TŘI SVĚTOVÉ PREMIÉRY KOMORNÍCH OPER V JEDNOM VEČERU!
OPERA / 28.6.2022
Již dnes večer zazní tři komorní opery ve svých světových premiérách v Divadle Antonína Dvořáka. Díla vznikla přímo na objednávku festivalu NODO / DNY NOVÉ OPERY OSTRAVA. Srdečně zveme!
 
Partial Memories, saudate, Approximate – tři komorní opery ve svých světových premiérách uvedeme dnes 28. června 2022 od 19 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Vstupenky k dostání ZDE.
 
Judith Berkson James Layton Lucie Páchová
PARTIAL MEMORIES – Opera pojednávající o problematice paměti a její nemožnosti obsáhnout vše, co se v nimulosti stalo – ať už jde o paměť individuální, či kolektivní. Americká skladatelka a performerka Judith Berkson si všímá zejména kolektivního opomíjení tvůrčích počinů žen. Na jevišti bude při té příležitosti vytvářena i malba ve stulu ukrajinsko-americké malířky Janet Sobel.
 
SAUDADE – „Budoucnost je možná, avšak nikoli nutně přípustná. Rozbíhá se cosi jako vyjednávání, úzkostně balancující na špičce jehly tkvící hluboko v srdci všech krystalických zimních snů." Komorní opery v sedmi obrazech mladého anglického skladatele Jamese Laytona bude součástní trojoperního večera festivalu. Jak zní opera inspirovaná filmovou estetikou? A co se skrývá za tajemným názvem SAUDADE?
 
APPROXIMATE – Příblížit se, vzdálit se. Experimentální kolektivní operní dílo pod pomyslnou taktovkou skladatelky a performerky Lucie Páchové, ve spolupráci s umělci a umělyněmi z České republiky, Slovenska a Německa. Jak funguje vnímání lidského hlasu a zvuku vůbec? Víme, co slyšíme? A můžeme neslyšet? Oči zavřít lze, ale co náš sluch?