VZPOMÍNKA NA EVU GEBAUEROVOU-PHILLIPS
4.10.2021

Národní divadlo moravskoslezské teprve v těchto dnech obdrželo potvrzenou zprávu o úmrtí sopranistky a emertitní sólistky ostravské opery Evy Gebauerové-Phillips. V posledních letech žila střídavě v Ostravě a Londýně. Britské úřady nyní potvrdily, že zemřela 10. listopadu 2020 ve věku 86 let. 

V letech 1952–1958 studovala na pražské konzervatoři, nejprve u prof. Jindřišky Krbešové, následně u prof. Naděždy Kejřové-Masákové, soukromě rovněž u Gabriely Horváthové. V roce 1958 se stala sólistkou Uměleckého souboru ministerstva vnitra, zároveň hostovala na mnohých operních scénách a od roku 1960 až do odchodu do důchodu byla stálou sólistkou ostravské opery. Dá se skutečně říct, že to bylo celoživotní angažmá.
 
„Sama jsem prožila v ostravském divadle velice krásný a klidný umělecký život, a když jsem se v duchu ptala, zda bych chtěla do Národního divadla v Praze, odpovídala jsem si upřímně, že nechci.“
 
Madame Butterfly (1961), Trubadúr (1963) Foto František Krasl, Prodaná nevěsta (1987) Foto Josef Hradil
 
Svou dlouholetou vynikající prací zaujala pevné místo v historii ostravské opery a její umělecká činnost obohatila úroveň zdejšího kulturního života. Během svého třiatřicetiletého působení (do 31. 3. 1993) nastudovala téměř stovku rolí. V roce 1987 byla první ostravskou sólistkou opery, která získala titul zasloužilá umělkyně.
 
„Divadlo mi dalo nádherný pocit z dobře vykonané práce, momenty souzvuku s publikem, kterému mohu předat interpretaci, jevištní ztvárnění své role. Nic jiného bych v životě nechtěla dělat, a kdybych mohla začít znovu, zopakovala bych svůj život se všemi omyly i chybami, radostmi i úspěchy.“