FESTIVAL NODO / DNY NOVÉ OPERY OSTRAVA SE BLÍŽÍ DO VELKÉHO FINÁLE!
OPERA / 30.6.2022
Poslední festivalový večer 6. bienále festivalu NODO / New Opera Days Ostrava se uskuteční v Trojhalí Karolina, ve kterém uvedeme scénické dílo jednoho z nejpozoruhodnějších skladatelů 20. století Luigiho Nona.
 
Od 25. do 30. června probíhá festival Dny nové opery Ostrava (NODO) který cílí na možnosti a podoby hudebního divadla 21. století. Bienále se koná od roku 2012 a střídá se s festivalem Ostravské dny, který je zaměřen především na koncertní hudbu. Jedná se o jediný projekt svého druhu v České republice, který si získal přirozeně status mezinárodní přehlídky současného umění.
 
Poslední festivalový večer proběhne 30. června od 19 hodin. V české premiéře uvedeme scénické dílo Prometeo skladatele Luigiho Nona. Tento zvukově prostorový monument z první poloviny 80. let minulého století si budou moci posluchači vychutnat v Trojhalí Karolina. Zřejmě technicky nejnáročnější projekt v historii festivalu zazní ve scénické realizaci Jiřího Nekvasila a Davida Baziky. Čtyři orchestry se dvěma dirigenty, pěvecký sbor, řada instrumentálních i vokálních sólistů, vypravěči a rozsáhlá elektronická aparatura.
 
„Luigi Nono byl blízký přítel mých rodičů – jeho celoživotní zájem o výtvarné umění byl důvodem k osobnímu sblížení se s otcem, malířem a výtvarníkem Janem Kotíkem. Setkal jsem se s ním, když mi bylo 18, a od počátku mě jako skladatele velmi povzbuzoval a podporoval. Po mém přesídlení do New Yorku jsme úzký kontakt ztratili, i když jsme se počátkem 90. let znovu setkali v Berlíně. V průběhu příprav na Prometea jsem několikrát telefonicky mluvil v Nurií, jeho vdovou, a bylo to báječné, jako kdybychom se jen pár týdnů neviděli (jako student jsem byl několikrát hostem Nurie a Luigi Nonů v Benátkách). Proč si Nono vybral klasický mýtus, nelze odpovědět, až na to, že vitalita klasických děl je v jejich nadčasovosti. V tom, že k nám mluví stejně silně, jako mluvily k lidem před 2000 lety."
Na fotografii Luigi Nono
Petr Kotík,
 
Jedna z nejznámějších mytologických postav ožije již dnes večer v Trojhalí Karolina! Buďte u toho s námi! Mimořádně technicky a hudebně náročný opus bude grandfinálem výročního 10. ročníku festivalu. Těšíme se na Vaši návštěvu! Vstupenky ZDE.