NOVÁ VÁNOČNÍ VÝZDOBA NA PROKEŠOVĚ NÁMĚSTÍ
25.11.2021
Uměleckou instalaci vánoční výzdoby na Prokešově náměstí dle návrhu výtvarnice a sochařky Eriky Bornové vyrobily dílny Národního divadla moravskoslezského.
 
Ostravské Vánoce budou letos bez trhů, nově je zakázaly vládní restrikce. Pořadatelé aktuálně připravují alespoň omezený doprovodný program, který nová opatření a nouzový stav dovolí.
 
Výrazným novým artefaktem uprostřed Prokešova náměstí před radnicí je vánoční VELKÝ DAR - ÚHEL POHLEDU sochařky Eriky Bornové. Dílo nahradilo část stálé výzdoby – kašnu z Ikarem. Na délku i šířku měří jedenáct a na výšku zhruba deset metrů. Uměleckou instalaci vyrobili v dílnách Národního divadla moravskoslezského, supervizi nad jeho tvorbou převzal ředitel galerie Plato Marek Pokorný. Co bylo inspirací pro jeho návrh vysvětluje sama autorka Erika Bornová: „Instalace by měla diváky vrátit zpátky do dětství, kdy se nám zdálo vše obrovské. Velký dar, ve kterém se něco skrývá a my jsme nedočkaví až ho rozbalíme, sáňky zase odkazují na Vánoce, které děti i my dospělí máme spojené se sněhem a jízdou na saních. Ty pak přivážejí Vánoční kouli - ozdobu, kterou rodiče zdobí stromky. Jsou to vlastně tři atributy, které spojují na Vánoce všechny generace.“ Dominantní centrální instalace v sobě tedy na měsíc uschová tradiční sochu Ikara, která se na Prokešově náměstí vyjímá po zbytek roku.
Z tiskové zprávy Magistrátu města Ostravy
 
Fotografie z odhalení vánoční instalace před radnicí na Prokešově náměstí, kterou vyráběly umělecko-dekorační dílny Národního divadla moravskoslezského s šéfem výpravy a scénografem NDM Davidem Bazikou a vedoucí scénické výroby Barborou Macháčovou.
Foto Lukáš Kaboň