tragicky zemřel ve svých 64 letech herec činohry Národního divadla moravskoslezského Jan Filip Zwiefelhofer.
 
Do tehdejšího Státního divadla v Ostravě přešel v roce 1976 z Divadla Petra Bezruče, kde se kromě milovnických rolí začal prosazovat i v hlubších rolích charakterních.
 
V našem divadle spolupracoval s režisérem Janem Kačerem (De Guiche v Cyranovi z Bergeracu, titulní role v Shakespearově Othellovi nebo Oberon ve Snu noci svatojánské) nebo Bedřichem Jansou (Jimmy Perry v Drobečcích z perníku, Arbenin v Lermontovově Maškarádě nebo Profesor Henry Higgins v Pygmalionu G. B. Shawa).
 
V období po roce 1989 dostal příležitosti zejména v inscenacích Radovana Lipuse (Rochefort ve Třech mušketýrech, Baron v Mussetově S láskou nejsou žádné žerty nebo Vodník Michal v Jiráskově Lucerně) nebo tehdejšího uměleckého šéfa Juraje Deáka (Jacques v Jak se vám líbí, Billy Rice v Komikovi nebo nezapomenutelný Tovje v muzikálu Šumař na střeše).
 
To je jen zlomek z více než stovky rolí, které v našem divadle nastudoval. Vzpomeňme na tohoto velkého hereckého barda alespoň několika fotografiemi… (les)
 
Titulní role v Othellovi (1985) Jan Filip (Tovje) v inscenaci Šumař na střeše (1995)

Jan Filip (Vodník Michal) a Vladimír Polák (Vodník Ivan) v Lucerně (1998)