S LÍTOSTÍ OZNAMUJEME... ZEMŘEL REŽISÉR BEDŘICH JANSA
14.9.2022
Národní divadlo moravskoslezské s hlubokým zármutkem oznamuje, že dnes 14. září 2022 zemřel v Ostravě dlouholetý činoherní, operetní i operní režisér pan Bedřich Jansa.
 
Bedřich Jansa se s režií poprvé setkal u ochotnického divadla ve svém rodném městě v Ústí nad Orlicí. Obor režie vystudoval na DAMU pod vedením profesora Antonína Dvořáka a Vítězslava Vejražky, a už během studií působil jako asistent režie v Národním divadle v Praze. Do Ostravy nastoupil 1. května 1966 za vrcholné éry režiséra Radima Kovala, který ostravskou činohru povýšil na celorepublikovou špičku, a o svém přijetí do tehdejšího Státního divadla v Ostravě hovořil jako o svém velikém životním štěstí.
 
V ostravském angažmá nastudoval za dvacet pět let svého působení na šedesát inscenací. Výraznými milníky jeho tvorby se staly především inscenace moderního dramatu: Nashův Obchodník s deštěm (1968), Lorcova Krvavá svatba (1968), Dürrenmatovy hry Král Jan (1969) a Play Strindberg (1970), Giraudouxova Bláznivá ze Chaillot (1971), Örkényho Kočičí hra (1973), Simonovy hry Vstupte! (1974), Drobečky z perníku (1985), a rovněž Hodný pan doktor (1978), jehož znovunastudování po více jak čtyřiceti letech bylo také jeho posledním tvůrčím setkáním s ostravským divadlem. Premiéra se uskutečnila v listopadu roku 2019 v Divadle „12“. Do inscenace byla obsazena také jeho manželka Alexandra Gasnárková, se kterou se v našem divadle seznámil v roce 1972. Vzali se a letos oslavili 50. výročí.
 
Ze zkoušky Play Strindberg (1969)
Foto František Krasl
Ze zkoušky inscenace Hamlet (1988)
Foto Josef Hradil
Ze zkoušky Lazebníka Sevillského (2002) Foto Josef Hradil
Na začátku 70. let se významně zasloužil o založení hudebně-dramatického oddělení Janáčkovy konzervatoře, a po řadu let pak svědomitě vychovával několik nastupujících hereckých generací jako pedagog (podrobněji během zítřka). Spolupracoval také s ostravským rozhlasovým studiem a podepsán je rovněž pod více jak dvěma desítkami televizních inscenací.
 
V roce 1991 přešel Bedřich Jansa do funkce uměleckého šéfa olomouckého divadla, posléze na jednu sezónu přijal angažmá v Těšínském divadle, a v letech 1994 až 2001 stanul v čele činoherního souboru Slezského divadla v Opavě. Stále se ale vracel k režii také v Ostravě. Inscenací Čajkovského opery Evžen Oněgin (1993) pro něj začala pravidelná spolupráce s operním souborem NDM, která trvala až do roku 2003.
 
V roce 2020 byl hostem diskusního pořadu Seňor klub v Divadle „12“. Dne 5. června 2022 oslavil 85. narozeniny.
 
Svou laskavostí, pracovitostí a nebývalým citem pro poetiku a svébytnost divadla se do historie ostravského divadla Bedřich Jansa zapsal jako vynikající režisér i člověk. Vzpomínáme na něho s velkou vděčností za všechnu režijní práci a lidskou přívětivost. A protože měl divadlo tolik rád a byl jeho součástí, uspořádá panu Jansovi Národní divadlo moravskoslezské spolu s jeho rodinou poslední rozloučení v pátek 23. září v 11 hodin v Divadle Antonína Dvořáka,“ řekl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.
 
Foto Martin Kusyn, Alexandra Gasnárková a Bedřich Jansa – setkání při příležitosti jeho 85. narozenin