BALET NDM ZAKONČIL SVOU SEZÓNU VELKOLEPOU TANEČNÍ HOSTINOU!
21.6.2022
Balet Národního divadla moravskoslezského zakončil svou sezónu v sobotu 18. června v amfiteátru na Hukvaldech, kde se v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka představil s originálním průřezem ze svého repertoáru s názvem Taneční hostina v oboře.
 
Večer patřil klasikům baletní hudby. Taneční hostina byla zahájena vstupem toreadora Escamilla z baletu Carmen na hudbu Rodiona K. Ščedrina a Georgese Bizeta. Násedovalo Labutí jezero, symbol klasického baletního umění. Slavné „černé“ pas de deux prince s Odilií ze 3. jednání bylo nastudováno speciálně pro Janáčkův festival a prostředí hukvaldského amfiteátru!
Další ukázka byla z úspěšné inscenace Nebezpečné známosti – Shino Sakurado získala Cenu Jantar 2019 a obdržela za roli Markýzy de Merteuil užší nominaci na Cenu Thálie 2019. Přiblížili jsme dobu a hudební svět geniálního tvůrce Gustava Mahlera a uvedli ukázku z inscenaci Mahlerovy vzpomínky.
 
Nebezpečné známosti (Shino Sakurado)
 
Carmen Labutí jezero Nebezpečné známosti
Nebezpečné známosti Mahlerovy vzpomínky Mahlerovy vzpomínky
Hostina byla zakončena jedinečným hudebním humorem Gioacchina Rossiniho a závěrečnou scénou z inscenace Rossiniho karty. Za tuto inscneaci získal soubor baletu na festivalu Balet 2019 cenu za nejlepší kolektivní výkon. Rita Pires a Koki Nishioka obdrželi za sólové výkony v inscenaci širší nominace na Cenu Thálie 2020.
 
Rossiniho karty, foto Petr Tkáč
Děkujeme návštěvníkům festivalu, kteří s námi přišli oslavti konec sezóny, a všem našim divákům za přízeň v sezóně 2021/2022. Těšíme se na viděnou v našich divadlech v té příští!