VÝSTAVA KATEŘINY BURGERTOVÉ ZAVŘENÉ DVEŘE V DIVADLE ANTONÍNA DVOŘÁKA
8.3.2022
Zveme Vás na vernisáž výstavy Kateřiny Burgertové s názvem ZAVŘENÉ DVEŘE, která se uskuteční ve středu 9. března od 17 hodin v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Ačkoli Kateřina Burgertová pochází z Ostravy, s výjimkou účasti na festivalu Kukačka v roce 2019, v jehož rámci vytvořila spolu s Eliškou Fialovou nástěnnou malbu nazvanou Stojí s pěstí, svou tvorbu ve svém rodném městě doposud neprezentovala. Její výstava v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka je tak vlastně jakousi pomyslnou premiérou v jejím rodišti.
 
V malbách i kresbách zůstává věrná zobrazivému jazyku. V tlumených barevných škálách zobrazuje především to, co ji obklopuje. V melancholicky laděných a dějově vyprázdněných scénách se často objevují atributy důvěrně známého prostředí (dvorek, zahrada, kuchyň, stůl, rozestlaná postel, okno, dveře) transformované do symbolů, v nichž se ukrývá to podstatné – stopy a doteky blízkých, stejně jako symbolika přechodu mezi vnitřním a vnějším, vlastním a cizím, ale také mezi strohou popisností a svobodnou imaginací. I proto se ostravská výstava Kateřiny Burgertové jmenuje Zavřené dveře. Aluze k básni Petra Hrušky Dveře je jistě jen náhodná, ale souznění obrazu a slova zde nádherně rezonuje: „Vždycky se ty dveře zavíraly, samy od sebe, léta letoucí, s pomalým chvatem. Teď se ani nehnou.“
 
Kurátorem výstavy je Martin Mikolášek. Výstava bude od 9. března otevřena návštěvníkům Divadla Antonína Dvořáka vždy hodinu před představením.