ŠANCI NA CENU THÁLIE MAJÍ TŘI UMĚLCI ZA VÝKONY V NDM!
2.11.2020
Nominováni jsou Jan Fišar za roli Dr. Viléma Riegera v dramatu ODCHÁZENÍ, Tomáš Savka za ztvárnění role Jamieho Wellersteina v muzikálu PĚT LET ZPĚT a Richard Samek za roli Prince v opeře RUSALKA.
 
JAN FIŠAR
Role: Dr. Vilém Rieger
Inscenace: ODCHÁZENÍ
Autor: Václav Havel
Dramaturgie: Sylvie Vůjtková
Režie: Vojtěch Štěpánek
Premiéra: 14. listopadu 2019
Je těžké ve hře se silným autobiografickým akcentem Havlovým hrát interpreta neobyčejně silných a podstatných myšlenek, nadto formulovaných osobitým jazykem a zůstat sám svojí hereckou osobností. Janu Fišarovi se to podařilo vrchovatou měrou, s nadhledem, ironií, elegancí i humorem, náročným myšlenkovým přesahem role, pokorou před formou i obsahem hry, ale i s jeho vlastní životní interpretací postavy. Kancléř Rieger patří bezesporu k nejlepším výkonům tohoto zkušeného herce.
 
 
TOMÁŠ SAVKA
Role: Jamie Wellerstein
Inscenace: PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years)
Hudba, libreto a texty písní: Jason Robert Brown
Překlad: Tomáš Novotný
Režie: Janka Ryšánek Schmiedtová
Hudební nastudování: Marek Prášil
Pohybová spolupráce: Adéla Laštovková Stodolová
Premiéra: 26. září 2019
Tomáš Savka dokonale vystihl osobnost a složitou povahu mladého úspěšného spisovatele. Uplatnil přitom své všestranné herecké dispozice, temperament a intuici. Bravurně zvládl obtížný pěvecký part s nonšalantní lehkostí, brilantní intonací a přesvědčivým výrazem.
 
 
RICHARD SAMEK
Role: Princ
Inscenace: RUSALKA
Hudba: Antonín Dvořák
Hudební nastudování: Jakub Klecker
Režie: Radovan Lipus
Premiéra: 17. října 2019
Tenorista Richard Samek osvědčil bohaté zkušenosti, které v této roli již nasbíral. Zpívá ho znělým hlasem ve všech polohách, s citem pro romantickou frázi, s dokonalou srozumitelností a hlasovým objemem. V souladu s režijní koncepcí prezentoval svou postavu jako promyšlený oblouk od lehkomyslného mladíka, toužícího po erotickém naplnění, kterého nezajímá, že tím někomu může fatálně ublížit. A dospěl k zoufalému muži, který si trosky dřívějšího světa dokáže uvědomit a připsat na svůj účet. A v jediném okamžiku tak dospívá – i umírá.
 
 
Gratulujeme také k šiřším nominacím na Ceny Thálie 2020! Ty získali:
MARTINA VLČKOVÁ – role Catherine Hiatt v muzikálu PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years)
MARTA REICHELOVÁ – role Oscar v opeře MAŠKARNÍ PLES
VÁCLAV ČÍŽEK – role Raimbaut v opeře ROBERT ĎÁBEL
RITA PIRES – za sólo v baletu ROSSINIHO KARTY
KOKI NISHIOKA – za sólo v baletu ROSSINIHO KARTY
 
Vyhlášení Cen Thálie se uskuteční 14. listopadu od 20.00 hodin, a to v podobě komorního vyhlášení nositelů Cen Thálie 2020 v on-line prostoru prostřednictví streamu.